web statistics

POSPara banka komisyonlarını artırmayı mı hedefliyor?


Daha önce sizle paylaşmıştık, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) önderliğinde 2023 yılında nakitsiz bir Türkiye hedefleyen bir kampanya söz konusu. Bu kampanya kapsamında hedefe ulaşmak için öncelikle POS’larda banka kartlarının kullanımın artırılması gerekiyor. Bu amaca yönelik olduğunu düşündüğümüz POSPara projesi BKM, VISA, MasterCard ve tüm bankaların katılımıyla hayata geçirildi.

POSPara nedir ?

POSPara projesiyle Visa Elektron veya Maestro logolu banka kartı sahipleri, ihtiyaç duymaları durumunda ATM arama derdine girmeksizin, üye işyerleri kasalarından 10 ila 100 TL arası nakit çekim yapma imkanına kavuşuyorlar.

POSPara hizmetinden yararlanabilmek için şu anda herhangi bir sektör kısıtı bulunmuyor. Üye işyeri POS’larından nakit çekimi yapabilmek için VISA Electron veya Maestro banka kartı ile minimum 10 TL alışveriş yapılması gibi bir ön şart söz konusu. Öte yandan alışveriş yapılan tutar ile nakit çekilen tutar arasında herhangi bir ilişki şartı da yok. Yani 10 TL’lık bir alışveriş yapıp aynı üye işyerinden 100 TL nakit çekmek mümkün.

POSPara uygulaması marketlerde başladı

posparaBKM Genel Müdürü Soner Canko, konuyla ilgili olarak POSPara’nın şimdilik İstanbul’daki 51 markette uygulandığını, yakın dönem içinde daha fazla işyerinde kullanılabileceğini belirtmiş. POSPara uygulamasının yüksek kredi kartı ve nakit cirosuna sahip süpermarket, hipermarket, gross marketlerde yaygınlaşması durumunda, ev alışverişi yaparken ihtiyaç duyulacak 100 TL’ye kadar nakit çekim imkanı avantajlı, çünkü günümüzde ücretli kesimin çok büyük bir kısmı ev alışverişlerinin hatırı sayılır bir kısmını marketlerden yapıyor.

ATM arama derdine son

Ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla beraber tüketicilerin cüzdanlarında taşıdıkları nakit miktarında önemli ölçüde azalma söz konusu. Öyleki çoğu zaman alışverişe ne kadar nakit paramız olduğunu kontrol etmeden çıktığımız için nakte ihtiyacımız olduğunda fellik fellik ATM arıyoruz. ATM bulmak özellikle alışveriş merkezlerinde çok sorun değil, zira AVM’ler bu cihazlar için altyapısı uygun özel alanlar ayarlayıp bankalara kiraya veriyorlar. 29 Ekim 2009 itibariyle Türkiye’deki tüm ATM’ler birleştiği için bir tane ATM bulmak da yeterli. Ancak başka banka ATM’sini kullanmanız durumunda ATM’ler üzerinden yapılan bakiye görüntülemelerde, basılı dekontlarda aynı banka veya başka banka ATM’lerinde ücretlendirme söz konusu. AVM’lerde bulunan ATM’ler belli noktalarda kümelendiği için sözkonusu alanlara ulaşmak da bazen sorun olabiliyor.

Olası banka komisyonlarına dikkat

Bu açıdan POSPara uygulaması banka kartı kullanıcılarına önemli bir imkan sunuyor. Üstelik 31 Ocak 2012 tarihine kadar POSPara ile üye işyerlerinden nakit çekimlerde bir komisyon söz konusu değil. Bu da POSPara kullanımını oldukça cazip bir hale getiriyor. Nakit çekerken sahip olduğunuz paranızdan komisyon kesilmemesi büyük bir avantaj. Bu tarihten sonra üye bankalar stratejilerine bağlı olarak önceden kart sahiplerini bilgilendirmek şartıyla farklı uygulamalara geçebilirler. Bu bilgilendirmelerin ne kadar özenle ve algıya açık olarak yapılacağına dair şüphelerimiz var. Konuyla ilgili basın açıklamasının Ocak ayının ortasından sonra yapılmış olması, bu olumlu gelişmeye bazı soru işaretleriyle yaklaşmamıza sebep oluyor. İlerki bir tarihte komisyon riski, POSPara kullanımını denemek isteyenlerin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanacaktır.

POSPara işlemlerinin başka banka ATM’lerine kıyasla sadece yarısını geride bıraktığımız Ocak ayı sonuna kadar ücretsiz olması, POS’lardan banka kartlarıyla nakit kullanılmasına imkan veren bir projenin nakitsiz Türkiye hedefinden uzaklaştıran, hatta taviz veren bir uygulamaya işaret ediyor.  Ayrıca bu projenin arkasında banka kartının POS’larda kullanımının yaygınlaştırılmasından çok, bankaların komisyon gelirlerini artırma motivasyonu olduğunu düşündürüyor. Bu yüzden bu uygulamaya sunduğu avantajlara rağmen ek maliyet potansiyelinin çok yakın tarihli olması nedeniyle temkinli yaklaşıyoruz.