web statistics

ÖTV Zammı Tüketiciyi Nasıl Etkileyecek ?


Bakanlar Kurulu, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintileri ve bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını yeniden belirledi ve motorlu taşıtlar, içki, sigara ve cep telefonunda ÖTV artırıldı.

Sigara

Tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları yüzde 30’dan yüzde 69’a, asgari maktu vergi tutarları ise 0,1325 liradan 0,1450 liraya çıkarıldı.

Tütün içeren sigaraların ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların da vergi oranı yüzde 63’ten yüzde 69’a, asgari maktu vergi tutarı da 0,1325 liradan 0,1450 liraya yükseltildi.

Alkol

vergiAlkollü içkilerde maktu vergi tutarı artarken, sigarada ÖTV oranı yüzde 63’den yüzde 69’a çıktı. Buna göre, tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları yüzde 30’dan yüzde 69’a, asgari maktu vergi tutarları ise 0.1325 liradan 0.1450 liraya çıkarıldı.

Cep telefonu

Alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazlarında ÖTV oranları yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan verginin bu malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınacak. Bu rakam daha önce 40 lira idi.

Otomobil

Motor hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenlerin vergisi artırılmazken, motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e, motor silindir hacmi 2000 cm3’ün üzerinde olan araçlarda, yüzde 84’ten yüzde 130’a yükseltildi.

Alkol ve sigarada “kaçak” uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, içki ve sigaraya yapılan ÖTV zammının kaçağı arttıracağı uyarısında bulundu.

Palandöken “Ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerin vergisinin artırılmasını da doğru buluyorum. Ancak, bugüne kadarki tecrübeler gösteriyor ki, içki ve sigaradaki vergi artışının cari açığa etkisi fazla olmuyor; ama sektördeki kaçağı çok büyük oranda artırıyor. 2010 yılında yüzde 15 düşen sigara satışlarının yerini yüzde 400 oranında artan kaçak sigara almıştır. Batıdaki illerimizde kaçak sigara oranı yüzde 10 ile 20 iken, Doğu illerimizde bu oran yüzde 60 ile 80 arasında yüksek boyutlara ulaşmıştır. ‘Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1,6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandı. Yakalanan bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında da yüzde 63 artış var.” diye konuştu.

Taşıt kredisine talep artabilir

ÖTV zammına genel olarak baktığımızda, motorlu araçlarda özellikle hafifi ticari ve 1600 cc’ye kadar motor hacmine sahip araçlarda çok fazla bir etkisi olmadığını görüyoruz. Öte yandan motor hacmi 1600 cc üstünde olan araçlarda, özellikle 2000 cc ve üstünde yer alan artış bu klasmandaki sıfır araçlara olan talebi düşürecek gibi gözüküyor.

1600 cc’den büyük motor hacmine sahip sıfır araç araçlara olan talep, bu hacimdeki ikinci el araçlara kayacaktır. Bu kayan taleple birlikte özellikle ikinci el oto için kredi imkanı sunan bankalara kredi başvurusunda artış olacaktır.

İkinci el oto kredisindeki bu talep artışını fırsat bilen bazı bankalar, müşterilere yansıttıkları dosya masrafı gibi faiz dışı masraflara zam yapabilirler. Bu anlamda ikinci el veya sıfır oto kredilerine başvururken söz konusu faiz dışı masrafları karşılaştırmakta fayda olacaktır.

“ÖTV Zammı Tüketiciyi Nasıl Etkileyecek ?” üzerine bir yorum

  1. bu ülkede neler oluyor anlamışdeğılı buda bır şey anlamadığımı anladımya neden bukadar zam furyası hele alköle öncelikle alkole yapılıyor diğeri arada kaynıyor bu zavallı vatandaşları uyutuluyor çöcüklar uyuya uyuya buyurya buyurya şlılarda uyuya uyuya ölür ışte bu.

Yorumlar kapalı.