web statistics

MTV Temmuz Taksitini Kredi Kartıyla Ödemek İçin Acele Etmeyin


(2023 EK Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) KASIM TAKSİDİ Kampanyaları için buraya tıklayın.)

Temmuz ayı söz konusu olduğunda araç sahiplerinin ilk aklına gelen harcama kalemi, hiç şüphesiz bu dönemde yatırılması gereken motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksitleri. Daha şimdiden bu konuda aksiyon almak isteyecek tüketiciler olabileceğini düşünerek konu hakkında bazı pratik bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Yazımız geçmeden önce merak edenler için yeninden bahsetmekte fayda var. Araç sahiplerinin 2011 Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksitlerini Temmuz ayı içerisinde ödemeleri gerekiyor. Normalde ödeme için son tarihin 31 Temmuz 2011 olması gerekiyor, ancak ayın son takvim gününün pazara denk gelmesi nedeniyle vergi uygulamaları gereği bu sene 1 Ağustos 2011 mesai bitimine kadar yatırmak mümkün olacak.

T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, tüketicilere 2008 Kasım ayından bu yana www.gib.gov.tr üzerinden kredi kartı ile Motorlu Taşıt Vergisi ve trafik cezalarının ödenmesine imkan veriyor.  İnternet Vergi Dairesi üzerinde kredi kartı ile vergi ve ceza ödenmesinde 3D Secure güvenlik altyapısı kullanılıyor. Yani kullandığınız kredi kartının ait olduğu bankanın 3D secure şifresini almış olmanız gerekiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme sayfasına girdiğinizde öncelikle sayfanın sol alt kısmında bulunan MTV Sorgulama linkine tıklayıp araç plakanız, T.C. kimlik numaranız, plaka tescil tarihi gibi bilgileri girerek sorgulama yapmanız gerekiyor. Sorgulama sonrasında aracınıza ait MTV veya trafik cezasından birini seçerek bununla ilgili bilgileri görüntülüyorsunuz. Eğer borcunuz gözüküyorsa bu tutarları internet üzerinden kredi kartı ile anında ödeyebilirsiniz.

Sistem sadece Ocak ve Temmuz aylarında MTV ödemesi için değil, ayrıca gecikmiş trafik cezalarını ödemek için de tüm yıl boyunca kullanılıyor ve buradan gerçekleştirilen işlemler normal alışveriş işlemi olarak geçiyor. Tüm yıldan farklı olarak bu iki dönem boyunca bankalar, kredi kartı cirosu için rekabet kapsamında bu üye işyerinden (www.gib.gov.tr) üzerinden geçen işlemlere artı taksit tanımlıyorlar. Ancak her bankanın kredi kartını kullanan müşterilerine sağladığı taksit sayısı ve bu imkanı açıkladıkları tarih farklı oluyor.

MTVAçıklanan söz konusu taksit adetlerinin ve tarihin farklı olmasının nedeni ise bu ek taksit imkânının bankalara önemli bir fonlama maliyeti getirmesi. Ülkemizde vergi ödemeleri söz konusu olduğunda yoğunluğun son günlerde gerçekleştiğini düşünürseniz, bankaların MTV taksitini ayın başında yatırmak isteyen kart sahiplerinin maliyetlerini tüm ay boyunca taşımak yerine, cazip ek taksit fırsatlarını ödemelerin yoğun olarak gerçekleştireceği son dönemlerde açıkladıklarını görebilirsiniz. Bu stratejinin son bir yıldır özellikle Garanti  Bankası ve Yapı Kredi kredi kartlarında (dolayısıyla Bonus ve Worldcard kredi kartı sistemine dahil bankalar tarafından) izlendiğini görebilirsiniz. Bu iki bankadan özellikle bahsettik, çünkü geçtiğimiz senelerde neredeyse son dört iş günü ek taksit imkanını artırıp rakiplerine göre avantaj sunmak istediklerine şahit olmuştuk ve bu uygulamayla ilgili yazılarımızı güncellemek zorunda kalmıştık.

Yukarıda detaylı olarak bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, araç sahiplerine 2011 motorlu taşıt vergisi ikinci taksitini ödemek için acele etmemelerini öneriyoruz. Mümkünse en azından ayın ikinci yarısına kadar bekleyerek, 3D secure şifresini bildiğiniz kredi kartlarınızı veren tüm bankaların ne kadar taksit imkanı sağladığını öğrenmekte fayda görüyoruz.  Bizim tavsiyemiz özellikle Temmuz ayının ikinci yarısından sonraya veya ödeme yapmayı planladığınız kredi kartının  hesap kesim tarihinden sonrasına kadar beklemeniz olacaktır.

Bir de uyarı yapmakta fayda var, www.gib.gov.tr üzerinden motorlu taşıt vergisini kredi kartıyla ödeme işlemini son güne bırakmayı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.  Hatırlayacaklar olacaktır, 2011 yılı motorlu taşıtlar vergisi ilk taksitini son gün internet üzerinden ödemeye çalışanlar yüzünden web sitesine erişimden büyük sorunlar yaşanmıştı ve ödeme yapmak makbuz almak işlemi için kullanıcılar saatlerce uğraşmak zorunda kalmıştı.

Temmuz ayı Motorlu Taşıt Vergisini internetten kredi kartıyla ödemek isteyen tüketicilere yardımcı olmak amacıyla, Temmuz ayının ikinci yarısından sonra taksit imkanlarını kapsamlı olarak sizlerle buradan paylaşıyor olacağız.