web statistics

Yunanlı NBG, Finansbank’ı HSBC’ye mi Satıyor?


Yazılarımızda ürünlerine zaman zaman ver verdiğimiz Finansbank’ın HSBC’ye satıldığına dair bazı söylentiler dolaşıyor. Bu söylentiler kulislerden yazılı basına ilk olarak Ekim sayısı bu pazartesi yayınlanan Ekonomist dergisiyle yansıdı. (Güncelleme: 6 Ekim 2011 tarihinde, Finansbank tarafından KAP’a herhangi bir satışın söz konusu olmadığına dair açıklama yapıldı.)

Yaklaşık bir sene önce; Finansbank‘ın ana hissedarı olan, Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG)’nin menkul kıymet arz etmek suretiyle 2.8 milyar euro civarında bir tutarda sermaye artırımına gideceğinden, bu plan dahilinde Türkiye’deki iştiraki Finansbank’ın hisselerinin bir kısmının satışını planladığından bahsetmiştik. Ancak daha sonra İMKB’de banka hisse senetlerinin performansının da etkisiyle, Finansbank ikincil halka arzı belirsiz bir tarihe ertelendi.

Krizdeki Yunanistan’ın en büyük bankası olan NBG, Finansbank bacağında açıklanan güçlü kar rakamları sayesinde, Yunanistan krize girdiğinden beri istikrarlı bir şekilde kar açıklayabilen belki de tek banka konumunda. Ülke krizden tamamen çıkmadan bu karlardan vazgeçmek ne kadar akıllıca olur tartışılır. Finansbank’ın HSBC tarafından satın alınması hakkında Ekonomist Dergisi tarafından yayınlanan haber de net bir bilgi vermiyor zaten, sadece anonim olarak sektör profesyonellerinden alınan bilgileri paylaşıyor.

Haberdeki gerçeklerden bahsedersek; HSBC’nin Türkiye’de büyümek için satın alma stratejisini benimsediği bir gerçek. İlk olarak tek şubeli bir butik bankayken Demirbank’ı satın aldı. Daha sonra Boyner’den Advantage taksitli mağaza kartlarını alarak taksitli kredi kartına çevirdi. Ne yazık ki her iki satın alım neticesinde gerçekleşen büyüme beklentilerin altında kaldı.

hsbcGeride bıraktığımız Ağustos ayında HSBC Türkiye CEO’su ve Genel Müdürü Martin Spurling, 2011-2014 arasını kapsayan stratejik planın detaylarını değerlendirmek üzere banka üst yöneticilerinin de katılımıyla İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlemişti. Spurling, Türkiye’nin HSBC Grubu’nun gelişmekte olan öncelikli pazarlarından biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de daha hızlı büyümeyi öngören yeni yol haritaları olduğunu açıklamıtı. Gelişmekte olan piyasalarda önemli bir deneyimi bulunan ve değişik ülkelerde krizlere tanıklık etmiş Spurling, stratejik plan kapsamında müşteri sayısını 3. 5 milyondan 5 milyona yükseltmeyi, 2012 ikinci yarısında 30 yeni şube açmayı ve bireysel bankacılıktaki mevduat ve kredileri 2014’e kadar iki kat büyütmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Bu açıklamaya geri dönüp baktığımıda bu iddialı hedefi hayata geçirebilmek için HSBC’nin en az kendi büyüklüğünde bir banka satın almasını gerektiği gibi bir durum zaten açıkça ortaya çıkıyor. En az kendisi kadar diyoruz, çünkü satın alınmaya müsait bankalar göz önüne alındığında fazla seçenek kalmamış durumda. Söz konusu büyümeyi sağlayabilecek bankalardan TEB ile Fortis zaten birleşti. Denizbank ve Şekerbank satın alınmaya müsait ama hedeflenen rakamlar açısından yeterince büyük değiller.  Geriye sıralamada kendilerinden ileride olan, ancak ana hissedarlarının bağlı bulunduğu ülkenin krizde olması nedeniyle kaynak arayışında olan Finansbank en ideal alternatif olarak öne çıkıyor.

Finansbank oldukça karlı bankacılık branşları olarak bilinen kredili mevduat hesapları (KMH), ihtiyaç kredileri, kredi kartı ve KOBİ bankacılığında oldukça güzel bir müşteri portföyüne sahip. Bu faaliyetler ağırlıklı olmak üzere önemli karlar açıklamaya devam ediyor. Dolayısıyla tarafların ikisini de mutlu edecek ve 2014’te tamamlanacak bir satın alma sürecinin iki bankanının da yabancı merkezli olmasından dolayı yurtdışında başlayıp neticelenmiş olması mümkün.

Eğer iddialar doğruysa konuyla ilgili açıklamaların Ekim ayının ikinci yarısından sonra yapılacağı tahmin ediliyor. Böyle bir satın alınma gerçekleşirse, özellikle kredi kartı ve KMH’ta örtüşen iki bankanın ürünlerinde nasıl bir değişim yaşanacağını takip ediyor olacağız.

“Yunanlı NBG, Finansbank’ı HSBC’ye mi Satıyor?” üzerine bir yorum

  1. HSBC nın denizbanka yaptıgı teklıfın kabul gormemesı nedenıyle bankda finansbanka yonelmıstır.belcıka ve fransız hukumetlerı denızbankın satısını bnp paribasa uygun gorumusler ve bankayı bnp paribasa satmıslardır.yakında bu karar acıklarnır. bnp paribas ve dexia da fransız ve belcıka hukumetlerı soz sahıbıdır.karar verenler onlardır dolayısyla bnp paribasın turkıyede pazar payı kaybetmesıne denızbankın baskasında satılmasına ızın vermemıslerdır.Bnp paribas Denizbankı satın alımsıtır.Hsbc baska banka arıyor en uyugunu finansbank….

Yorumlar kapalı.