web statistics

Hesap işletim ücreti yasal mı ?


Editörün tavsiyesi: Güncel bilgi için öncelikle 2014 tarihli “BDDK hangi bankacılık ücretlerini kaldırdı?” başlıklı yazımıza okumanızı öneririz.

Henüz hesap işletim ücreti mevsiminde değiliz, ancak hesap işletim ücretleri siz ziyaretçilerimiz tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Bunun sebebi de hesap işletim ücreti yansıtma frekansında bankaların uygulama farklılıkları. Bazı bankalar müşteri hesaplarına hesap işletim ücretini 6 ayda bir yansıtırken, bazıları 3 ayda bir yansıtmayı tercih ediyorlar.

Hesap işletim ücretleri hakkında tüketici dernekleri “yasal değil” diye beyanat verirken, bankalar Türkiye Bankalar Birliği‘nin (TBB) de desteğiyle hesap işletim ve kredi kartı üyelik ücretinin yasal olduğunu söylüuor. Ancak TBB’nin başka bir şekilde davranmasını bekleyemezsiniz; zira TBB, üyeleri Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar tarafından oluşturulan bir mesleki örgüttür. www.tbb.org.tr adresindeki misyon bölümünde de açıkça ifade ettiği gibi, “Bankacılık sektörünün hak ve menfaatlerini gözeterek, sektörün büyümesine, sağlıklı çalışmasına, bankacılık mesleğinin gelişmesine, haksız rekabetin önlenmesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak” TBB’nin öncelikli amacıdır. Bu nedenle hesap işletim ücretlerinin de yasal olduğunu iddia edecektir, çünkü bankacılık sektöründe karı oluşturan gelirlerin önemli bir kısmı faiz gelirlerinin dışında kalan ücretlerden kaynaklanır.

hesap isletim ucretiHesap işletim ücretinin yasal olup olmadığı konusuna gelirsek… Sözleşmeler yasalarla korunur, eğer  bankacılık sözleşmenizde gerekli asgari şartlar gözetilerek yazılmış  (örneğin ilgili ücretin kişinin açıkça görebileceği büyüklükte yazılmış olması) bir hesap işletim ücreti ödeme şartı varsa ve siz de bu sözlemenın altına imzanızı attıysanız, yasalar gereği hesap işletim ücretini ödemekle yükümlüsünüz. Bankalar hesap işletim ücreti gibi masrafları 2000’li yıllardan sonra uygulama koymaya başladılar. Eğer son dönemde bankacılık sözleşmenizi yenilemediyseniz, bu tarihlerden önce imzalamış olduğunuz sözleşme hala geçerlidir ve sözleşmede hesap işletim ücreti alınacağına dair bir ibare yoksa, sözleşmenizi göstererek hakkınızı arayabilirsiniz. Sözleşmeniz sizde bulunmuyorsa, bankanızdan bir kopyasını size iletmesini (tercihen yazılı olarak) talep edebilirsiniz.

Her banka müşterilerine hesap işletim ücretinden muafiyet sağlayan bazı imkanlar sunar. Bu imkanların bir çoğu ilgili hesaba iki veya daha fazla otomatik fatura ödemesi tanımlamayı içerir. Bir de çalıştığınız banka ile bir maaş ilişkiniz varsa, yani işvereniniz maaşınızı ilgili hesaba yatırıyorsa, bu hesaplara da hesap işletim ücreti uygulanmadığını biliyoruz.

Ne kadar detaylı olursa olsunlar, hesap işletim ücreti algoritmalarının müşteriler tarafından yaratılan istisnai durumların hepsini kapsaması mümkün değildir (İş Bankası’nın öğrenci hesabına hesap işetim ücreti yansıttığı şu örnekte görebileceğiniz gibi). Bu gibi durumlarda hesap işletim ücretinin hatalı olarak işletildiğine inanıyorsanız, bankayla olan sözleşmeniz yeni olsa dahi önce bankanıza, oradan olumsuz yanıt gelmesi durumunda da vakit kaybetmeden yaşadığınız ilçenin Tüketici Hakem Heyeti‘ne başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.