web statistics

Altına Yatırım Yaparken Dolar Kuruna Dikkat Edin


Altın fiyatlarının TL bazında rekorlar kırdığı şu günlerde altına yatırım yapmayı planlayan tüketicilere faydalı olacağını düşündüğümüz bir konunun tekrar altını çizmek istiyoruz. Türkiye’de TL bazında altın fiyatlarını etkileyen faktörleri iyi bilmek gerekiyor zira biz de yakın çevremizden özellikle altına dayalı yatırım fonlarını tercih eden birikim sahiplerinin zaman içinde yaşadıkları hayal kırıklıkları ve pişmanlıklarla ilgili hikayeler duyuyoruz.

Son birkaç sene içerisinde altının dolar cinsinden ons fiyatında tarihi rekorlar kırdığına çok sık şahit olduk. Bunun olası nedenlerine de bir çok defa değindik. Bu gibi günlerde bir şekilde daha öncesinde altına yatırım yapmış birikim sahipleri yazılı ve görsel medyada çıkan haberlerin etkisiyle fonlarını bozdurdu ve sonrasında karşılaştığı düşük getiri nedeniyle hayal kırıklığına uğradı, hatta bazı durumlarda zarar bile etti.

Bunun en büyük sebebi ise altın fonlarıyla ilgili tanıtım ve bilgilendirme yapılırken, global piyasalarda fiyatı yükselen altının Türkiye sınırları içinde TL cinsinden fiyatını belirleyen başka bir unsurun daha olduğunu aktaran bankacı yada müşteri temsilcisi sayısının çok az olması. Türkiye’de altına yatırım yapacaksanız altının gram cinsinden TL fiyatını takip etmeniz gerekir, ancak ülkemizde altın fiyatlarını belirleyen önemli bir başka etken de dolar kurudur. Altın fiyatları TL cinsinden belirlenirken, önce altının dolar cinsinden ons fiyatı gram cinsine çevrilerek 1 gram altının dolar cinsinde değeri belirlenir. Bunun ardından da 1 gram altının dolar cinsinden fiyatı dolar kuruyla çarpılarak TL cinsinden fiyatı bulunur.

altin ve dolarGüncel bir örnekle daha iyi anlamak mümkün olacaktır. Altının ons cinsinden dolar fiyatı şu sıralar 1546 dolar civarında. Dolar kuru da 1.65 TL’lerde. Ons cinsinden dolar fiyatı uluslararası platformda rekor bir fiyat değilken, ülkemizde altına dayalı yatırım araçlarının değerlemesinde kullanılan 1 gr altının TL cinsinden fiyatı dolar kuru yüzünden 82.10 TL civarlarında ve bu tarihi bir rekor seviyesi.

Uzun kafın kısası, altının ons cinsinden fiyatının yükseldiği zamanlarda Türkiye’deki dolar kuru da yükselişteyse, bu elinizdeki altını satmak için uygun bir dönem olabilir. Elbette fiyatların ne yönde seyredeceğine bağlı olarak karınız miktarı da değişiklik gösterecektir. Satış kararı için en doğru tavsiyeyi ise yatırım danışmanınızdan alabileceğinizi her zaman olduğu gibi tekrar hatırlatalım.