web statistics

Finansbank Altına Dayalı Yatırım Ürünlerine Başvurmadan Önce…


Altın fiyatlarının zirve yaptığı şu günlerde altına dayalı yatırım araçlarına da talep oldukça artıyor. Herkes dayanak varlığı altın olan bir yatırım aracının bir yerinden yakalayıp kar etmek için çalıştığı bankadan bir ürün bulma çabası içinde.

Altınla ilgili ürün sunan bankalar arasında Finansbank da bulunuyor. Üstelik yatırım amaçlı ve dayanak varlığı altın olan birden fazla ürüne sahipler. Finansbank’ın müşterilerle temas eden gerek şube, gerekse call center personelinin bu ürünlerle ilgili bilgisinın çok sınırlı, hatta yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu, söz konusu personelin çok yakın bir tarihe kadar tüketici finansmanı ürünleri ve sigorta satışına yönlendirilmesinden kaynaklanıyor. Bu ürünleri satarken iyi prim kazandıkları için diğer yatırım ürünleri konusunda bilgi sahibi olmamaları onları çok da rahatsız etmiyor. Banka da kredi, kredi kartı ve KMH gibi ürünlerden o kadar iyi para kazanıyor ki, tasarrufa yönelik mevcut ürünler konusunda personelin bilgi seviyesinin maalesef çok geride kalmış olması onların da dikkatini çekmemiş. Söz konusu bilgi eksikliğini birinci elden yaşayınca, herhangi bir yanlış yönlendirme ve bilgilendirme olmaması için Finansbank’a ait altına dayalı yatırım ve tasarruf ürünlerini merak eden tüketicileri biz bilgilendirelim istedik.

Finansbank tarafından sunulan ilk altına dayalı yatırım ürünü GOLDIST, veya tam adıyla İstanbul GOLD B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu, İstanbul GOLD Altın Borsa Yatırım Fonu Endeksi’ne bağlı olarak hesaplanıyor. 1 pay GOLDIST (GLDTRF) 0.96 gr altın fiyatına denk geliyor. Dayanak varlığı altın olan yatırım fonlarından farklı olarak bu borsa yatırım fonuyla ilgili alım satımlarınızı İMKB’den seans saatleri içinde herhangi bir aracı kurumdaki yatırım hesabınızdan gerçekleştirebilirsiniz.  Altın fiyatlarına dayalı standart yatırım fonlarında ise fiyat günde bir defa belirleniyor. O saati kaçırmanız durumunda işleminiz bir sonraki işlem tarihindeki fiyat üzerinden gerçekleşiyor..  GOLDIST aynı hisse senedi gibi alınıp satılıyor ve takası diğer hisse senetleri gibi T+2. Borsa yatırım fonları hakkında daha kapsamlı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Finansbank Biriktiren Altın Hesabı, banka tarafından 2007 yılının başında çıkartılan “Biriktiren Hesap” adı altında banka müşterilerine sunulan bir tasarruf ürünün altında yer alan bir alt ürün. Bu hizmet, tüketicilerin düzenli birikim yapmasını sağlayan bir yatırım ürünü. Finansbank’ta açılan bir hesaptan ya da Cardfinans sahipliği olması durumunda kredi kartıyla verilen bir talimatla her ay bir miktar para yatırılıyor. Yatırılan para, tüketicinin seçtiği Biriktiren Altın Hesabı durumunda Finansbank İstanbul GOLD B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu’nda (GOLDIST) değerlendiriliyor. Aylık ödenecek tutar olarak en az 150 TL sınırı var. Tüketiciler bu tutarı 50 TL ve katları şeklinde 5,000 TL’ye kadar artırabilme lüksüne sahipler. Biriktiren Altın Hesabı’nda ayrıca hesaba ara ödeme yapabilmek de mümkün. 3 yıllık bir vade sınırı olan bu hesaptaki birikmiş olan bakiye vadesi dolduğunda toplu olarak alınabiliyor .

