web statistics

Kredi Kartı Sayısında Garanti, Ciroda Yapı Kredi Lider


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan ”Bankacılıkta Yapısal Gelişmeler Raporu”ndan derlenen özet bilgilere göre büyük ölçekli bankalar grubunda banka başına kredi kartı sayısı 2010 yılı itibarıyla yaklaşık 5 milyon olmuş.

Kredi kartı kullanımı dünya sıralamasında her geçen gün yükselmeye devam eden Türkiye’de uzun yıllar boyunca kredi kartı sayısında zirvede yer alan Yapı Kredi Bankası’nın, Worldcard’la süren liderliğini son iki yıldır Garanti Bankası’na bıraktığını daha önce sizlerle bir çok defa paylaşmıştık. Söz konusu raporda açıklanan verilere göre; Garanti Bankası geçen yıl kredi kartı sayısında yüzde 16,7’lik pazar payıyla ilk sırada yer alıyor.

Kredi kartı sayısı pazar payı rekabetinde ilk 5’te ise son yedi yıldır bir değişiklik bulunmuyor. Sıralamada hep aynı özel sermayeli bankalar yer alıyor. Sadece uzun yıllardır kredi kartı sayısında zirvede yer alan Yapı Kredi’nin liderliği Garanti Bankası’na bırakmasından kaynaklanan bir sıralama farkı söz konusu.

garanti bonusKredi kartı rekabeti pazar paylarıyla ilgili bilgi vermek gerekirse;  Garanti Bankası, geçen yıl toplam kredi kartı sayısı içerisinde yüzde 16,7’lik pazar payıyla lider. Onu yüzde 16,4’lük payla ikinci sırada yer alan Yapı Kredi Bankası ve üçüncü sırada yüzde 11’lik paya sahip İş Bankası izliyor.

Buna karşılık kredi kartı cirosunda ise Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 18,7’lik payıyla ilk sıradaki yerini koruduğu görülüyor. Kredi kartı tutarlarında Yapı Kredi’yi yüzde 17,5’lik payla Garanti Bankası, onu da yüzde 15,1’lik payla da Akbank takip ediyor.

Kredi kartı ciro pazar paylarından bahsetmişken; Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren kredi kartı sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni hangi kredi kartına taksitle ödemeyi tercih ettiklerine dair anketimiz hala devam ediyor. Bu ankete 1200’e yakın ziyaretçimiz tarafından verilen yanıtlara baktığımızda www.gib.gov.tr üzerinden kredi kartıyla MTV ödemelerinde ziyaretçilerimizin an itibariyle yüzde 27’sinin Bonus Card’ı tercih ettiklerini görüyoruz. Worldcard ise %25 ile ikinci durumdayken, onu Axess ve Maksimum kart takip ediyor.

Banka kartı sayılarında hâkimiyetin kamu bankalarında olduğu gözlemleniyor. Emeklilerin maaşlarının yattığı lider Ziraat Bankası’nı yüzde 12,2’lik payla Vakıfbank izlerken, yüzde 12’lik payla da İş Bankası üçüncü sırada.  Bir diğer kamu sermayeli banka Halkbank ise yüzde 10’luk payla 4. sırada yer alıyor.

Diğer taraftan banka kartlarında ilk 10 sıralamasında 2010 yılı itibarıyla 9 mevduat, 1 katılım bankası yer aldı. Listede yer alan tek katılım bankası ise yüzde 2,9’luk payla DIT Card’ın sahibi Bank Asya oldu.