web statistics

Mevduat Güvencesi’ndeki Artış Kredi Faizlerini Artırır mı ?


Finansglobal’de dün yer alan habere göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) uluslararası uygulamaları dikkate alarak şu anda 50 bin lira olan bankalardaki mevduat garantisiyle ilgili yeni bir çalışma planlıyor.

Sektörü takip edenlerin bileceği gibi mevduat ve katılım bankalarındaki tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonları, 50 bin liraya kadar garanti altında. Bu tutar esas alınarak mevduat ve katılım bankalarından risk esaslı prim tarifesi çerçevesinde TMSF tarafından prim tahsil ediliyor. En basit şekilde açıklamak gerekirse; bankalardaki mevduatlar 50 bin TL’e kadar garanti altında, ancak bunun garanti edilmesi için bankalar tıpkı kasko poliçelerinde olduğu gibi TMSF’ye prim ödüyorlar.

TMSF resmi açıklamasına göre rutin bir güncelleme çalışmasının sonucu olarak mevduata verilen güvence miktarı artırılacak. Dolayısıyla bankaların bu güvence için verdikleri prim de artıyor olacak. Ancak bu prim artışının ne kadar olacağı, yani mevduat garantisindeki tutarın artışıyla doğru orantılı olup olmayacağı net değil.  Yani prim artışı “yeni riskler dahil edildi” denilerek daha yüksek oranda pekala gerçekleşebilir.

mevduatGelelim bu konudaki yorumumuza. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu cari açığın büyümesini yavaşlatacak önlemlerin peşinde olduğunu artık herkes biliyor. Bunu yaparken faizi artırmamak gibi bir motivasyon da olunca, son birkaç aydır zorunlu (munzam) karşılıklara yüklendiler. Ancak bankalar tarafından bulundurulan bu tutarlara herhangi bir faiz ödenmiyor. Sıfır faiz vererek daha fazla artırıma gidebilecek yer kaldığını düşünmüyoruz. Bankalar şimdiden sert tepkiler göstermeye başladılar bile. Dolayısıyla şimdi bankaların kredi olarak piyasaya verebilecekleri tutarları kısıtlayabilecek bir başka kalem olan mevduat güvencesi altında tahsil edilen primler dikkat çekiyor. Bu açıdan bakıldığında TMSF’nin mevduat güvencesinde güncelleme yapmak istemesiyle ilgili zamanlama tesadüf olamayacak kadar ilginç. Bankacılık çevreleri, sıkılaşma noktasındaki Merkez Bankası,  BDDK ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa hareketine artık TMSF’nin de dahil olarak devam edileceğini kabullenmiş durumda.

TMSF tarafından mevduat güvencesi miktarında bir güncelleme durumunda bankaların kaynak maliyetlerine oldukça önemli bir ek kalem gelmiş olacak. Bunun neticesinde de bankalar kredi faizlerini artırmak zorunda kalacaklar. Tüketici bankalara daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak. Özellikle yaklaşan ramazan ayı ve bayramlarda ihtiyaç kredilerine talepte vergi dilimlerinin de etkisiyle bir artış olacağı varsayımından yola çıkarsak, tüketiciler için çok olumlu gelişme olmayacak gibi gözüküyor.