web statistics

Akbank Axess ‘Cash-Para’ Başvurusu Yapmadan Önce…


Akbank geçtiğimiz günlerde Axess kredi kartı müşterilerine yönelik harcadıkça biriken faizsiz, komisyonsuz nakit programı “Cash-Para” uygulamasının lansmanını yaptı. Bundan böyle Axess kredi kartı sahipleri alışveriş yaptıkça chip-para’ya ek olark Cash-Para biriktirebilecek, biriktirdikleri Cash-Para’ları faizsiz ve komisyonsuz nakit olarak anında çekebilecek.

Cash-Para’lar aylık bazda birikecek ve kullanılabilecek, Cash-para kullanımları bir sonraki ay hesap özetine normal bir alışveriş işlemi gibi yansıyacak, faiz ve komisyon ise ödenmeyecek. Her ay, aynı takvim ayı içerisinde yapılan alışverişlerin %10’u kadar Cash-Para biriktirilebilecek. Axess sahipleri, alışveriş işlemlerinden kazandıkları Cash-Para’yı, yani nakit paralarını istedikleri anda ATM ya da şubelerden çekebilecekleri gibi, şubeden ya da Akbank Telefon Bankacılığı’nı arayarak kendi mevduat hesaplarına da aktarabilecekler.

Axess Cash-Para uygulamasını bir kampanya olarak düşünmek daha doğru olabilir, zira bu uygulama kampanya şartları taşıyor:

axess_cash_para* Cash-Para uygulamasından ilk olarak kayıt şartı aranıyor; kampanyaya katılım için kart sahiplerinin sisteme kayıtlı cep telefonlarından Turkcell’den 4425’e, diğer operatörlerden 0532 444 25 25’e “CASHPARA KAYIT” boşluk kartının son 4 hanesini yazıp göndermesi gerekiyor. (Kayıt için alternatif mesaj olarak “CASHPARA” boşluk kartınızın son 4 hanesini yazarak da başvurmak mümkün.)

* Cash-Para uygulaması için 27 TL + BSMV tutarında yıllık katılım ücreti var.

* Cash-Para’yı sadece asıl kart sahipleri kullanabiliyor.

* Kampanyaya katılanlar her ay, aynı takvim ayı içerisinde gerçekleştirdikleri alışverişlerin %10’u kadar Cash-Para biriktirme imkanına sahip oluyorlar.

* Nakit avans ve benzeri kullanımlarından, chip-para kullanımlarından, sigorta işlemlerinden ve otomatik fatura ödemesi işlemlerinden Cash-Para kazanılmıyor. Yani Cash-Para kazanımı fiziksel olarak yapılan kart kullanımlarında söz konusu.

* Aynı takvim ayı içerisinde biriken Cash-Para tutarı, yine aynı takvim ayı içerisinde kullanılmak zorunda. Biriken puanların bir sonraki aya devretmesi gibi bir konu söz konusu değil. Kullanılmayan Cash-Para’lar ay sonunda sıfırlanıyor.

* Bir ay içinde kullanılabilecek maksimum Cash-Para kullanımı 250 TL ile sınırlı.

* Cash-Para ücretli bir hizmet olduğu için Cash-Para biriktirirken chip-para biriktirmeye de devam etmek mümkün.

* Eğer yeni yasa nedeniyle kredi kartınız nakit kullanıma kapanmışsa Cash-Para kullanımı yapmak mümkün olmuyor. Bu nedenle bu özellikten yararlanmak için kredi kartı dönem borcunuzun tamamını ödemeye özen göstermek şart.

* Cash-Para programına kaydolan bir müşteri 1 ay içinde birikmiş Cash-Para’sını kulanmaması durumunda üyeliğini iptal edip, kayıt ücretini geri iade alabiliyor. İptal işlemleri sadece şube ve çağrı merkeziyle sınırlı.

* İptal edilen alışverişlerde kazanılan Cash-Para geri alınıyor. Alışveriş iadesinden kaynaklı, geri alınamayan Cash-Para olması durumunda, geri alınamayan Cash-Para tutarı üzerinden %2 oranında ceza ekstreye borç olarak yansıtılıyor.

* Cash-Para uygulaması şu an için sadece Axess, Carrefour Axess ve Axess exi26 sahipleri için geçerli bir kullanım özelliği.

Nakit iade kampanyaları, kredi kartı programlarının çok gelişmiş olduğu Amerika ve İngiltere’de çok sık kullanılan bir özelik.

Cash-Para uygulamasında kazanılan paranın nakit olarak sunulması bizce çok büyük bir avantaj anlamına gelmiyor, zira ülkemizde büyük kredi kartı markalarının yaygın üye işyeri ağı ve ortak POS kullanımı zaten mevcut puanların üye işyerlerinde kullanımını oldukça kolaylaştırmış durumda. Ama Akbank’ın bu özelliği %10 gibi bir kazanımla chip-paraya ek olarak sunması kayda değer bir avantaj.

Cash-Para, karmaşık kurallar ve cezalar içermemesi açısından özellikle harcamalarında tek kredi kartı kullanan veya kullanmayı düşünen aileler için de dikkat çeken bir ürün. Aylık ortalama 2500 TL gibi bir kredi kartı harcamanız varsa nakit iade cazip gelecektir. Tabi Cash-Para’dan maksimum fayda sağlamak için harcama yapıp, kredi kartı dönem borcununun tamamını ödeyemeyecek hale gelmemeniz kaydıyla…