goldistBiriktiren Altın Hesabı’yla ilgili banka personeli tarafından da tüketicileri bilgilendirirken atlanabilen konulara değinmemiz gerekirse;  Biriktiren Hesap açabilmek için Finansbank’ta bir hesap açmanın yanısıra, yine bir Finansbank iştiraki aracı kurum Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de (FinansInvest) bu amaca yönelik bir yatırım hesabı açmak gerekiyor. Söz konusu yatırım hesabının, otomasyonun kolaylaştırılması açısından sıradan bir yatırım hesabından farklı tanımlarla açılması gerekiyor. Hesabın standart bir yatırım hesabı olarak açılması durumunda, çekilen tutarın yatırım hesabına aktarılarak GOLDIST borsa yatırım fonu alınarak nemalandırılmasında sorun çıkabiliyor. Bu yüzden Biriktiren Altın Hesabı açtırmayı düşünürseniz müşteri temsilcinizi uyarmanızı özellikle tavsiye ederiz.

Bir de işin vergi kısmı var. Tüm yatırım fonlarında olduğu gibi GOLDIST İstanbul GOLD B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu’ndan da kart tutarında %10 stopaj kesilmekte. Yani karınızın %10’u vergiye gidiyor.  Biriktiren Altın hesabı ve Biriktiren Hesap’la ilgili daha detaylı bilgiye www.parabiriktir.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Finansbank Altın Hesabı isimli ürün ise Finansbank müşterilerine diledikleri zaman gram cinsinden altın alıp satabilme ve istenirse altın birikimlerini vadeli hesapta değerlendirme imkanı sunuyor. Altın depo hesapları hakkında “Altın Hesabı Başvurusu Yapmadan Önce” başlıklı yazımıza göz atarsanız, sadece Finansbank’ın değil, diğer bankalar tarafından sunulan altın hesapları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Temelde tüm altın hesaplarında olduğu gibi döviz alım satım mantığında çalışıyor, yalnız altın hesaplarında satın aldığınız altın sizin adınıza İstanbul Altın Borsası’nda saklanıyor. Tıpkı yatırım fonlarının bankanın ana hesabı altında yatırımcı nezdinde saklanması gibi.

Altına dayalı ürünler arasında Finansbank Altın Hediye Çekleri var ama bununla ilgili detaylı bir makalemiz olmasından dolayı burada detaylarına girmiyor olacağız. Ürünle ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Finansbank tarafından sunulan yatırım araçları arasında son olarak Finansbank Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu’na Bağlı B Tipi %100 Anapara Koruma Amaçlı Onüçüncü Alt Fon var. Bu Fonun amacı, 25.07.2011 – 08.08.2012 tarihleri arasındaki yatırım döneminin sonunda, yatırımcının anaparasının tamamının geri ödenmesi ve ayrıca borsa dışından alınacak bir opsiyon sözleşmesi aracılığıyla altının Amerikan Doları cinsinden ons fiyatının artışından belirli bir oranda (tahmini katılım oranı %100 -%130 aralığında) yararlanmayı sağlamak.

Bu fona halka arz döneminde katılırsanız, fonda katılımcılardan toplanan tutarın yüzde 92,71’si ile devlet tahvili ve/veya hazine bonosu alınıp yüzde 2,2 ile ters repo yapılıyor ve diğer yüzde 5,09’lik kesim ile de altının Amerikan Doları cinsinden ons fiyatının artışından belirli bir oranda yararlanmaya imkan verilen bir opsiyon sözleşmesi satın alınıyor. Bu ürünün önemli bir özelliği fonu satın almanın sadece halka arz döneminde mümkün olması. Sonradan fon almak mümkün değil ama altın fiyatlarında dün olduğu gibi rekor seviyelerde bir performans görürseniz vadesinden önce çıkabiliyorsunuz. .Finansbank Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu hakkında detaylı bilgiye de www.korumali.com‘dan ulaşabilirsiniz.

Finansbank şube ve call center personeli daha çok tüketici finansman ürünleri satışında uzmanlaşmış olsa da, bankanın altına dayalı yatırım ürünleri açısından sunduğu çeşitlilik etkileyici. Eğer yatırım kararınızı altından yana kullanmak istiyorsanız, tüm ürünleri iyice inceledikten sonra yatırım danışmanınızdan destek alarak karar vermenizde fayda var.