web statistics

Şeker Finans 30 Yıl Vadeli Konut Kredisi Başvurusu Yapmadan Önce…


Bir Şekerbank iştiraki olan Şeker Finans, ev almak isteyen tüketicilere Türkiye’de ilk defa 30 yıla çıkan vadelerde (ülkemizde bugüne kadar sunulmuş en uzun vade) konut kredisini sunuyor. 30 yıla varan vadelerde mortgage, ya da halk arasında daha yaygın adıyla konut kredisiyle ilgili detaylara girmeden önce gelin isterseniz önce Şeker Finans’ı tanıyalım.

Şeker Finans hakkında

Şeker Finans bir tüketici finansmanı şirketi. Eğer yazılarımızı takip ediyorsanız sizin de bileceğiniz gibi ülkemizde mortgage kredisi vermeye yetkili kurumlar, bankalar, katılım bankaları, leasing şirketleri ve tüketici finansman şirketleridir (Eylül 2007 itibariyle).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) 2007 yılı Kasım ayı içerisinde “İstanbul Mortgage Finansman A.Ş”. ünvanı ile kuruluş iznini alan firma, 2008 yılı Eylül ayında faaliyet izni aldı ancak firmanın gerçekten çalışmaya başlaması mümkün olmadı, zira aynı tarihlerde tüm dünyayı etkisi altına alan “Subprime Mortgage Kredileri” ile tetiklenen global ekonomik kriz baş gösterdi. Şirket faaliyetlerini kağıt üzerinde ve sembolik bir web sitesiyle sürdürdü. Yani lisansı aldılar ve beklediler. O zamanki İstanbul Mortgage Finansman A.Ş.’nin ana sermayedarı York Global Finance II S.a.r.l. olarak gözüküyor. Bu firma York Capital Management adlı bir yatırım fonu.

Bekleyen tüketici finansman şirketi muradına erer misali; geçtiğimiz yılın aralık ayında şirketin yüzde 51 hissesi Şekerbank’a satıldı ve BDDK 31 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’nin 5. Mükerrer sayısında belirtildiği üzere, Şekerbank’a “şubeler ve alternatif dağıtım kanalları üzerinden şirkete ait ürünlerin tanıtılması” faaliyetinin gerçekleştirilmesi izni verdi. Bunun devamında, firma ünvanı Şeker Mortgage Finansman A.Ş. (Şeker Finans) olarak değiştirildi.

Şirketin yüzde 51 hissesinin Şekerbank’a satışının gerçekleştiği aynı tarih olan 21 Aralık 2010’da “Overseas Private Investment Corporation” (OPIC) ile 200 milyon dolar tutarında kredi sözleşmesi imzalandı. ABD’li finans kuruluşu OPIC’ten alınan kredi, Türkiye’de bir özel sektör kuruluşunun aldığı açık ara en uzun vadeli kredi ve yine Türkiye’de ilk defa konutla ilgili yurt dışından konuta özel bir finansman yapılmış oldu. Sanırız satın alma konusunda Şekerbank’ı motive eden de bu kaynak olmuştur.

Şeker Finans Konut Kredisi Ürünleri

Şeker Finans’ın üç temel ürünü olduğunu görüyoruz. Bunlar Kiraya Son Konut Kredisi, Taksit Azaltan Konut Kredisi ve Tadilat Kredisi.

Şeker Finans Kiraya Son Kredisi tamamlamış projeler için sunulan bir kredi ürünü. Eşit taksitli ve esnek ödeme seçenekleri sunuluyor. Bu ürünün kredi kullandırma masrafları ise 120 ay vadeye kadar dosya masraf oranı yüzde 1 ve minimum 500TL; 121 ay üzerindeki vadelerde dosya masraf oranı yüzde 1.5 ve minimum 500 TL.

Şeker Finans Taksit Azaltan Kredisi ise ek komisyon alınarak taksit tutarlarının düşürüldüğü, taksit ödeme kolaylığı sağlayan, konut edinme veya refinansman amacıyla kullandırılan konut kredisi türü. Kredi kullandırma masraflarına gelirsek bütün vadelerde dosya masraf oranı yüzde 5 ve minimum 500 TL.

