web statistics

TEB Marifetli Hesap Başvurusu Yapmadan Önce…


Türk Ekonomi Bankası (TEB) dün tasarruf yapmak isteyen bireysel müşterilerine hitap eden yeni ürünü Marifetli Hesap‘ı duyurdu. Ürün bir çok yönüyle ING Bank’ın 2011’in başında çıkardığı Turuncu Hesap‘a benziyor. Hatta özelliklerine şöyle bir göz atıldığında benzemekten de öte, ürünün neredeyse birebir kopyası olduğu izlenimine kapılıyorsunuz. Yorumlarımıza geçmeden önce bu yeni ürünün özelliklerine bir göz atalım.

Marifetli Hesap nedir ?

Marifetli Hesap bir nevi mevduat hesabı işlevi gören, ancak müşterilerin istedikleri zaman para çekip yatırmasına izin veren bir tasarruf hesabı. Yani para çekip yatırsanız bile birikiminizin vadesi bozulmuyor. Bu haliyle ING Bank’ın Turuncu Hesabı’yla birebir aynı amaca hizmet ettiğini söylenebilir. Hatta aynı ING’nin ürününde olduğu gibi, hesabın ilk açıldığı andan itibaren 30 gün boyunca geçerli olan bir “hoşgeldin faizi” uygulaması mevcut (Turuncu Hesap’ta bu süre 3 ay olarak başlamış, sonra 1 aya inmişti). Tanışma faizi 1000 TL – 25,000 TL arasında %10.50, euro ve dolarda ise %3.5 olarak uygulanıyor. Tanışma Faizi 25,000 TL; 10,000 USD/EUR’ya kadar uygulanıyor. Bu tutarın üzerindeki tutarlarda standart faiz oranı geçerli oluyor.

Yine aynı Turuncu Hesap’ta olduğu gibi TEB Marifetli Hesap’ta da faiz günlük olarak işliyor (Faiz işleyebilmesi için hesapta minimum 1000TL/USD/EUR bakiye bulunması şartı var). Marifetli Hesap’tan hesap işletim ücreti ; EFT, havale ve virman işlemlerinden masraf alınmıyor. Hesap sıfır bakiyeli olarak açılabiliyor. Tüm paranızı çekseniz bile hesabınız kapanmıyor. Marifetli Hesap üzerinden fatura ve düzenli ödeme işlem ve talimatları yapılamıyor. Hesap ortaklı olarak açılabiliyor ve 3. kişiler hesaba para yatırabiliyor.

Benzerliklerden bahsettik, ancak Marifetli Hesap’ın farklılaştığı özellikler de var. Turuncu Hesap’taki gibi sadece TL değil, Euro ve Dolar olarak da hesap açılabiliyor. Minimum 100 TL düzenli ödeme talimatı verilerek birikim yapılabiliyor. Ayrıca müşteriler bütün TEB ATM’lerinden TEB Banka Kartı ile Marifetli Hesap’ından para çekme ve para yatırma işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Turuncu Hesap’ta ise düzenli ödeme talimatı bulunmuyor ve ATM’den direk birikim hesabınıza erişerek para çekmenize izin verilmiyor.

Sadık müşterilere faiz ödülü

marifetli hesapDiğer bir farklılık da sadık müşterilere verilen ek faiz uygulaması. Marifetli Hesap sürekli bakiye tutan müşterilerine Sadakat Ödülü faizi sunuyor. 180 gün boyunca ortalama 15,000TL, 5,000USD/EUR tutan müşterilerin 180 günün herbiri için TL’de %0,10; USD/EUR’da %0,05 ek faiz oranı kazanıyor. Kazanılan ek faiz oranı 3 güne bölünüp standart 181/182/183. günlerin faiz oranlarına eklenerek müşterilere sunuluyor.

Örnek: 180 gün boyunca ortalama 15,000TL tutan bir müşteri toplam %18 (180*0,10) Sadakat Ödülü faizi kazanır. Sadakat Ödülü faizi 3’e bölünerek Standart faizi oranına eklenir. (%18 / 3)+ %8 (standart faiz oranı) =%14. %14 ; 181,182 ve 183. günlerde uygulanacak faiz oranıdır.

