web statistics

Maximum “Üstü Kalsın” Talimatı Vermeden Önce…


İş Bankası, tasarruf yapmak isteyen Maximum kart müşterileri için Üstü Kalsın isimli yeni bir hizmet başlattı. Üstü Kalsın ile kredi kartı dönem borcunuzu önceden seçilen bir üst tutara yuvarlayarak, yuvarlamadan oluşan farkı yatırım hesabına aktarabiliyor ve bu tutarın yatırım fonunda değerlendirilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Üstü Kalsın hizmeti nasıl işliyor ?

– Diyelim ki bu ayki hesap özetinizde toplam borcunuz 540 TL. Yuvarlama yutarı olarak “50’ye Tamamlansın” seçeneğini tercih etmişseniz, hesap kesim tarihinde toplam borcunuz 550 TL olarak hesaplanıyor ve yuvarlamadan oluşan 10 TL tutarındaki fark, hesap özetinizin son ödeme tarihinde İş Bankası yatırım fonu alınmak üzere yatırım hesabınıza aktarılıyor ve aynı gün sizin adınıza otomatik olarak fon alınıyor.

– Yuvarlama tutarını “100’e Tamamlansın” olarak tercih etmişseniz, hesap özetinizde toplam borcunuzun 540 TL olduğu durumda toplam borcunuz ektrenizde 600 TL olarak hesaplanıyor ve yuvarlamadan oluşan 60 TL tutarındaki fark, son ödeme tarihinde fon alınmak üzere yatırım hesabınıza aktarılıyor.

Üstü Kalsın hizmetinden yararlanma koşulları neler ?

– Öncelikle elbette açık ve kullanılabilir bir asıl ve/veya ek kredi kartınız olması gerekiyor. Üstü Kalsın talimatınızı takip eden ilk hesap kesim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kartınıza Üstü Kalsın talimatı tanımlanıyor.

– Üstü Kalsın kapsamında yatırım hesabınıza aktarılan tutarın yatırım fonu almaya yeterli olmaması durumunda yatırım hesabınızda blokeli olarak tutuluyor.

– Bizce en önemli koşullardan biri de şu: Talimatlı kredi kartınızın hesap kesim ile son ödeme tarihleri arasında ilgili tarihler dâhil olmak üzere talimat bilgilerinizde güncelleme ve talimat iptali yapamıyorsunuz.

– Kredi kartı borcunuzun düzenli gecikmeye girmesi, haciz, idari takip, kanuni takip gibi nedenlerle kartınızın kullanıma kapatılması, kart iadesi veya kartınızın yenilenmemesi vb. durumlarda Üstü Kalsın talimatınız banka tarafından iptal ediliyor ve kartın kullanımına engel teşkil eden durumun ortadan kalkması ile beraber Üstü Kalsın hizmetinden yeniden yararlanmak istemeniz durumunda tekrar talimat vermeniz gerekiyor.

– Üstü Kalsın talimatına konu olan kredi kartlarınızın herhangi bir nedenle iptal edilerek yenilenmesi halinde, bu talimat kapsamındaki borç kayıtları tarafınıza tahsis edilecek yeni kredi kartına yapılıyor.

– Kart limitinizin talimatın tümünü karşılamaması durumunda kısmi tahsilatla fon alımı gerçekleştirilmiyor.

– Üstü Kalsın talimatınız, kredi kartı limitiniz müsait olması durumunda her ay gerçekleştiriliyor, kart limitinizin yeterli olmadığı veya kartınızın kapalı olduğu ya da bloke kaydı nedeniyle kullanılamadığı durumlarda gerçekleştirilmiyor.

Üstü Kalsın talimatı vermeli miyim ?

Maximum Ustu KalsinBu soruya cevap vermeden önce kendinize şunu soru sormanız gerekiyor : Ben para biriktirebiliyor muyum ? Eğer cevabınız evetse bir sorun yok. Ancak elinize geçen tüm parayı harcıyor ve hiç bir şekilde kenara köşeye bir miktar para koyamıyorsanız Üstü Kalsın talimatı işinize yarayabilir.

Aslına bakarsanız biriktirdiğiniz parayı hiç bir yatırım aracında değerlendirmeden vadesiz hesaba koymak yapılması gereken son şey. Son dönemde çıkan yatırım fonları, altın hesapları ve banka bonolarına yatırım yaparak birikiminizi çoğaltmak için seçebileceğiniz alternatiflerden sadece birkaçı. Ama dedik ya; bu hizmet bırakın yatırımı, daha yatırım yapacak parayı cüzdanında bile tutamayanlar için. Basit bir talimatla kredi kartı harcamanıza ekleyeceğiniz ufak bir tutarı biriktirebilirsiniz. Her ne kadar B Tipi Likit Fon’un getirisi çok az olsa da, bu hiç para biriktirememekten iyidir. Hatta kullanım şartları arasında yer alan talimat iptali yapamama koşulu bu açıdan tüketici açısında faydalı olarak bile değerlendirilebilir.

Üstü Kalsın hizmeti çok yaratıcı bir ürün olmasa da, ufak tutarlarla tasarruf etmeyi sağladığı, basit bir şekilde kurgulandığı ve kolaylıkla uygulanabilir olması yüzünden bizce amacına ulaşmış. Dikkat etmeniz gereken, kredi kartı borcunuzun tamamını yatırmaya özen göstermek. Borcunuzun tamamını yatırmamanız durumunda, tasarruf etmeyi düşündüğünüz tutar üzerinden de bankanıza faiz ödemek zorunda kalacağınızı unutmayın.

Üstü Kalsın talimatınızı İş Bankası şubelerinden, İnternet Şubesi’mden veya 444 02 02’den verebilirsiniz.