web statistics

‘Sınır Tanımayan Taraftarlar’ Bir Sezonda 35 Milyar Euro Harcıyor


UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru MasterCard sporseverlerin futbol harcamalarını araştırdı. Araştırmaya göre sayıları hızla artan ve “Sınır Tanımayan Taraftarlar” olarak adlandırılan kendi ülkesi dışındaki takımları destekleyen yeni taraftar tipi, bir sezonda 372 adet Christiano Ronaldo satın alabilecek kadar para harcıyor. “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın en çok desteklediği takım ise yüzde 29’la Barselona. MasterCard tarafından yapılan ayrı bir araştırmaya göre ise UEFA Şampiyonlar Ligi Tarihinin Gelmiş Geçmiş En Önemli Futbol Olayı 2005’te İstanbul’da Yaşandı.

UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru MasterCard tarafından European Business School profesörü, spor ekonomisi alanında yayınlanmış 40’ın üzerinde makalesi bulunan Sascha L. Schmidt’e hazırlatılan rapora göre, Avrupa’da farklı bir taraftar tipi oluşuyor. “Sınır Tanımayan Taraftarlar” olarak adlandırılan bu taraftar grubu, başka ülkelerin futbol kulüplerini desteklemek için bir sezonda toplam 35 milyar Euro harcıyorlar.

Sayıları giderek artan “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın yurtdışında oynanan maçlara giderek, şifreli kanallardan maç yayınını ya da taraftar ürünleri satın alarak bir sezonda harcadığı paralarla, 100 adet Allianz Arena inşa edilebiliyor, 372 adet Christiano Ronaldo ya da 562 adet Fernando Torres satın alınabiliyor.

Avrupa’da 41 Milyon “Sınır Tanımayan Taraftar” Var, En Çok Taraftarı Olan Takım Barcelona

19 Mayıs Cumartesi günü Allianz Arena’da Bayern Münich ile Chelsea takımlarını karşı karşıya getirecek olan Şampiyonlar Ligi finali öncesinde açıklanan sonuçlara göre, Avrupalı futbol tutkunlarının dörtte birinin (41 milyon) ‘Sınır Tanımayan Taraftarlar’ olarak sınıflandırılıyor. “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın en çok tuttuğu takım yüzde 29 ile Barcelona. Barcelona’yı yüzde 10 ile Real Madrid ve yüzde 8 ile Manchester United izliyor.

372 Ronaldo Parası Nereye Harcanıyor?

mastercard“Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın her sezon harcadığı 35 milyar Euro’nun dağılımı şöyle:

– Toplam harcamanın beşte biri olan 7,5 milyar Euro şifreli kanal yayınlarına gidiyor. Kulüp markalı taraftar ürünleri paranın %13’ünü alıyor.

– Stada gidip maçı seyretmek, “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın harcamalarında %10’luk bir pay oluştururken, yemek, içmek ve alışveriş yapmak gibi, maça gitmişken yapılan diğer harcamalar 2,5 milyar Euro tutuyor.

– Büyük ekranda maç izlemek için bara gitmeye %6, kulübün kendi TV kanalına üye olmaya %5 pay düşüyor.

– Dört taraftardan biri tuttuğu takımın evinde oynanan bir maça gidiyor. Bu seyahatler sırasında konaklama ve seyahat harcamaları veya tuttukları takımın stadına gitmeleri, “Sınır Tanımayan Taraftarlar”a yıllık 8,75 milyar Euro’ya, yani toplam harcamaların dörtte birine mal oluyor.

– Sınır Tanımayan Taraftarların üçte biri, sadece maç izlemek ya da stadı görmek için bir seyahat ayarlıyor. Beşte biri, maç seyahatini bir şehir seyahati ile birleştiriyor, ya da yapacağı seyahate gideceği maçı denk getiriyor. Yani taraftarlar turizme de katkı sağlıyorlar.

–  Toplamda, maçların oynandığı şehirler, “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ı ağırlarken, bir sezonda yaklaşık 4,5 milyar Euro kazanç elde ediyor.

Taraftar Kategorileri

MasterCard adına hazırlanan raporda “Sınır Tanımayan Taraftarlar” üç ana gruba ayrılıyor:

1. Takımcılar: “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın yaklaşık üçte ikisini (%60) oluşturuyorlar. Tuttukları takımın oyun felsefesine (%85) ve başarısına (%79) hayranlar.

2. Bölgeciler: “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın sadece %12’sini oluşturuyorlar. Bu uzak diyar taraftarlarının çoğu, takımın bulunduğu şehir ile olan bağlantıları yüzünden takıma özel bir bağlılık hissediyor. %55’i düzenli olarak takımın bölgesine seyahat ediyor.

3. Yıldız Hayranları: “Sınır Tanımayan Taraftarlar”ın %11’ini oluşturuyorlar. Takımdan ziyade, büyük oyuncuların ve antrenörlere bağlılar ve onlarla birlikte takım değiştiriyorlar.

Sınır Tanımayan Taraftarlar Globalleşmenin Sonucu

Raporu kaleme alan, Almanya’daki EBS Üniversitesi Spor, İşletme ve Toplum Enstitüsü Direktörü Profesör Sascha Schmidt, Sınır Tanımayan Taraftarların çoğalmasında etkili olan üç ana eğilimi işaret ediyor:

“Birincisi, giderek kolaylaşan ve ucuzlayan uluslararası seyahat olanakları sayesinde artan mobilite. Yani yabancı ülkelerin takımları artık ulaşılmaz değiller. İkincisi, yeni medya kanalları sayesinde taraftarlar hem takım hakkında hem de diğer uluslararası seyirciler hakkında bilgiye ulaşabiliyor. Böylece Sınır Tanımayan Taraftarlar takımın kültürüne dahil olabiliyor. Son olarak da, global yıldız oyuncuların ve antrenörlerin şöhret statüsüne ulaşması, dil ve kültür farklılıklarını ortadan kaldırıyor. Bu durum farklı ülkelerden taraftarlar için de birleştirici bir unsur haline geliyor.”

Taraftarlara Göre UEFA Şampiyonlar Ligi Tarihinin En Önemli Anı 2005’te İstanbul’da Yaşandı

Avrupalı taraftarların oylarına göre belirlenen UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en önemli olaylarının ilk 10 listesi MasterCard tarafından açıklandı. Listenin ilk sırasında 2005 yılında oynanan ve Liverpool’un İstanbul Mucizesi olarak adlandırılan maçı geliyor.

Maç öncesi Liverpool’a AC Milan karşısında hiç şans tanınmıyordu. İlk yarı da bu görüşü doğrular nitelikteydi. Oysa ikinci yarı futbol tarihinin en inanılmaz geri dönüşlerinden birine sahne oldu ve Liverpool maçı penaltılara götürdükten sonra, beşinci kez Avrupa Şampiyonluğu’nu kazandı.

İlk ona giren diğer anlar arasında sırasıyla,

# 2002 finalinde Zidane’ın Bayer Leverkusen’e karşı attığı muhteşem vole,
# 1999 finalinde Manchester United’ın Bayern’i yenerek kupayı kazanması,
# 2010 finalinde Inter’in cumartesi gecesi ateşi,
# 2001 finalinde Bayern Munich’in geri dönüşü,
# 2011 finalinde Barca’nın Manchester United’ı sahadan silmesi,
# 1996 finalinde Juventus’un kupayı evine götürmesi,
# 1997 finalinde Ricken’in rekoru,
# 2012’de Chelsea’nin Napoli karşısındaki hezimeti,
# 2009 yılında ise Andres Iniesta’nın muhteşem golü yer alıyor.