web statistics

Kapanış Seansı Uygulaması Nedir? İMKB’de Kapanışta Neler Değişiyor?


2 Mart 2012 tarihinden itibaren İMKB’de ikinci seansın son bölümünde kapanış seansı uygulamasına geçiliyor. Uygulama kapsamında kapanıştan önce son 10 dakika içinde bütün işlemler duracak, emirler toplanacak ve bu emirlerin en çok eşleştiği fiyat kapanış fiyatı olarak ilan edilerek son işlemler gerçekleştirilecek.

Kapanış seansı, normal seans sürecinden kalan (kotasyon hariç) tüm emirlerin aktarılması suretiyle, belirlenmiş zaman dilimi boyunca yeni emirlerin herhangi bir eşleşme yapılmaksızın sisteme kabul edildiği ve bu süre sonunda en yüksek miktarda işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinin (Kapanış Seansı Fiyatı) hesaplanarak, tüm işlemlerin bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği tek fiyat yöntemiyle çalışan özel bir seans uygulaması olacak.

Varant ve Borsa Yatırım Fonları ile temerrüt, rüçhan hakkı kuponu işlem sıraları kapanış seansına dahil değil. Sürekli müzayede bölümü, saat 17:17’de sona erecek.

kapanis seansi

Emir Aktarım Aşaması (17:17 – 17:21): Sistemde işlem görmeden bekleyen pasif emirlerin kapanış seansında yer almalarının sağlanması amacıyla emir aktarımın yapıldığı ve kapanış seansında geçerli fiyat marjlarının hesaplandığı süreçtir.Sistem tarafından yürütülen emir aktarım süreci boyunca emir girişi mümkün olmayacak, bekleyen emirler değiştirilemeyecek, bölünemeyecek, iptal edilemeyecek.

Emir Toplama Aşaması (17:21 – 17:25): Bekleyen pasif emirlere ilaveten, kapanış seansında fiyat belirlemeye yönelik olarak yeni alış ve satış emirlerinin sisteme iletileceği aşamadır. Bu aşama süresince emirler eşleştirilemez(işlem gerçekleşmez). Bu 4 dakika boyunca emir toplanacak, iletilmiş olan emirler değiştirilebilecek, bölünecek yada iptal edilecek. Limit fiyatlı emir, açığa satış ve KAFE (Kapanış Fiyatlı Emir) girişine izin verilecek, KIE (Kalanı İptal Et Emir), OLFE (Özel Limit Fiyatlı Emir), OLDE (Özel Limit Değerli Emirler) ve özel emir yapılamayacak.

Kapanış Fiyatı Belirleme ve Kapanış Seansı İşlemleri Aşaması (17:25 – 17:28): Bu aşamada, kapanış seansında emir toplanmış olan işlem sıralarında kapanış fiyatı belirlenecek ve sonrasında belirlenen kapanış fiyatından işlemler gerçekleştirilecek. Yeni emir girişi yapılamayacağı gibi, bekleyen emirler değiştirilemeyecek, bölünemeyecek, iptal edilemeyecek. 

Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (17:28-17:30): Kapanış seansında belirlenmiş olan fiyat ile sınırlı olarak sisteme emirler girilebilecek. 2 dakika sürecek bu aşamada, sadece kapanış seansında işlem görmüş olan kıymetler emir girebilecek. Sisteme girilebilecek yeni alış ve satış emirleri sadece belirlenmiş kapanış fiyatından olabilecek. Girilen emirler bölünemeyecek, fiyatları değiştirilemeyecek, ancak miktarları artırılıp –azaltılabilecek veya iptal edilebilecek. Bekleyen pasif emirler ise iptal edilebilecek ve fiyatları kapanış seansı fiyatına değiştirilebilecek.

İkinci Seansın Yeni Akışı

kapanis seansi akisi