Bu iki üründe de 10.000TL – 450.000 TL arasında kredi kullanılabiliyor. Maksimum vade ise 360 ay, yani 30 sene.

Şeker Finans Tadilat Kredisi, tüketicilerin sahip oldukları konutun tadilatı amacıyla kullanabilecekleri bir konut kredisi ürünü. Yani ipotek teminatlı ihtiyaç kredisi olarak tanımlanabilir. Burada konutun ekspertiz bedelinin maksimum yüzde 50’sine kadar kredi kullanılabiliyor. Kullanılabilecek kredide maksimum vade diğer iki üründen farklı olarak 20 sene. Bütün vadelerde dosya masraf oranı yüzde 2 ve minimum 500 TL.

Ürünlerin tamamında kredi kabul kriteri olarak kredi başvurusunda bulunacakların yaşı ile kredi vadesinin toplamının maksimum 75 olması gibi bir şart söz konusu (Yani yaşınız 50 ise 30 yıl vadeyle kredi kullanamıyorsunuz çünkü toplamı 80 yıl ediyor ).

Söz konusu kredilere ait güncel faiz oranı alternatiflerine buradan ulaşabilirsiniz.

Seker FinansTüm ürünlerde teminata alınan konuta DASK, konut sigortası, ve kredi borçlusuna hayat sigortası yaptırılması zorunlu. Bu kredide sunulan uzun vade alternatifleri düşünüldüğünde bu zorunluluğun aslında tüketicilerin yararına bir durum olduğunun altını çizmekte fayda var.

Özelliklerine baktığımızda ürünlerin tamamının tamamlanmış projelere verildiğini görüyoruz. Bu ürünlerin televizyonda ve diğer mecralarda reklamlarına rastladığımız “10.000’i peşin” ancak fahiş denilebilecek şekilde primli olarak maket üzerinde satılan projelerle örtüşmediğini görüyoruz ki bu bizce iyi bir durum, zira maket üzerinde satılan projelerde iki sene içerisinde pek çok mağdur tüketicinin ortaya çıkacağına dair endişeler taşıyoruz.

Ürünler alternatif olarak sınırlı sayıda olsa da temel ihtiyaçlara karşılayacak şekilde tasarlanmış. Üstelik faiz oranlarının da rekabetçi olduğunu görüyoruz. Ancak kredilerin yıllık maliyet oranlarıyla ilgili bilgiye rastlayamadık. Bu konudaki eksikliklerini süratle gidermelerini öneriyoruz ki özellikle alternatif dağıtım kanalları kullanarak müşterilere ulaşmayı planlayan bir şirket olarak bu şekilde tüketicilere sağlıklı bir karşılaştırma imkanı sağlayabilsinler.

Şeker Finans özellikle ABD’de uygulanan mortgage kredisi ile ilgili bilgi birikimini Türk tüketicisine pratik bir şekilde uyarlayarak fark yaratabilecek mi zaman gösterecek. Ancak önümüzdeki günlerde ekonomik açısından şanssız bir gelişme olmazsa ilk faaliyete geçtikleri tarihten daha iyi konumdalar. Daha önce DD Mortgage tarafından izlenen stratejilerin benzerini izlemeleri durumunda başarılı olmamaları için hiçbir neden yok. Özellikle hedef olarak kendilerine sadece ikamet amaçlı konutlara yönelik krediyle özellikle orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin ev sahibi olmasına olanak tanımayı belirlemiş olmalarının altını çizmeleri, Amerika’da yaşananlardan ders aldıklarını gösteriyor. Öte yandan bu hedefte bizce bir sorun var. Şöyleki, ülkemizde orta ve alt gelir grubuna hitap eden sahip olunabilir konut stoğunun çok önemli bir kısmı, krediye uygun olarak da tanımlanan kat irtifakı veya kat mülkiyeti özelliğine sahip, belediye sınırları içinde bulunan konutlar değil maalesef. Eğer bu konuda bizim bilmediğimiz bir gelişme söz konusu değilse bu kurallarla istedikleri pazar payına ulaşmakta sıkıntı çekebilirler. Amerika’daki krizden aldıkları bir başka dersinde de yatırım amaçlı kredi almak isteyenleri müşteri portföylerinde bulundurmak istemedikleri ve (yaptıkları açıklamaya istinaden) gerçekten ev ihtiyacı olanlara kredi vermek istemeleri olduğunu görüyoruz.