Marifetli Hesap açtırmalı mıyım ?

Marifetli Hesap birikime teşvik etmesi açısından faydalı bir ürün. Üstelik istediğiniz zaman para yatırmanıza izin vermesi ve vadenizin bozulmaması, kenara ayırdığınız küçük miktarlardaki paranıza da birikiminize eklemenize izin veriyor. Ancak TEB’in birikim hesabı olarak lanse ettiği bu ürüne neden ATM’den para çekme özelliği koyduğunu anlayamadık. Müşteriye istediği zaman parası çekebilme imkanı vermek tasarrufla bağdaşmıyor. Turuncu Hesap’ta ise sadece şubeden veya para transferi yaparak para çekebiliyorsunuz. Para çekimini bir adım zorlaştırmak, müşterilerin o an için para çekmekten vazgeçmesine veya ertelemesine yol açan psikolojik bir etki yaratacaktır. Dolayısıyla göreceli olsa da bu birikimin stabil bir şekilde artmasına katkısı olacaktır.

Turuncu Hesap mı ? Marifetli Hesap mı ?

Aslına bakarsanız bu soruya ilk etapta hızlıca net bir yanıt vermek kolay değil. Her iki ürün de büyük benzerlikler içeriyor. Evet Marifetli Hesap’ın farklı özellikleri de var ama bunlar bir tercih sebebi olmak için yeterli mi emin değiliz. Bizce aynen mevduatta olduğu gibi burada da belirleyici olan şey faiz oranı olacaktır. Her iki üründe de hesap işletim ücreti bulunmadığına göre iki bankada da hesap açtırmanızda ve paranızı faizi yüksek olan bankada değerlendirmenizde bir engel bulunmuyor. Yanlız dikkat, Turuncu Hesap’ta internet ve telefon bankacılığı aracığıyla yaptığınız havale ve EFT’lerden ücret alınmıyor ancak şube aracığıyla para transferi yaptığınızda bunun için standart bir ücret ödüyorsunuz. Marifetli Hesap’ın internet sayfasında ise böyle bir ayrımdan söz edilmemiş. Dolayısıyla şubedeye gidip transfer işlemi yaptığınızda da ücret alınmadığını varsayıyoruz. Ancak yine de hesap açtırmadan önce bu detayı sormanızda fayda var.

Yanlış Marifetli Hesap’a başvurmayın !

İnternette Marifetli Hesap diye arama yaptığımız ilginç bir detayla karşılaştık. Google’a Marifetli Hesap yazdığımızda Ziraat Bankası’nın Almanya bacağı Ziraat Bank International AG‘nin aynı isimli ürününe ulaştık. Ziraat’in marifetli hesabını maaş hesabı, yatırım hesabı veya ödeme işlemleri hesabı olarak kullanabiliyor ve hesabınızdaki artı bakiyeye yıllık %2.00 faiz kazanıyorsunuz.

Acaba TEB bu ismi seçmeden önce bir araştırma yapmadı mı ? Veya Almanya’da kullanılan bir ürün olduğu için ya da tasarruf hesabı olmadığı için mi aynı ismi kullanmayı seçti ?

Marifetli Hesap’la ilgili bizim gözümüze ilişen detaylar bu kadar. TEB müşterisiyseniz TEB İnternet Şubesi, tüm TEB Şubeleri ve 444 0 666 TEB Telefon Şubesi’nden Marifetli Hesap’a başvurabilirsiniz. TEB müşterisi değilseniz teb.com.tr’den başvuru formunu doldurarak, “MARIFETLI” boşluk TC Kimlik Numaranızı yazıp SMS atarak veya tüm TEB Şubeleri’nden ön başvurunuzu yapabilirsiniz.

“TEB Marifetli Hesap Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine bir yorum

  1. fransız bankası teb ğüzel vatanımı terk et git seni seven ermeni dostların yanına,

Yorumlar kapalı.