web statistics

Basılı Kredi Kartı Ekstresi İçin Ücret Talep Eden Bankalar


Bir önceki yazımızda kredi kartı ekstrelerinin gönderimiyle ilgili olarak sizleri bilgilendirmeye çalışmıştık. Bugün de bankaların basılı ekstre için uyguladıkları ücret uygulamalarına değineceğiz.

Bankalar yasa gereği kredi kartı sahiplerine dönem borçlarını bildirmekle yükümlüler. Ancak bankalar uzun yıllar posta yoluyla gönderdikleri hesap özetini, maliyeti yüksek olduğu için şimdilerde müşterilerin sadece email yoluyla almaları için kampanyalarını yoğunlaştırmış durumdalar. Böylece hem ekstre basım, hem de gönderim masraflarından kurtulmuş olacaklar.

Bankalar şimdilik tepki çekmemek adına aylık basılı hesap özeti gönderimi için ücret almamayı tercih ediyorlar. Ancak hesap özeti bildiriminin mutlaka posta yoluyla yapılmasını zorunlu kılan bir düzenleme yok, bu yüzden basılı ekstre için ücretin talep edildiği bir iki tane istisna var. Ama şimdilik basılı ekstreye ücret uygulaması, genelde geçmiş dönem kredi kartı hesap özetleri üzerinde yoğunlaşıyor. İşte mevcut uygulamalar:

Garanti Bankası‘nın Flexi Card‘ı yukarıda bahsettiğimiz istisnalardan ilki. Bunun sebebi de büyük ihtimalle Flexi Card’ın özelliklerini kendinizin belirlediği esnek bir ürün olması. Faiz, yıllık ücret ve puan kazanımı tercihlerinize göre Flexi Card’ınızı kendiniz tasarlayabiliyorsunuz. Garanti de 3.99 TL yıllık üyelik bedeli olan paketten 1.99 TL basılı ekstre gönderim ücreti alıyor. E-ekstre talebi yaptığınız takdirde ise basılı ekstre ücreti ödemekten kurtuluyorsunuz.

Finansbank Fix Card‘da aylık olarak gönderilen basılı ekstre gönderim ücreti 2 TL, bu da ikinci istisna. Finansbank Fix Card’dan yıllık üyelik ücreti almadığı için bu kartı kullananlardan pek çok farklı ücret talep ediyor, Fix Card inceleme yazımızda buna ayrıntılı olarak değinmiştik.

Vakıfbank, AloŞubem aracılığıyla faks ile kredi kartı ekstresi ve dekont talep edilmesi halinde 50 kuruş ücret alıyor. Ayrıca kredili mevduat hesabına bağlı bnaka kartı Kredili Bankomat-724 için de 7 TL’lik bir ekstre ücreti mevcut.

Akbank tüm diğer bankalardan farklı olarak kredi kartı kullanan müşterilerin ek kart için de basılı hesap özeti talep etmesi halinde 1 TL ücret yantıyor.

Şubelerden istenen geçmiş dönem hesap özetleri Citibank‘ta 1 TL, Denizbank‘ta 5 TL ve Yapı Kredi‘de ise 1.5 TL olarak ücretlendiriliyor.  Finansbank da Çağrı Merkezi kanalından talep edilen her bir geçmiş dönem ekstre için 1 TL ücret alıyor.

Bankaların internet sitelerindeki “Ürün ve Hizmetler” sayfalarını incelediğimiz, ekstre için ücret talep eden bizim gözümüze çarpan bankalar bu kadar. Eğer atladığımız bir banka varsa lütfen bize bildirin.

En hesaplı çözüm E-ekstre, şimdilik…

Tüketici Finansmanı ve Yatırım Ürünlerinde 2012 Beklentilerimiz” başlıklı yazımızdaki kehanetimiz tuttu ve bankalar son dönemde gelir kalemlerini artırmak için irili ufaklı pek çok hizmetten ücret almaya başladılar. Basılı ekstreye ücret uygulaması da yavaş yavaş diğer bankalara yayılabilir. Dolayısıyla süpriz bir maliyetle karşılaşmamak için şu anda yapabileceğiniz en mantıklı hareket basılı ekstre yerine email yoluyla ekstre almak olacaktır. Böylece hem hesap özetinin geç gelme ihtimalini ortadan kaldırabilir, hem de olası bir masraftan kurtulmuş olursunuz, tabi bankalar hiç insan emeği olmadan otomatik olarak gönderilen emailleri kazanç kapısı olarak görmeye başlamazsa…