10.000 – 450.000 TL arası kredi tutarı sınırlaması 30 yıl vadeli kredilerde kredi geri ödeme taksitlerini nispeten sürdürebilir bir seviyeye getirse bile, kredi faizleri gerilemiş olsa da kira gibi ev taksiti ödeyebilecek tutarların yanına yaklaşamıyor. Sonuçta maksimum kredi tutarıyla alabileceğiniz 600.000 TL ekspertiz bedelinde bir ev olacaktır. 450.000 TL tutarında 360 aylık bir kredinin de aylık taksitleri aylık 4,000- 4,500 arası bir tutara denk geliyor. Tabi bu sadece Şeker Finans özelinde bir durum değil.

Şirketin 30 sene vadeli konut kredilerini tanıttığı lansmanda açıklanan vizyon ve misyonun kısa vadede şu anki Türkiye ve dünya gerçekleriyle çok uyumlu olduğunu söylemek zor gerçekten. Tasarlanan sistemin ancak çok daha uzun vadede karlı bir iş modeline dönüşmesi söz konusu olabilir. Öte yandan mortgage, uzun yıllara dayandırılarak tasarlanmış bir sistem, bu nedenle genel çerçeveyi beğeniyle karşıladık. Başarıların çok kısa vadelerde ölçüldüğü ülkemizde sonuçlarını bırakalım da bu projeye sermayeyi koyanlar düşünsün

Şeker Finans’tan 30 yıla varan vadelerde konut kredisine ön onaylı başvuruda bulunmak için buraya tıklayabilir, 444 33 77’den ve Şekerbank şubelerinden bilgi alabilirsiniz.

“Şeker Finans 30 Yıl Vadeli Konut Kredisi Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 4 yorum

  1. Sayın Yetkili bu sistemi kişilerin kullandığı tüm kredilere 30 yıl vade uygulama imkanı bulduğunuzda ülke ekonomisinde çok büyük rahatlama olacak çünkü insanlar evlerini ev kredisi dışında başka krediler alarak ipotek ediyor, aylık ödemeleri yüksek olduğu için satmak zorunda kalıyorlar.
    Bu ülkenin ifade ettiğim tüm borçlara uygulanacak düşük faiz 30 yıl vade kredi yapılandırılması sistemine ihtiyacı var insanlar bunu dört gözle bekliyor.
    BUNU YAPAN BANKA FARK YARATIR…

  2. Bu ülkede çalışan kiracı insanların birikmiş paraları yok eğer siz kirakarşılığında evsahibi yapacak bir finans kuruluşu tanımıyorum tanıyan varsa bu mesajımı cevaplar

  3. nasıl olacak nasıl verecekler ne kadar verecekler eğer dedikleri gibiyse 30 yıl bekliyoruz hiç durmam bas vururrum

