web statistics

Finansbank Kredi Kartında Son Ödeme Gününü Bekleyenleri Mağdur mu Ediyor ?


Yazılarımızda Finansbank’ı özellikle hedef aldığımızı düşünenler olabilir, ancak bugünkü başlığımızı Milliyet Blog’da yayınlanan bir müşteri şikayetini dikkate alarak attık. Şikayet yazısını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz, ancak bankanın muhtemelen iyi ilişkileri olduğu Milliyet’le iletişime geçerek yazıyı kaldırtmayı deneyebileceğini düşünerek yazımıza konu olacak bölümü burada yayınlanmakta fayda görüyoruz.

Konuyu bir kez daha anlatarak yazımızı uzatmaya gerek yok, H.Hüseyin Dulun isimli Milliyet Blog yazarı bugünkü yazısında Finansbank’la ilgili şikayetini şu şekilde dile getirmiş :

Bankayla ilişkimin son somut belgesi/aygıtı kredi kartıydı. Kredi kartı borcumu, ticaretle uğraşan birisi olarak son ödeme gününde yapıyorum. Finansbank’la benim ilişkimi sonlandıran olaylar silsilesi de bu ödemelerle başladı. Aylardır değil, yıllardır(birkaç istisna var) kredi kartı borcumu son ödeme gününde kolayca ödeyemedim. Genelde de çalışma saati sonrasına kaldığı için, ATM(Meltem-Antalya) den yap(ama)maktayım. Ödeme girişimim, hemen her ayki denememde “sistemsel sorun”a veya “hesaptan ödeme” seçeneğine kilitlenir. Oysa hesabım yok bankada! ATM’den ödenmeyen kredi kartı borcum, saat 24.00’ten sonra faize girmekte sonuç olarak. Son ödeme günü sonrası hiçbir sorun kalmıyor ATM lerde ve faize giren borcunuzu, çok rahat ödeyebilmektesiniz. Öyle zamanlar olduki, pek çok ATM gezerek ödeme yapmayı denedim, birkaçında başarı sağlayabildim.

Dört bankaya ait kredi kartı kullanmaktayım hiçbirisinde böyle bir olayla karşılaşmadım.

Dün akşam da farklı saatlerde iki kez gittim Finansbank ATM’sine, ödemeyi gerçekleştiremedim.

milliyet blogHüseyin Bey durumu gayet güzel açıklamış. Peki Finansbank gerçekten kredi kartı borcunu son ödeme gününe bırakanları kasti olarak sistem sorunu bahanesiyle veya bankada hesap açmaları için faiz ödemek zorunda bırakıyor olabilir mi ? Açıkçası tek bir şikayeti dikkate alarak böyle bir varsayımda bulunmak zor. Hüseyin Bey yazısında da belirtmiş olduğu gibi yıllardır çalıştığı Finansbank’ın hizmetlerinden hiç memnun değil ve bu yüzden birkaç kez karşılaşmış olduğu ATM sorununa ön yargılı yaklaşıyor olabilir. Ancak genel olarak Finansbank’ın kampanya ve bankacılık işlemlerinde yaptığı uygulamalara baktığımızda, bunun çok da uzak bir ihtimal olmadığını görüyoruz.

Borcunu şubeden ödemenin bedeli 1 TL

Bankaların 2011 yılında “hizmet geliri, komisyon ve ücret” adı altında vatandaştan tahsil ettiği gelir bir önceki yıla göre yüzde 18.9 artışla 17 milyar 104 milyon TL’ye ulaştı. Bankaların 2011 yılında 26.3 milyar TL’ye ulaşan işletme giderlerinin yüzde 65’ini vatandaştan tahsil edilen 17.1 milyar TL gelir karşıladı. Peki bunu nasıl yaptılar dersiniz ? Hüseyin Bey yazısına sonradan eklediği bir yorumda Finansbank’ın yeni uygulamasıyla buna güzek bir örnek veriyor:

Saat 10.00 itibarıyla cep tlf.a gelen mesaj: “16/03/2012 itibarıyla şubeden yapılan kredi kartı ödemelerinden 1 TL alınacaktır.” Yani bir örnek daha eklediler benim yazdıklarıma. Burada paylaşarak başka mağdurlar yaratılmaması için, bir bakıma uyarı görevi yaptığımı düşünüyorum. Tecrübe pahalı bir şeydir, belki yaşamadan yararlanan olabilir.

Anlaşılan kredi kartı üye işyerlerinden alınan komisyon, müşteriden alınan faiz ve yıllık üyelik ücreti Finansbank’a yetmiyor. Çok fazla uzatmak istemiyoruz ve soruyoruz: Finansbank’a borcunuzu ödemek için üstüne para vermeniz gerekiyorsa, bankanın son ödeme gününde ödeme yapanlardan faiz almaya çalışması size de gerçekçi gelmiyor mu ?

