web statistics

Varlık Yönetim Şirketine Devredilen Borcumu Ödemeli miyim?


Daha önce sizlere varlık yönetim şirketleri ve faaliyetleri hakkında bu yazımızla bilgilendirmeye çalışmıştık. Ancak o yazıyı sizlerle paylaştığımız sıralarda, alacağı takibe uğramış ortalama bir tüketicinin bir varlık yönetim şirketiyle muhatap olma olasılığı çok fazla değildi. Geçen süre içerisinde varlık yönetim şirketleri satın aldıkları tahsili gecikmiş bireysel kredi ve kredi kartı borcu sahiplerini arama konusunda faaliyetlerini artırmaya başladılar.

Tabi faaliyetlerini artırmaya başladılar derken, satın aldıkları portföylerde bulunan insanlara ulaşmak için çabalarını artırmaya başlamalarını kastediyoruz. Varlık yönetim şirketleri genelde faaliyetlerine öncelikle tahsili gecikmiş kurumsal ve ticari kredileri satın alarak başlayıp, sonrasında tahsili gecikmiş bireysel kredilerin ve kredi kartları borçlarının satın alınması ve bunların yeniden yapılandırılmak suretiyle tahsil etmek için çalışmaya başlarlar.

Varlık Yönetim Şirketi Nedir ?

Kısaca anlatmak için Sabah Gazetesi’nde yayınlanan şu haberden bir örnek verelim; bankaların geri dönmeyen veya batık kredilerini ciddi bir iskonto karşılığında satın alarak orta vadede bunları tahsil eden varlık yönetim şirketleri “finansal sistemin çöpçü balıkları” olarak tanımlanmış. Halihazırda BDDK’nın izniyle faaliyet gösteren 8 varlık yönetim şirketi bulunuyor.

Sistem Nasıl Çalışır?

Varlık yönetim şirketleri, bankaların satılığa çıkardıkları alacağı şüpheli portföyleri inceledikten sonra uygun gördükleri teklifi verirler. Bu genelde ihale sürecinde gerçekleşir. En yüksek teklifi veren şirket ihaleyi açan kurum teklifi uygun bulursa portföyü devreder. Bu bedel portföy bedelinin belli bir oranı olur, yani 100 liralık bir alacak portföyü için varlık yönetim şirketi 30 lira da verebilir, 10 lira da, 5 lira da. Bu bedeli belirleyen faktörlerin başında, portföyden o zamana kadar yapılan tahsilat miktarı ve portföyü oluşturan müşterilerin bilgilerinin ne durumda olduğu yer alır.

Varlık yönetim şirketinin satın aldığı portföydeki alacakları tahsil etme kabiliyeti, bu portföyde bulunan müşterilere ulaşabilmesiyle doğru orantılıdır. 100 liralık bir portföyü 30 liraya satın alabilen varlık yönetim şirketinden borç bakiyeniz üzerinden önemli indirimler talep edebilmeniz mümkün. Bu, maalesef borcu varlık yönetim şirketine devredilen kişinin de borç bakiyesini % 70 iskontoyla ödeyebileceği anlamına gelmiyor. Sonuçta varlık yönetim şirketleri de faaliyetlerinden para kazanmayı amaçlarlar. Özellikle müşteriye kendi imkânlarıyla ulaşmışlarsa çok fazla indirim yapmayabilirler. Ancak pazarlık becerilerinize bağlı olarak bakiyede tatmin edecek indirimler alabilmeniz mümkün.

Her arayana inanmamak lazım

varlik yonetim sirketleriMaalesef bazı kötü niyetli şahıslar sizi varlık yönetim şirketlerinden aradıklarını ve x bankaya olan borcunuz devraldıklarını iddia edebilirler. Bunun önüne geçmek için öncelikle kendilerinden banka ile yaptığınız sözleşmenin bir örneğinin size iletilmesini talep edebilirsiniz. Unutmayın, sözleşme yoksa borç da yoktur. Daha sonra ilgili bankaya dönerek bu bilgiyi teyit edin.

Sıkı pazarlık edebilmek önemli

Teyit işlemlerinden sonraki adım daha çok sizin pazarlık becerinize kalıyor. Ancak bu körü körüne bir pazarlık olmayacaktır. Varlık yönetim şirketleri sistematik bir şekilde çalışırlar. Pazarlık sırasında konuştuğunuz kişi varlık yönetim şirketi temsilcisiyse, onun yapabileceği indirimin sınırları çoktan bellidir. Bu sınırları tahmin edip zorlamak tamamıyla sizin veya sizin adınıza pazarlığı yapabilecek bir avukatın becerilerine kalmıştır. İnternetten biraz araştırma yaparak, söz konusu alacakları bankalardan ortalama nasıl bir oranla devraldıklarını öğrenmek de bu sınırı tahmin etmenize yardımcı olabilir.

Varlık yönetim şirketleriyle anlaşarak borcunuzu ödemenin en önemli avantajı hiç şüphesiz borç bakiyesinden alabileceğiniz indirim ve taksit imkânıdır. Ama kıyasıya pazarlık etmek ve size teklif edilen indirim veya taksitten daha fazlasını elde edebilmeniz de anahtar rol oynayacaktır.

Başlıkta sorduğumuz sorunun yanıtına gelirsek; pazarlık da yaparak alacağınız indirim ve taksitlerle birlikte sunduğu avantajları göz önüne alarak, varlık yönetim şirketine borcunuzu ödemenin

Borç ödendikten sonra her şey güllük gülistanlık olmaz

Öte yandan varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu ödediğiniz taktirde, bankaların kara listesinden kaydınızın silineceği ve bankalarla yeniden kredi veya kredi kartı ilişkisi kurabileceğinizi söyleyenlere inanmayın. Çünkü bankaların kredi politikalarıyla ilgili sistemlerde kurallar bellidir. Takipteki borcun geri ödemesi tamamlandıktan en az 5 sene söz konusu kara listelerde (KKB, TCMB) kaydınız bulunur. Bankaların sizle çalışıp çalışmayacaklarına kredi politikaları karar verir ama hakkında takip başlamış bir kişiye borcu ödemesi tamamlansa bile bankalar kolay kolay kredi açmazlar.

Borcumu ödemeli miyim ?

Makalemizin başlığında sorduğumuz sorumuza yanıt olması açısından toparlarsak, varlık yönetim şirketleriyle çalışmak, taksitlendirmenin yanısıra bu şirketlere devredilen borçların bakiyelerinde önemli indirimler almanın mümkün olması nedeniyle avantajlıdır. Burada biraz pazarlıkla, varlık yönetim şirketinden yapılan ilk tekliften daha iyi bir teklif alabileceğinizi de tekrar hatırlatmak isteriz.

“Varlık Yönetim Şirketine Devredilen Borcumu Ödemeli miyim?” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.