web statistics

Altın Fiyatları Ekim’de Tekrar Düşebilir


Altın fiyatlarındaki yaşanan gerilemeyi herhalde bu hafta duymayan kalmamıştır. Geride bıraktığımız birkaç ay boyunca altında yaşanan sıçramalar konuşuldu, ama Eylül ayının son haftasında salı günkü %3’ün üzerinde sıçramaya rağmen aylık olarak bakıldığında altın fiyatlarında %10’luk bir düşüş olduğunu görüyoruz. Bazıları bunu yeniden alım için bir fırsat olarak görse de, biz bu duruma temkinli yaklaşıyoruz.

Yazımıza devam etmeden önce altını çizmekte fayda var, doların TL karşısında zirve yaptığı şu günlerde altın fiyatlarından bahsederken altının ons cinsinden dolar fiyatı, yani XAUUSD üzerine konuşuyor olacağız. Ne alakası var diye düşünenlerin önceki altın yazılarımıza göz atmalarını tavsiye ediyoruz.

Altın fiyatlarında mevsimsel etki

Altın fiyatlarına yıllık olarak baktığımızda altına olan talepte ve dolayısıyla altın fiyatlarında önemli bir mevsimsel etki olduğunu görüyoruz. Dünyada altına olan önemli bir talebin yaratıcısı olan Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerin düğün/festival dönemlerini geride bırakması altın fiyatlarında önemli miktarda yaşanan gerilemeleri tetikleyebiliyor.

Konuyla ilgili Marketwatch’da karşılaştığımız bir makalede ilginç bir istatistiki veriden bahsedilmiş. Buna göre altın fiyatlarının son 30 sene boyunca Ekim ayı performansına bakıldığında ortalama %0.9 (binde dokuz) gerileme olduğunu tespit etmişler. Yatırım araçlarında tarihsel performansın geleceğe yönelik önemli ipuçları verdiğini kabul ediyorsanız, bu mevsimselliğin (altının 2012 yılı performansını da düşünürsek) doğru çıkmaması için hiçbir neden yok.

Altın fiyatlarında yıl sonu beklentimiz hakkında bir yazımızda 1600 dolar seviyesinden bahsetmiştik. Bu seviyeye birkaç ay öncesinde ulaşıldı ve oldukça üzerine çıkıldığı öngörümüzün çok bir anlamı kalmamış oldu. Öte yandan yaşanan son düşüş göz önüne alındığında yaşanacak bir gerilemenin Ekim ayında devam etmesi ve Kasım-Aralık aylarında artarak 1600 dolar ve üstünde yılı kapatma olasılığını bizim açımızdan tekrar anlamlı hale getirmiş oldu.

Altın fiyatlarında olası bir gerileme için Ekim ayı önemli sinyaller veriyor, ancak bu gerilemenin Kasım ayına girilmesinin ardından sona ereceği, Aralık ve Ocak boyunca yine bir yükseliş yaşanacağını düşünüyoruz.

Hindistan’da düğün mevsimi

hindistan dugunAltın fiyatlarında mevsimsellikten bahsetmişken bir HSBC reklamının meşhur ettiği, altın fiyatlarında önemli bir etki yaratan Hindistan’daki festivalden bahsetmekte fayda var. Hindistan Diwali Festivali 5 gün sürüyor. Her yıl Ekim ve Kasım’ın ortasına denk gelen bir zaman dilimi arasında gerçekleşiyor. Birçok Hintli çift de bu dönemde evlenmeyi tercih ettikleri için düğün mevsimi olarak da biliniyor. Yine aynı Marketwatch makalesine göre son 10 festival dönemini incelediklerinde, bu festivalden hemen önce altında gerileme yaşandığı tespit edilmiş. 2012 Diwali Festivali 26 Ekim gibi başlayacağını düşünürseniz, Ekim ayında yüklü altın pozisyonu açmak çok akıllıca bir hareket olmayabilir.

Uzun vadede altında büyük artış potansiyeli olduğu fikrinin hala arkasındayız ancak kısa vadeli yatırım aracı olarak altın düşünülüyorsa Ekim ayı bizce temkinli olunması gereken bir ay. Birikim amaçlı olarak altın tercih edenler, yani altın hesabı aracılığıyla ufak ufak altın alanlar için Ekim ayı, aynı paraya daha çok altın koyabilmek için bir fırsat olabilir.

Tekrar belirtmek isteriz bizim yazılarımız yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetini; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde alabilirsiniz. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerimize dayanmaktadır. Bizim görüşlerimiz mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.