web statistics

Enpara.com’da hangi işlemler ücretli ?


Finansbank’ın son günlerde çok konuşulan servisi Enpara.com’u sizlere tanıtmıştık. Fiziksel şubeden bağımsız olarak temel bankacılık ürün ve hizmetlerini internet üzerinden ücretsiz olarak veren Enpara.com, mevduata yüksek faiz oranı ve hesap işletim ücreti gibi masraflardan arındırılmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Ancak genel masraflardan arındırılmış olması, Enpara.com müşterilerinin cebinden hiç para çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Bankalar da kar amacı güden kuruluşlardır ve bir üründen kar edebilmesi için bazı zorunlu masrafları müşterilerden talep etmek zorundadırlar. Finansbank da Enpara.com’da standart dışıbazı maliyetleri müşterilerine yansıtıyor. İşte Enpara.com müşterilerini bekleyen masraflar :

SMS’le bilgilendirme

Enpara.com bir internet hizmeti olduğu için, internet aracığıyla yapılan hizmetler de ücretsiz olarak veriliyor. Örneğin hesabınızla ilgili tüm bilgilendirmeleri email ile ücretsiz olarak alabiliyorsunuz. SMS’le bilgilendirme istemeniz durumunda ise ek ücret ödemeniz gerekiyor :

Temel Paket (SMS): 1 TL/ay
Ayda 1 TL’ye vadesiz TL hesap özeti, vadeli hesapların vadelerinin yenilenmesi, gerçekleştirilemeyen talimatlı veya talimatsız para transferleri, gerçekleştirilemeyen ödeme talimatları gibi bilgilendirmeleri SMS’le almanız mümkün.

Orta Paket (SMS): 3 TL/ay
Ayda 3 TL ödeyeceğiniz Orta Paket’te, Temel Paket’teki bilgilendirmelere ek olarak haftalık vadesiz TL hesap özeti (sadece e-posta ile), vadesiz TL hesap bakiyesinin belirlenen minimum tutarın altına düşmesi, bakiye yetersizliği nedeniyle ödenememe riski taşıyan tüm talimatlı para transferleri ve ödemeler (1 gün öncesinden) gibi bilgilendirmeleri SMS’le alabilirsiniz.

Gelişmiş paket (SMS):5 TL/ay
Temel ve orta paket bilgilendirmelerini de kapsayan Gelişmiş Paket’te ayda 5 TL’ye tüm talimatlı para transferleri ve ödemeler (1 gün öncesinden), vadesiz hesaplara belirlenen tutar üzerinde para girişi, vVadesiz hesaplardan belirlenen tutar üzerinde para çıkışı, giden yabancı para transferinin alıcının bankasına ulaşma onayı gibi bilgilendirmeleri SMS’le telefonunuza geliyor.

SMS’e ek olarak ekstrelerinizi posta yoluyla talep etmeniz durumunda da Enpara.com aylık 5 TLtalep ediyor.

Diğer banka ATM’leri kullanımı

Enpara.com bir Finansbank hizmeti olduğu için Fİnansbank ATM’lerinden yapılan tüm hizmetler ücretsiz. Ancak Ortak ATM uygulaması kapsamında başka bir bankanın ATM’sini kullanmanız durumunda, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Finansbank’tan belirlediği standart ücretleri tahsil ediyor. Bu ücretler Enpara.com tarafından Vadesiz TL hesabınızdan tahsil edilip karşı bankaya ödeniyor :

Yurtiçi diğer banka ATM’lerinden para çekme: %1 + 0,91 TL
Yurtiçi diğer banka ATM’lerinden bakiye sorgulama: 0,24 TL
Yurtdışı banka ATM’lerinden para çekme: 3 USD

Yabancı para transferi

Yabancı para transferlerini gerçekleştirebilmek için her bankanın yurtdışında bir aracı (muhabir) bankası vardır. Yabancı para transferi yaptığınızda, paranız önce bankanın aracı bankasına yollanır. Aracı banka da parayı gönderdiğiniz bankanın aracı bankasına gönderir. Bu aracı banka da parayı asıl alıcı bankaya iletir. Bu işlemler sırasında aracı bankalar arasında SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) üzerinden çok fazla yazışma yapıldığı için, bu işlemler maliyet olarak gönderen ve alıcı bankalara yansıtılır. Bu nedenle TL cinsinden para transferi işlemleriniz için sizden herhangi bir ücret talep edilmezken, yabancı para transferlerinizden, Finansbank’a yansıyan bu maliyetleri karşılayabilmek için ücret talep ediliyor. Bu durum iki Türk bankası arasında gerçekleştirilen yabancı para transferleri için de geçerli.

Finansbank dışına giden yabancı para transferi: 15 TL
Finansbank dışından gelen yabancı para transferi (tüm kanallar): 15 TL

Ücretsiz ürün ve hizmetler

Aslına bakarsanız yukarıda saydığımız masraflar, normalde banka şubesi kullandığınızda temel bankacılık ürün ve hizmetlerine vereceğiniz ücretlerin yanında devede kulak kalıyor. Bu yüzden bu yazımızı Enpara.com’da ücretsiz olarak verilen hizmetleri sayarak bitirmeyi uygun görüyoruz :

# Vadeli, vadesiz, birikim ve altın hesabı açmanız durumunda hesap işletim ücreti yok.
# Banka kartı Encard‘la yurtiçi Finansbank ATM’lerinden yapacağınız işlemler ücretsiz. Kart aidatı ve yenileme ücreti de alınmıyor.
# Vadesiz hesabınızdan yapacağınız fatura, banka kredi kartı borçları, Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik cezaları, kira ödemeleri, cep telefonu TL yükleme ve diğer banka hesaplarına yapılan diğer tüm transfer ve ödemeler ücretsiz.