web statistics

İş Bankası Kumbara Fonu Son 12 Ayda %10.85 Değer Kaybetti


İş Bankası Türkiye’de birkaç nesil için kumbara ile özdeşleşmiş bir bankadır. Aynı zamanda mevcut müşterilerine zengin bir fon çeşitliliği de sunmaktadır. Kumbara Fonu da, İş Bankası’nın müşterilerine sunduğu geniş yelpazenin arasında yer alan bir yatırım fonu. Başlıkta bahsettiğimiz gelişmeden bahsetmeden önce gelin bu fonu tanıyalım.

Kumbara Fonu Nedir?

Kumbara Fonu, çocuklarının geleceğini düşünen ve onlar için birikim yapmayı hedefleyen ebeveynlere özel olarak tasarlanmış bir ürün olarak tanıtılıyor. Kumbara Fonu, portföyünün en az %25’i hisse senedi, en az %20’si kamu borçlanma araçlarından oluşan, geri kalanı da repo, altın ve Türk Lirası ya da döviz cinsinden diğer yatırım araçlarında serbestçe değerlendirilen A tipi karma bir yatırım fonu. Ayda en az 100 TL olmak üzere bir tutar hesabınızdan veya kredi kartından otomatik olarak çekildikten sonra, bunun için özellikle tasarlanan Kumbara Fonu’ndan pay alınarak değerlendiriliyor.

Son 12 ayda kayıp -%10.85

03.01.2012 tarihi itibariyle fonun değeri 264.432.585,17 TL olmuş, yani ilk açıldığı tarihten bu yana 7 misline yakın değerlenmiş. Ancak söz konusu fonu kullanarak birikim yapmaya yeni başlamış bir İş Bankası Kumbara Fonu müşterisiyseniz size kötü bir haberimiz var. İş Bankası tarafından yayınlanan verilere göre 03.01.2012 tarihi itibariyle İş bankası Kumbara Fonu’nun son 12 aylık getirisi – %10.85. Evet yanlış okumadınız “eksi”, yani bir önceki yılın Ocak ayından 3 Ocak 2012 tarihine kadar bir getiri söz konusu değil, aksine bir kayıp var.

Kaybın sebebi hisse senetleri

Kumbara Fonu bir A Tipi Karma Fon. Hisse senetleri, borçlanma senetleri, altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından en az ikisinden oluşan ve her birinin değeri fon portföy değerinin %20’sinden az olmayan fonlar “Karma Fon” deniyor. Fon kartında yer alan güncel dağılıma göre bugün itibariyle fonun %30.72’sı hisse senetlerinden oluşuyor. Kaybın sebebi ise ortada, İMKB 100 Endeksi 2011’de 2010’a göre yüzde 22.3 oranında değer kaybetti.

Yine bugün itibariyle fonun ters repo oranı %12.13, geri kalan %57.15’ün detayları maalesef yer almıyor. Fondaki yatırımcı sayısı yine fon kartına göre 230.502.

Yeterli bilgilendirme yapılıyor mu ?

Bazı müşteri temsilcilerinin kendilerine verilen satış hedeflerini yakalamak amacıyla müşterilere eksik bilgilendirme yaptıklarını birinci elden yaşadığımız için biliyoruz. Tuketicifinansman.net olarak çocukları için güvenli bir gelecek amaçlayan yatırımcıların kaç tanesine bu yatırım fonunun %30’luk bir payının hisse senetlerinden oluştuğunun ve %55.23’nün ise “diğer” diye muğlak bir başlık altında yer aldığı bilgisinin net bir şekilde müşteri temsilcileri tarafından söylendiğini merak ediyoruz.

Çocuklarınızın geleceği için tasarruf yapmak ileri görüşlü bir tercihtir, bu konuda aksiyon olan tüketicileri takdirle karşılıyoruz. Söz konusu çocuklar olduğu için yatırımların daha uzun vadeli düşünülmesi gerektiğinin ve İş Bankası Kumbara Fonu’nun son 10 senede 7 misli değer kazandığının da farkındayız. Ancak son 12 ayda %10’a yakın bir yıllık enflasyonun söz konusu olduğu Türkiye’de, fonun %11’e yakın değer kaybettiğinden, en azından bu fonda bulunan 230 bin yatırımcının haberdar olması gerektiğini düşünüyoruz.