web statistics

Fibabanka ile yeniden Hüsnü Özyeğin Rüzgarı esecek


Finansbank’ı Yunanlılara satan Hüsnü Özyeğin’in yola Millenium Bank ile devam edeceğini sizlere duyurmuştuk. Ancak Millenium Bank artık Türkiye’de Fibabanka ismiyle faaliyet gösterecek. “Avrupa’daki en büyük Türk bankası” olarak nitelendirilen Fiba Grubu’na ait Credit Europe Bank’ın Türkiye halkası, “Fibabanka A.Ş” adıyla hizmet verecek.

Neden Fibabanka ?

Yeni ismi duyanlar ilk anda biraz yadırgamış olabilirler, ancak Hüsnü Özyeğin’in Fiba Bank yerine Fibabanka ismini tercih etmesinin arkasında ilginç bir hikaye var. Hüsnü Özyeğin 1999 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren Japon Sakurabank’ı satın alarak Haziran 2000’de adını Fiba Bank olarak değiştirmiş. 2001 krizi sonrası bankacılık sektöründe yaşanan daralma ve Fiba Bank bünyesine katılacak olan Advantage Card’ın alımından vazgeçilmesi yüzünden grup iki bankasını birleştirerek maliyetleri azaltma yoluna gitmişti (Advantage Card daha sonra HSBC Bank tarafından satın alınmıştı). Yani Fiba Bank ismi daha önce şimdilerde Yunan bankası olarak bilinen Finansbank’ın bünyesinde kullanılmıştı.

Fibabanka hakkında

fibabankaFiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in katılımıyla gerçekleştirilen ve Fibabanka’nın tanıtıldığı basın toplantısında verilen bilgiye göre, Fibabanka A.Ş, 13’ü İstanbul’da olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ile Antalya’da toplam 20 şubesi ve 350 çalışanıyla bireysel, özel ve KOBİ’lere ticari bankacılık hizmeti sunacak.

Toplantıda Fibabanka’nın kredilerde yüzde 25 büyümeyle kâra geçemeyeceğini belirten Özyeğin “Türkiye’de 20 şubeyi kâra geçirmeyi hedefliyoruz, bunun ardından yeni şube açmayı planlayacağız. Kredi kartı konusunda bir banka ile işbirliği yapabiliriz. Sermaye piyasasının içinde olmak istiyoruz, müşterilere farklı fonlar sunmak istiyoruz, bir portföy yönetim şirketiyle işbirliği yapmak için çalışmalarımız var” dedi.

Bu açıklamaya baktığımızda halihazırda Worldcard ile anlaşması devam eden Millenium Bank’ın, yani yeni ismiyle Fibabanka’nın bu anlaşmayı sona erdirip Bonus ile çalışıp çalışmayacağı sorusu geliyor akla. Sona erdirecek diyoruz, çünkü yazılarımızı takip edenlerin bileceği gibi Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin TEB Fortis birleşmesi sonrası iki rakip kredi kartıyla beraber çalışan tek bir banka çözümüne sıcak bakmadıklarını açıklamıştı. Birleşme öncesi TE Bonus markasıyla ile çalışırken; Fortis, Worldcard markasıyla müşterilerine hizmet veriyordu.

Bankanın aktif büyüklüğü Nisan 2011 itibarıyla 1,5 milyar lira ve kredileri de 1,2 milyar lira düzeyinde bulunuyor.