Finansbank’ın açıklaması

Yazımız yayınlandıktan bir süre sonra Milliyet Blog’da yer alan yazı kaldırıldı ve Finansbank’tan tarafımıza aşağıdaki açıklama gönderildi:

Sayın İlgili,

Bugün internet sitenizde yayınlanan “Finansbank Kredi Kartında Son Ödeme Gününü Bekleyenleri Mağdur Mu Ediyor?” başlıklı yazıda müşterimiz Hüseyin Dulun’un şikayeti ile ilgili olarak “Finansbank gerçekten kredi kartı borcunu son ödeme gününe bırakanları kasti olarak sistem sorunu bahanesiyle veya bankada hesap açmaları için faiz ödemek zorunda bırakıyor olabilir mi” şeklinde ifadelere yer verilmiştir.

Yazınızda şikayetini yayınladığınız müşterimiz Hüseyin Dulun ile görüşmeler yapılarak, şikayetine neden olan unsurlar hakkında bilgi verilmiş, şikayeti çözümlenmiştir. Ayrıca yazınızda belirtildiği gibi bankamızın gerek Hüseyin Dulun’a, gerekse diğer müşterilerine karşı “hesap açmak zorunda bırakmak ya da faiz ödetmek” gibi kasti uygulamaları bulunmamaktadır.

Yanı sıra yazıda bulunan “Borcunu şubeden ödemenin bedeli 1 TL” başlıklı kısımda belirtilen ücrete ilişkin bilgilendirme yazıda da belirtildiği gibi SMS ile tüm müşterilerimize iletilmiştir.

Kamuoyunun yanlış bilgilendirmemesi için ilgili haberi sitenizden kaldırmanızı rica ederiz.

Saygılarımızla,

Finansbank A.Ş.

“Finansbank Kredi Kartında Son Ödeme Gününü Bekleyenleri Mağdur mu Ediyor ?” üzerine 8 yorum

  1. Aynı konudan dolayı bende muzdaribim. Finansbank bunu her seferinde yapıyor müşteri hizmetlerini defarca arayıp şikayette bulunmama rağmen bu konuda bir iyileştirme yapmadılar. Hatta son aramamda ''biz size hesap kesim tarihinden itibaren ödemeniz için 10 gün mühlet veriyoruz son güne bırakmasaydınız'' diye usturupsuz bir cevap aldım. Böyle devam ederse bende finansbankla ilişkimi sonlandıracağım

  2. bugün e-postamdaki ekstrede ben de 1 tl ücret alınacağını gördüm. şaşırmadım desem yalan olur. Finansbank`ın böyle mantık dışı bir uygulamaya neden ihtiyaç duyduğunu anlamış olmamakla birlikte, akıl erdiremediğim şey, finansbank şubesinden finansbank kredi kartı borcumu ödemek için neden ücret ödemem gerektiği. Sinirleniyorum bir yandan da gülüyorum. Yakında yeni yeni icraatları ile karşılaşırsak şaşırmamamız lazım.

  3. 2 yıldır Finansbank kredi kartı kullanıyorum şimdiye kadar 1 defa bile ATM’den sorunsuz para yatırabilmiş değilim. Ya banknotları tanımlayamıyor ya sistemsel sorun hatası veriyor gerçekten rezalet. Çalıştığım diğer bankalarda hiç böyle sorunlar yaşamıyorum Finansbank bu konuda numunelik. Kendilerine 2-3 mail de göndermiştim onlara da cevap gelmeyince arkasını bıraktım başka bankadan EFT yaparak ödeme yapıyorum en kısa zamanda da kartı kapatacağım.

    • slm haklısın kardeşim fınansbank hafta sonu borç odeyemezsın bende kaç defa muşteri hizmetlerini aramama ragmen hafta sonu sistem çalışması var bahanesıyle atlatılıyor siz siz olup hafta sonuna ve akşama borç bırakmamaya bakın yoksa faiz odemek zorunda kalırsınız

  4. bende GAZİANTEP te yaşıyorum aynı olay benimde başımada geldi daha sonrada kıredi kartını iptal ettirdim araştırırsanız ekistiraya ayrı para elektirik su gibi ödeme talimatlarına velhasıl nerde bir işleminizi yakalarsa ordan para kesiyor aman uzak durun

  5. şubeden kredi kartı borcu ödemesinin mantığı nedir? yasal dayanağı nedir?
    ben internet bankacılığı kullanmıyorum. hesabım da yok. sadece kredi kartı var. atm’den ödemeyi de beceremiyorum diyelim. yaşlıyım,sakatım, körüm.. neden şubeden ödemek için ekstra para vereyim?
    yok bu haksızlığa dur diyebilen?

  6. Bütün bankalar dolandırıcıdır ama finansbank bunların ağababasıdır kullanıpta mağdur olmayan kimse yok çevremde herkes illallah etmiş durumda

Yorumlar kapalı.