web statistics

Garanti’den Yeni Nesil Bankacılık


Bugün çok uzun zamandır yapmadığımız bir şey yapıyoruz ve sitemizde bir konuk yazarı, tuketicifinansman.net için özel olarak kaleme aldığı makalesiyle ağırlıyoruz. Deniz Güven, Dijitalce.com adlı teknoloji ve finans blogunun sahibi ve yazarı. Kendisi aynı zamanda Garanti Bankası Şubesiz Bankacılık Alternatif Dağıtım Kanalları (ADK) yöneticisi. Bugün bizlere o ve ekip arkadaşlarının 18 aylık yoğun bir çalışma sonrasında, geçtiğimiz Haziran ayında hayata geçirdiği Garanti Bankası Yeni Nesil İnternet Bankacılığı‘ndan bahsedecek.

Yeni nesil internet bankacılığı şu sıralar internet şubesi olan her Türk bankasının gündeminde olan bir konu. Birçok banka Garanti Bankası tarafından aralanan yeni nesil internet bankacılığı kapısından geçmek için birbiriyle yarışıyor. Garanti Bankası yeni nesil internet bankacılığını hayata geçiren ilk banka olmayabilir ama bu alanda standartları belirleyen banka olduğu kesin.

Deniz Güven bu yazısında bizlere yeni nesil internet bankacılığının, internet şubesindeki menü ağacını tarayıcının sol tarafından üst tarafına geçirmekten ibaret olmadığını anlatıyor. Dijitalce.com blogunun sahibi Deniz Güven’e yazısı için teşekkür ediyor ve sizleri bizim için kaleme aldığı yazısını okumaya davet ediyoruz.

Garanti’den Yeni Nesil Bankacılık !

Garanti Bankası yıl ortasında başladığı internet Şubesi değişiklikleri ve geçişini tamamladı. 18 aylık bir çalışmanın ürünü olan yeni site aslında yeni bir internet bankacılığı platformu yaratabilmek amacıyla değil müşteri beklentilerinin de ötesine geçerek, temel bankacılık fonksiyonlarına ek gelişmiş özellikler sunarak geleceğin bankacılık platformunu yaratabilmek amacıyla yapıldı.

Bu yeni bankacılık platformunun oluşturulması süreci, en önemli müşteri trendleri yakından incelenerek müşterilere nasıl sunulabileceği ile ilgili kapsamlı bir çalışma ile başladı. Avrupa’nın en büyük interaktif ajansı projenin her evresinde Garanti Bankası’na destek verdi. Proje sadece bir tasarım yenileme projesi değil, tüm süreçleri baştan yapılandırılması ve şu ana kadar verilemeyen birçok bilginin müşteriye anlamlı verilebilmesi için büyük bir teknoloji kaynağı gerektirdi.

Trendler özelinde çalışılırken özellikle aşağıdaki 6 temel konu üzerinde duruldu:

1) Kişiselleştirme : Kullanıcılar sadece bankacılıkta değil, artık sahip oldukları ürünlerde ve kullandıkları tüm servislerde kendine ait hissedebilmek için kişiselleştirebilmeyi arıyor. Bugün kullandığımız telefonlardan, kıyafetlerimize kadar bu çok önemli bir trend. Bunu müşterilerimizin bankacılık tecrübelerinin içine sokabilmek, kendilerine özel içerik ve teklifler görebilecekleri, kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre şekillendirebilecekleri bir site sunmak oldukça değerli.

2) Interaksiyon : Kullanıcılar kullandıkları markayla kolay ve hızlı bir şekilde çift taraflı iletişimde olmayı istiyorlar. Dijital danışmanlık özellikle bankacılığın bundan sonra farklılaşacağı en önemli noktalardan biri olacak.

Birikim hedefleri
Birikim hedefleri (Büyütmek için resme tıklayın)
3) Kontrol : Özellikle Amerika ve Avrupa’da 2008’de başlayan kriz tüketicilerin kendi paraları üzerinde daha fazla etkin ve kontrol sahibi olma isteğini ortaya çıkardı. Bu noktada en kritik konu; müşterinin tüm finansallarını yönetebileceği ve danışmalık alabileceği bir platform yaratabilmek.

