web statistics

KKB Risk Raporu nedir ? Ne işe yarar ? Nasıl Alınır?


Editörün tavsiyesi: “Kredi Notu ve Risk Raporu için yeni adres Findeks.com” başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

Geçtiğimiz hafta basında yer alan bir haberde, şu an olmasa bile yakın bir gelecekte tüketicilerin hayatını etkileyecek bir uygulamaya yer verildi: KKB Risk Raporu. 10 Eylül 2012 itibariyle Kredi Kayıt Bürosu (KKB) daha önceleri sadece üye bankaların erişebildiği bilgilerini vatandaşların da kullanımına açtığını duyurdu.

Kısaca KKB

Kredi Kayıt Bürosu, bankaların ortaklığıyla kurulan, kredi ve kredi kartı kullanan tüketicilerin geri ödeme performansı (borcunu zamanında ödeyip ödemediği, kredi borcu nedeniyle hakkında yasal veya idari takip başlatılıp başlatılmadığı), bankalara ne kadar borcu olduğu gibi bireylerin finansal performansını sorgulamaya imkan veren dev bir veribankasıdır. SMS, internet, ATM üzerinden yapılan ön onaylı kredi başvuru süreçlerinin neredeyse tamamında bu veribankasından yapılan sorgulamalar etkin olur.

KKB veritabanında 25 milyonun üzerinde gerçek kişiye ait finansal performans bilgisi bulunuyor. 2013 yılı sonu itibariyle KKB veritabanının kapsamı genişleyerek, finansal sektör performansının yanı sıra, gerçek kişilerin elektrik, su, doğalgaz ve telekominikasyon gibi abonelik gerektiren hizmetlere ait performans bilgileri de yer alacak.

KKB Risk Raporu ile bireylere KKB sicili sorgulama imkanı

10 Eylül 2012 itibariyle, daha önceleri sadece üye bankaların erişebildiği risk raporlarına, başvurmaları halinde bireyler de ulaşabilecekler.

Risk Raporu’nda; bugünkü haliyle kişilerin/ticari işletmelerin bankacılık sisteminde yer alan kredili ürünlerine ait (kredi kartları dahil) borç/limit/performans bilgileri özetlenecek. Kişilerin, borçlarını zamanında ödeyip ödeymediği, mevcut borcunun ne kadar olduğu, yasal takipte bir borcunun olup olmadığı gibi bilgiler yer alacak.

KKB Risk Raporu’nun tüm dünyada farklı isimlerde ve şekilde uygulandığını görüyoruz. Ülkemizde ise gerçek kişiler sadece kendilerine ait KKB Risk Raporu’nu erişebilecekler. Üçüncü kişilere ait bu tür bilgilere ulaşmak istiyorsanız, söz konusu kişiden KKB Risk Raporu temin etmesini talep etmeniz gerekecek. Kişisel bilgilerin gizliliği açısından bu başlangıç için etkili bir önlem.

KKB Risk Raporu’nda sadece olumsuz performans bulunmuyor. Zamanında ödenen kredi ve kredi kartı performansının yanı sıra, talep eden kişinin isteğine bağlı olarak kredi limiti bilgisi de raporda yer alabilecek.

Kullanım Alanı açısından potansiyel yüksek

KKB Risk RaporuKKB Risk Raporu için aklımıza gelen ilk kullanım alanı, hiç şüphesiz kredi / kredi kartı başvurularında alınan red cevaplarının sebebini bulmak olacaktır. Günümüzde olumsuz kredi kredi kartı performansı nedeniyle başvurusu reddolan, ancak bunun neden kaynaklandığını bulamayan kişilerin sayısı çok fazla. Bu kişiler artık KKB RİSk Raporları’nı alıp inceleyerek sorunun nereden kaynaklandığını görüp, düzeltici aksiyon alabilecekler. Bunun yanısıra, bir ortaklığa başlarken, evinize kredi alırken, vadeli mal satarken bu tür raporları muhattabınızdan talep edip inceledikten sonra daha sağlıklı karar vermeniz mümkün olacak.

Risk Raporu nereden alınır?

Teorik olarak 10 Eylül 2012 itibariyle risk raporunu tüm üye bankaların şubelerinden ve bazı bankaların internet şubelerinden, hatta ATM’lerinden belirli bir ücret karşılığı almak mümkün. Pratikte ise KKB Risk Raporu’nu belirlenen formatta çıkartabilen banka sayısı çok sınırlı. KKB ayrıca bu bilginin kendi sitesi üzerinden temin edilebilmesi için de çalışmalara devam ediyor.

Unutmayın, bankalardan sadece şahsınıza ait risk raporunu talep edebilirsiniz.

Risk Raporu ücreti ne kadar ?

Şimdiye kadar öğrenmişsinizdir, bir bilgiyi bankadan almaya kalktınız mı, onunla ilgili ücret ve komisyon ödemek zorunda kalırsınız. Risk Raporu’nun bizce en önemli açığı burada. Risk Raporu’yla ilgili tavsiye edilen bir ücret bulunmuyor. Bankalar bu bilgiyi istedikleri gibi ücretlendirmekte serbestler. Bu hizmeti diğerlerinden daha önce sunan bankalar bir rekabet oluşana kadar veya bu ücretle ilgili yasal bir üst sınır getirilene kadar istedikleri gibi at koşturmayı deneyeceklerdir. KKB Risk Raporu hizmeti sunan mevcut bankalar bir rapor için 5 ila 15 TL arasında bir ücret alıyorlar. Altyapısı hazır olan bankalar bu bilgiyi 2 TL karşılığı ATM veya internet şubesi üzerinden de veriyor.

Size verilen risk raporunun sahte olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz?

Üçüncü kişiler hakkında Risk Raporu verilmediğinden bu raporu, hakkında bilgi sahibi olmak istediğiniz kişiden talep etmeniz gerekiyor. Kişi neticede sizin elinize bir kağıt parçası verecek. Bu kağıt üzerindeki bilgilerin doğru olup olmadığını veya üzerinde tahrifat yapılıp yapılmadığını KKB web sitesi üzeriden (www.kkb.com.tr) kontrol etmeniz mümkün olacak.

Raporda bilgiler hatalıysa ne yapmalıyım ?

KKB Risk Raporu’nuzda hatalı veya yanlış bilgi olması durumunda, raporu aldığınız bankadan düzeltme talebinde bulunarak bu yazıda bahsettiğimiz süreci başlatmanız gerekiyor.