web statistics

Tasarruf nedir ? Para harcarken nasıl tasarruf yapılır ?


31 Ekim 2012 Dünya Tasarruf Günü olarak kutlandı. Konuyla ilgili haberlere baktığımızda, tasarrufla yatırım ve birikimin karıştırıldığını görüyoruz. Bu karmaşaya biraz olsun son vermek amacıyla bu yazımızı hazırladık.

Tasarruf Nedir?

Tasarruf, en basit tanımıyla kişinin harcama ve tüketimde kısıntıya gitmesidir.

Para harcama söz konusu olduğunda, iki farklı şekilde tasarruf yapılabilir. Birincisi mevcut harcamaları yaparken daha ucuz alternatifleri tespit ederek onlara yönelmektir.

İkinci bir tasarruf yöntemi ise ihtiyaçların rasyonel bir şekilde önceliklendirilmesi sonrasında, aciliyeti olmayanlardan vazgeçilmesi veya ertelenmesidir. Harcamalarınızı gelirinizin mümkün olduğu kadar altına indirdiğinizde tasarruf yapmış olursunuz.

Tasarruf ettiklerinizle ne yapacağınız ise başka bir konudur. Tasarruf edilen tutarları birikime yönlendirebilir, yatırıma çevirebilir veya hatta bireysel emeklilik poliçesi bile yaptırabilirsiniz.

Tasarrufa başlamak için doğru dönemdeyiz

tasarrufMevsimsel olarak birçok tüketicinin harcamalarında ipin ucunu kaçırdığı bir dönemdeyiz. Özellikle yılbaşına kadar olan bu dönemde, harcamalarında kontrolü kaybedenlerin gereksiz finansal sıkıntılar yaşadıkları tecrübeyle sabittir.

Yılın son çeyreğinde hem bir üst vergi dilimine giren ücretlilerin eline geçen parada azalma yaşanırken; kış mevsiminde doğalgaz, elektrik gibi masraf kalemlerinde hem zamlar hem de tüketim arttığı için harcamalar da artıyor.

Harcamalar bu dönemde kontrol altına alınmazsa, gelirlerin üzerine çıkıyor. İnsanlar da kredili mevduat hesabı (KHM) kullanımı veya kredi kartı dönem borcunu taksitlendirme gibi pratik ama alternatiflerine kıyasla maliyetli tüketici finansmanı ürünlerine yönleniyor. Bu yüzden bu dönemde gereksiz faiz ödemek zorunda kalmamak için, en azından Ocak ayının sonuna kadar harcama yapmadan önce en az iki kere düşünerek her fırsatta tasarruf etmeye çalışmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Dünya Tasarruf Günü’nüz kutlu olsun. Üzerinden bir gün geçmiş olsa da farketmez; hemen bugün, harcamalarınız arasında nelerden kısıntıya gidebileceğinizi tespit ederek tasarruf etmek için ilk adımı atabilirsiniz.