web statistics

Kredi Başvurum Onaylanacak mı ?


Tüketicilerin en çok merak ettikleri soruların başında, bankalara yaptıkları kredi başvurularının onaylanıp onaylanmadığı geliyor. Daha önce pek çok yazımızda kredi başvurunuz değerlendirilirken göz önüne alınan kriterlerden ve kredi skorunuzdan bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda ise sizlere bankalar nezdindeki kredibilitenizi ölçmenize yardımcı olacak ParaBilir.com isimli internet sitesinden bahsetmek istiyoruz.

ParaBilir.com’un size sağlayacağı faydaları anlatmaya kalkarsak sayfalar dolusu şey yazmamız gerekiyor. O yüzden kısaca özetleyip asıl konumuza döneceğiz. ParaBilir.com aslında bir kişisel bütçe yönetim uygulaması. Üye olduğunuzda banka hesaplarınızı, nakit paranızı, kredi kartlarınızı, gayrimenkulünüzü, aracınızı, altın ve dövizinizi, borç ve giderlerinizi; yani tüm finansal verilerinizi ParaBilir’e tanımlayabiliyorsunuz. Böylece ay sonunda ne kadar paranızı birikime, ne kadarını borç ödemeye ayıracağınızı öngörebiliyor, paranızı nasıl yönetmeniz gerektiğiyle ilgili tavsiyeler alabiliyorsunuz.

kredibilitemBütçe yönetimini ek olarak ParaBilir’in sağladığı en önemli araçlardan biri de kredibilite testi. Bankalar size kredi verip vermeyeceklerini kredi notunuza göre verirler. Kredi notunuz; Kredi Kayıt Bürosu‘daki (KKB) kredi skorunuz ve kredi başvurusunda bulunduğunuz bankanın kendi kredi notlama algoritması sonucunda oluşur. Kredi notunuz düşükse, bankalardan kredi almanız zorlaşır. ParaBilir de sizin için bir kredibilite öngörüsü yapıyor. Finansal bilgilerinizi kullanarak bankalar nezdindeki saygınlık, güvenilirlik ve itibarınızı, geçmiş ve şimdiki durumlarınızı değerlendirerek kredi alıp alamayacağınız konusunda bir tahminde bulunuyor.

(Tahmin diyoruz, çünkü kredi verip vermeme konusundaki son kararı bankalar kendi kredi politikaları çerçevesinde veriyor ve başvurduğunuz banka dışındaki hiç bir kurumun bu konuda kesin bir cevap verme ihtimali bulunmuyor. Neden kredi alamadığınızı öğrenmek ve kredi almak için başvurabileceğiniz yöntemler için “Neden Kredi Alamıyorum ? Nasıl Kredi Alabilirim ?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.)

Kredibilitenizi ölçmek için ilgili sayfada aylık gelir ve giderleriniz, varsa kredi ve kredi kartı borçlarınız, gayrimenkulleriniz, gecikmiş ödemeleriniz, sosyal güvenceniz gibi pek çok soruya çok kısa süre içerisinde cevaplayabiliyorsunuz. ParaBilir paylaşmış olduğunuz bilgiler çerçevesinde size 100 üzerinden bir puan vererek kredi almaya ne kadar yakın olduğunuzu hesaplıyor ve size özel olarak kredi alma şansınızı artıracak önerilerde bulunuyor. Örneğin çıkan raporda reddedilen her kredi başvurusunun kredi skorunuzu düşüreceği veya gayrimenkul sahibi olmanın bankalar nezdindeki itibarınızı artırabileceği gibi kritik bilgileri öğrenme şansını yakalıyorsunuz.

ParaBilir.com‘daki bir diğer faydalı araç da kredi analizi. Bu bölümde aylık gelir ve gideriniz, varsa kredi taksitleriniz, ihtiyacınız olan kredi tutarı gibi bilgileri girerek ne kadarlık bir krediye ihtiyacınız olduğunu bulabiliyor ve yine tavsiyeler alıyorsunuz. Örneğin gelirinize göre çok yüksek tutarlı bir kredi tutarı girdiğinizde, sistem sizi tüm kredi taksitlerinizin toplamının gelirinizin % 30’un geçmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

ParaBilir.com’da kredibilite ölçümü dışında üzerinde gerçekten çok emek harcandığı belli olan, sıradan web sitelerinde bulamayacağınız detayda hazırlanmış araçlar ve raporlar bulunuyor. Üyelik için senelik 9.90 TL‘lik bir ücret belirlenmiş. Sağlayacağı faydayı düşünürseniz, bu tutarın oldukça makul olduğunu ve vereceğiniz her kuruşa değeceğini düşünüyoruz. Eğer siz de “kredi başvurum onaylanacak mı” sorusuna yanıt arıyor ve bütçenizi online olarak yönetmek istiyorsanız ParaBilir.com’a üye olmanızı öneriyoruz.