  4. arkadaşlar ilk önce objektif yaklaşın olaya,yazıyı tam okumadım sadece paragraf aralarını okuyarak bir yorum yazıyorum ZATEN YAPILMASI GEREKENDE BUDUR 🙂
    Bu kredi ile alınacak olan eve vereceğiniz geri ödemeyi hesaba kattınızmı?
    + 30 yıl için belirli bir yaş sınır konuluyor dikkat edin,bu da demek oluyor ki ölüm v.b. durumlarda,HİPOTEK ETTİRDİĞİNİZ EV,YANİ KREDİ KULLANDIĞINIZ EV BANKAYA KALACAK,AİLENİZ MADURU OYNAYACAK,O ZAMAN KADAR ÖDEDİKLERİNİZ DE KİRAYA SAYILACAK VE BELKİDE AİLENİZDEN KREİNİN DEVAMINI ÖDEMELERİ KONUSUNDA ŞARTNAME HAZIRLANACAK ÖDEYEMEZLARSE EV GİTTİĞİ GİBİ İCRALIK OLABİLECEKLER… :)))
    Amerikalıların hangi yaralı parmağa nitrik asit döktüğünü gördünüz? :)))
    oysa türkiyedeki diğer kredilerde durum farklı vefaat durumunda kredi kullanıcısına o tarihe kadar olan ödemeleri geri iade edilir,hipotek kaldırılır aileye teslim edilir,borç sıfırlanır,tüm alacaklar sigorta fonundan temin edilir… kısacası devlet senin yükünü karşılar. !!!!!!!
    Birde şu konu var: hadi ölmediniz,bir ev için aldığınız kredi miktarı 45.000tl diyelim 360 aya böldürdünüz kira gibi ödemek maksadı ile,360 ay vade nedir 30 yıl,her yıl dask,her yıl ferdi sigorta masrafını da ekleyin taksitlere,maaşınız 800tl,geri ödseme taksit tutarınız 450 tl,dask ve ferdi sigorta toplamı da diyelim 200tl o ay ne yer ne içersiniz???? toplamı 650tl ettimi?elektrik su telefon cep telefonu BİR KOLİ YUMURTA BİLE ALAMAZSANIZ???
    Bunları da geçtim hesaplayalım,45000tl ye aldığınız ev 360 ay sonra ne oluyor?
    geri ödeme 400tl ise aylık=144.000tl,450tl ise=162.000tl ediyor mu etmiyormu?YAWWW 30 YIL SONRA SATMAYA KALKSANIZ BU PARA EDECEKMİ O EV? HİÇ ZANNETMEM,TABİ BULUNDUĞU ALAN GELİŞİME AÇIK DEĞİLSE,MESELA FARZI MİSAL,ALDIĞINIZ EV ŞEHİR DIŞINDA AMA KENTLEŞMENİN AKTIĞI BİR YER İSE,HASTAHANE,ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ,OKULLAR,CAMİLER V.B. SOSYAL ALANLARA YAKINLAŞMA İHTİMALİ VARSA,VERGİ DAİRESİ,ADLİYE,VALİLİK YA DA KAYMAKAMLIK GİBİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ GİBİ BİNALARA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK BİR ALANDA İSE YIRTTINIZ :)))) AKSİİ TAKTİRDE,şehir o alana kaymazsa aldığınız evin fiyatı ne olur??? o kayar değilmi? :)))))
    SAĞ DUYU İLE YAKLAŞALIM,HEMEN ATLAMAYALIM,BİRAZ DAHA ARAŞTIRIP RİSKLERİ İNCELEYİP ONA GÖRE BAŞVURALIM…
    Mesela expertiz hizmeti nedir? ALACAĞINIZ EVE EXPERT GELECEK ,İNCELEYECEK EVİN EDERİNİ HESAPLAYIP SİZE,O DEĞERİN YARISINI OLUR DEYİP GİDECEK,PEKİ GÖREV ECRETİ NEKADAR?1500TL,CİVARI BU KİMDE? KREDİYİ KULLANACAK OLANDA,EV ALDIM DEMEYLE BİTMİYOR,ALM SATIM DEVİR İŞLEMLERİNDE TEMİZ 2500TL İLE 5000TL ARASI MASRAF ÇIKACAK???
    Farzedinki evin içi yapılı değil birde işçilik masrafınız var??? expert işleminde eder fiyatını şişir gözünü seveyim daha için yaptıracaz diyebilirmisiniz????
    BU İŞLER İNCE İŞLER ADAMI FENA DİŞLER,ÇOK İYİ HESAP YAPIN ELMA ŞEKERİ GİBİ DIŞARDAN ÇOK TATLI GÖRÜNÜYOR AMA ALIPTA KEMİRMEYE KAKTIMMI DİŞLERİ KIRMASIN? :))))

Yorumlar kapalı.