web statistics

2012’de Konut Kredisi Faizleri Yükselecek mi?


Ortalama bir Türk tüketicisinin öncelikli hedefi başını sokabileceği bir konut sahibi olmaktır. Birikim yapma alışkanlıkları gün geçtikçe erozyona uğrayan bir ülkenin yaşayanları olarak, konut kredisi olmadan ev sahibi olmak sıradan bir vatandaş için gittikçe zorlaşıyor. Dolayısıyla konut kredisindeki gelişmeleri takip etmek, ev sahibi olmayan tüketiciler için oldukça önemli. Bu nedenle konut kredilerindeki son durum hakkında bilgilerimizi tazelemişken, edindiğimiz izlenimi sizlerle paylaşmak istedik.

Geride bıraktığımız haftada konut kredilerinde ya da modern adıyla mortgage kredilerinde 120 aylık vadelerde faiz oranlarında bir değişiklik yok; 1,22 ila 1,70 arasında değişen oranlar görüyoruz. Rekabetçi faiz oranlarında üst sınır % 1,30. Bunun üzerinde faiz isteyen bankalar heralde bu sene ve konut kredilerindeki pazar paylarından memnunlar ki fiyat rekabetine girmek istemiyorlar.

Peki 2012’de mortgage faizleri yükselir mi ? Bu soru bize yakın çevremizdeki insanlardan oldukça sık gelmeye başladı. Bizim bu soruya cevabımız “evet”, zira bundan birkaç sene önce refah seviyesi ile dudak ısırtan Avrupa Birliği ülkelerinde önemli sıkıntılar var. Bu ülkelere ait tahvillere yatırım yapmış dev bankalar da bu rüzgarlardan etkileniyorlar.

2012'de konut kredisi faizleri yukselecek mi ?Türk bankacılığı açısından ise bankalarımızın kredi olarak dağıttıkları paraların önemli bir kısmı yurt dışından sendikasyon kredileri vasıtasıyla geliyor. Her ne kadar Türk bankacılık sektörü özellikle Avrupa’daki örnekleriyle kıyaslandığında güçlü bir resim çiziyor olsa da, kreditörlerin paralarının önemli bir kısmı sorunlu ülke tahvillerinde ve kaynak bolluğu içerisinde oldukları söylenemez. Dolayısıyla sendikasyon kredileri açısından yurt dışından borçlanmak kolay olsa da, bu borçlanmanın Türk bankalarının maliyetlerini artıracağını düşünüyoruz. Bankalar da bu artan maliyetleri sineye çekmek yerine müşterilere yansıtacaklarından, kredi faiz oranlarında artış devam edecektir.

Yukarıdaki terimler size biraz karmaşık geldiyse şöyle açıklayarak durumu özetleyelim: Avrupa borç krizi henüz çözülmüş değil ve 2012’de bu durumun düzeleceğine dair herhangi bir işaret henüz bulunmuyor. Kriz derinleşmeyecek olsa bile, Avrupa’nın ekonomik durumunun eski haline gelmesi sürecinde Türk bankaları da bundan negatif etkilenecek ve faizler yükselecektir.

Tabi kredi faizlerinin önümüzdeki sene daha artacak olması yeni ev alımından uzak durulması anlamına gelmiyor. Özellikle ikinci el konut alımı için güzel bir fırsat var. Burada ev sahibi ile pazarlık yaparak gayrimenkulün fiyatında ne kadar indirim yapabileceğiniz önem taşıyor. Konut kredisi kullanırken özellikle kredi taksitlerinin makul ve sürdürülebilir sayılacak tutarlarda olmasına da dikkat etmek gerekiyor. Yani sizin için doğru ve yaşayabileceğiniz bir ev bulduğunuza inanıyorsanız, birikimleriniz de makul seviyelerde bir geri ödemeyle borçlanmanıza imkan veriyorsa, konut kredisi faiz oranlarının sizi durdurmasına izin vermeyin. İleriki yıllarda faizler çok avantajlı oranlara gerilerse her zaman refinansman yapma imkanınız olacaktır.