web statistics

Kredi Kartı Dolandırıcıları Google’ı Kullanıyor


Son aylarda internette tüketicilerin kredi kartı bilgilerini ele geçiren ve hesaplarını boşaltan dolandırıcılarla ilgili şikayetler oldukça arttı. Dolandırıcılar Türkiye Bankalar Birliği‘nin (TBB) ismini kullanarak sahte web siteleri hazırlıyorlar ve kredi kartı borcunu öğrenmek isteyen kişilerin kredi kartı bilgilerini alıyorlar.

Dolandırıcılık yaptığı farkedilen siteler kısa bir süre sonra kapatılsa da, kötü niyetli kişiler aynı siteyi başka bir adres altında tekrar yayına alıyorlar. Yeni sitenin adresi de, Google’ın İnternet Reklamcılığı Hizmeti olan Adwords üzerinden Google anasayfası ve bu reklam hizmetini kullanan internet siteleri üzerinden duyuruluyor.

Sistem nasıl işliyor ?

Dolandırıcılar adres (URL) değiştirerek faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyorlar. Bunun son örneği liderekste.com (adres bu yazının yayınlandığı an itibariyle aktifti). Aşağıda ekran görüntüsünü gördüğünüz reklam, Google’ın reklam servisini kullanan bir internet sitesinden alındı. Reklam, web sitesinin içeriğiyle bağlantılı olarak otomatik çıkıyor. Örneğin kredi kartlarıyla ilgili bilgi içeren bir sitede, birden fazla markaya ait web adresi tek bir reklam içerisinde otomatik olarak sıralanıyor. Örnekte de görüldüğü gibi ilk sırada dolandırıcıların web sitesinin reklamı yapılıyor. Kredi kartı borcunu öğrenmek için ilgili reklama tıklayan kişi sahte internet sitesine yönlendiliyor.

Örnek Google reklamı :

ornek google reklami

Web sitesi aynı, adres farklı

Biz de yayıncı olarak Google reklamlarını kullandığımız için bu yöntemin uzunca bir süredir farkındayız. Okurlarımızın mağdur olmasını önlemek için bu adresleri farkettiğimiz anda engelliyoruz ve böylece reklamlarda gözükmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz. İşte şimdiye kadar engellediğimiz, kredi kartı dolandırıcılığında kullanılan adreslerin bir listesi :

kopya tbb sitesiadmborcbilgi.com
advantagehcbs.com
akbankborcum.net
akborcogren.com
anindaborcogren.org
axessborcsorgula.com
bilgiwebborcu.com
borcservisimiz.net
borcsorgulamaservisi.net
cekogrenme.com
dnekstreozeti.com
eborcsorgula.com
eborcsorgusistemi.com
ekartborcunuz.co.cc
eonlinebilgimerkezi.com
eonlinetbb.com
ekstre-ozetim.com
extre-ogren.co.cc
extreogrenme.co.cc
extreozetbilgisi.net
hesapkartborcunuz.com
hesapozeti.net
ilyonlinesorgu.com
jynmerkezler.net
kalitehizmetimizkk.net
kartborchizmetleri.net
kartborcu.org
kart-borcu.com
kartborcuhizmetleri.com
kartborcunuz.net
karthizmetinizz.com
kartiniz.org
kmerkezler.net
kredikartbilgi.com
liderekstre.com
multborcsorgulama.net
multiborcsorgulama.net
multimerkezler.net
multimerkezlerr.net
onlineborcogren.net
tbbbilgisorgu.com
tbbkartborcsorgula.net

Google’ın harekete geçmesi gerekiyor

Bu döngü uzun bir süredir devam ediyor ancak muhtemelen aynı kişiler tarafından devam eden bu hırsızlığın önü henüz kesilmiş değil. TBB konuyla ilgili olarak bir kamuoyu duyurusu yayınlayarak tüketicileri uyarmıştı. Ancak bilinçsiz tüketicileri uyarmak kesinlikle yeterli değil. Google’ın da bu adresleri kullanan reklamverenleri tespit ederek hesaplarını bloke etmesi ve hukuki sürecin başlaması için bu kişilerin iletişim bilgilerini gerekli mercilerle paylaşması gerekiyor (Tabii aynı kişilerin farklı isimlerle Google üzerinde farklı bir reklam hesabı açarak faaliyetlerine devam etmeleri de mümkün, ancak biz Google’ın konunun önemini anladığı takdirde hızlı aksiyon alarak bunun da önüne geçebileceğine inanıyoruz). Aksi halde bu dolandırıcılık yönteminin son bulması biraz zor görünüyor.

“Kredi Kartı Dolandırıcıları Google’ı Kullanıyor” üzerine bir yorum

  1. google*boyaa adlı bilgileri ile 08- 08 – 2013 tarihinde 1,100 lira limiti olan kredi kartımı boşaltmışlar ne yapmam gerek bilgisi olan varsa yardımcı olsun

Yorumlar kapalı.