4) Birikim : Türkiye’de yapılan araştırmalar gösteriyor ki, birikim yapmak isteyenlerin sadece %10’u hedeflerine ulaşabiliyor. Özellikle birikimde tüketiciyi hedeflerine yönlendiren ve birikim motivasyonu sağlayan platformlar yaratabilmek çok önemli.

5) Hız : Kullanıcıların servislerden bekledikleri nihai amaç yapmak istediklerine, yani sonuca en hızlı varabilmelerini sağlamak. Bunun için ihtiyaç olan kısa yolları sağlayabilmek son kullanıcının oldukça dikkat ettiği bir nokta haline geldi.

6) Arama : Arama motorları günümüzde büyük sitelerin trafiklerini %40 – 50’lerini sağlar durumda. Aramak müşteri için çok kritik ve bilgiye ulaşmak için en iyi yol.

Yukarıda bahsedilen trendler Garanti Yeni Bankacılık Platformu’nun oluşmasında önemli göstergeler oldu. Yeni Şube’nin en önemli farkı kullanıcılar ana sayfada tüm finansallarını görebilecekleri ve takip edebilecekleri bir ana sayfa ile karşılanıyorlar. Bu ana sayfa müşterinin bankadan yapmış olduğu her işlemi kanal bağımsız “Güncel İşlemler” üzerinden takip edebilmesini ve gerekirse detaylarına gidebilmesine olanak sağlıyor. Ek olarak müşteriye yansıtılan her türlü masraftüm şeffaflığı ile anında bu alanda müşteriye gösteriliyor.

Güncel işlemler
Güncel işlemler (Büyütmek için resme tıklayın)
Ana sayfa birçok kişiselleştirme özelliğini müşteriye sunuyor. Arka plan için sunulan 9 farklı renk ve görsel, profil resmi, hava durumu, piyasa bilgileri alanlarını müşteriler isteklerine göre anında değiştirebiliyor.

Yeni sitede müşteriler finansallarını kolay ve net bir şekilde kendilerine sunulmuş detaylı grafik ve bilgilerle takip edebiliyor. En çok harcama yaptıkları sektörleri takip edip dilediklerine istedikleri sektörlerdeki harcamalarına limit koyarak limiti aştıklarında uyarı alabilecekleri akıllı bir yapı ile finansallarını yönetebiliyorlar.

Takvim uygulaması ile banka onlara ödemelerini hatırlatıyor, ödemeler geciktiği zaman uyarı veriyor. İsteyen müşteriler doğum günü gibi kişisel hatırlatmalar ya da aidat ve kira gibi çeşitli ödemelerini kendileri takvime girip günü geldiğinde hatırlatma alabiliyorlar.

Birikim hedefi uygulaması ile müşteriler kendilerine ulaşmak istedikleri bir hedef koyup belirledikleri zamanda bu hedefe ulaşmak için birikim yapabiliyor, belirledikleri tarihte hedeflerine ulaştıklarında banka onları ek faiz vererek ödüllendiriyor. Bugüne kadar 20,000’den fazla müşteri birikim hedefini kullandı.

Yeni siteyi kullanırken Garanti Bankası müşteri temsilcileri her an müşterilerin yanında bulunuyor. Müşteri Temsilcisine Ulaşın adımı ile müşteriler site içinde gezinirken diledikleri an müşteri temsilcilerinden mail ve chat yolu ile eşanlı destek alabiliyorlar.

Tüketiciler için en önemli şey olan şeffaflık ilkesini yeni platformda komisyon kalemlerini bile konsolide bir etiket altında göstererek yapan Garanti, bunu dijital danışmanlık süreçleriyle destekliyor. Tüm bu akıllı özellikleriyle 2 milyondan fazla müşterisine daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmayı hedefleyen Garanti Bankası, müşteri beklentilerinin ilerisinde geleceğin bankacılığını yaratma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.