web statistics

Denizbank ‘Her Derde Deva Kredi’ Başvurusu Yapmadan Önce…


Daha önceki yazımızda bahsetmiştik, nisan ayı ücretli kesimin vergi dilimlerinin etkilerini aldıkları net ücret üzerinde ilk hissetmeye başladıkları döneme denk gelir. Hatta birçok firma bunun bilincinde olarak maaş zammı yaptıkları zamanı bu döneme kaydırmışlardır ki, ilk kesintinin ardından gelecek maaş zammı oranı ne kadar vasat olsa da, net etkisini görmelerine imkan verdiğinden tepkilerin bir kısmının önünü keser. Vergi dilimlerinin mevsimsel etkilerini bankalar da takip eder ve bunlara göre kampanyalar tasarlarlar. Bugün Denizbank’ın bu döneme denk gelen “Her Derde Deva Kredi” kampanyasından bahsetmek istiyoruz.

Denizbank Her Derde Deva Kredileri‘yle tüketicilerin gerek nakit, gerek otomobil, gerekse konut almak için ihtiyaç duyacakları kredi paketleri sunmuş. Paketlerin en dikkat çekici özelliği dosya masrafı olmaması ve ilk 6 ay ödemesiz krediler olması.

Maliyet tablosuna baktığımızda yıllık maliyet oranlarının 36 ay vadeli 36,000 TL tutarında ihtiyaç kredisinde yüzde 20.67, taşıt kredilerinde 30,000 TL için yüzde 18.65 ve 120 ay vadeli konut kredilerinde 100,000 TL için yüzde 12.20 olduğunu görüyoruz.

Nakit krediler açısından bakıldığında bu oran Yapı Kredi ve Garanti Bankası vb. büyük bankaların sunduğu ihtiyaç kredisi alternatiflerinin yıllık maliyet oranlarının (yüzde 14 – 17 arası) üzerinde kalıyor. Öte yandan Finansbank’ın sunduğu kredi paketlerinden bizim referans aldığımız paketin yıllık maliyet oranları oranı olan yüzde 24.6’nın da altında.

Krediyle ilgili dosya masrafı yok denmiş ama nereden baksanız bu yıllık maliyet oranlarına dosya masrafının ve ilk altı ay ödemesiz kredinin altı aylık fonlama maliyetlerinin faiz oranlarına yedirilmiş olduğunu görüyoruz. Dosya masrafı olmayan bu kredilerde tiplerine göre bazı maliyetler, hayat sigortası, ekspertiz ücreti, ipotek masrafı, DASK ve vergiler gibi bazı masraflar var. Yukarıda yıllık maliyet oranlarına örnek verdiğimiz krediler için sırasıyla ihtiyaç kredilerinde 322,37 TL, oto kredilerinde 268.65 ve konut kredilerinde ise 794.80 TL olarak belirtilmiş.

her derde deva krediMaliyet oranları ve masraflar dikkate alındığında Her Derde Deva Kredileri’nin aslında tüketicilerden çok Denizbank’ın dertlerine deva olacak şekilde tasarlanmış olduğu düşünülebilir. “Maldivler’de ünlülerle çekilen reklamın maliyetleri krediye giydirilmiş” olarak da yorumlanabilecek bu krediler bize ilk anda “Denize düşen yılana sarılır” atasözünü hatırlattı, tabi sonrasında bu tepkinin biraz ağır olacağını düşündük. Denizbank Her Derde Deva Kredileri tüketiciler için kesinlikle en avantajlı kredi alternatifi değil ama daha iyi şartlarda bir alternatif bulunabileceği gibi dikkatli olunmazsa daha kötü maliyetlerde bir kredi bulabilmek de mümkün. Bu, finansman ihtiyaçlarınızı karşılarken konuya ne kadar bilinçli yaklaştığınıza bağlı olarak değişir.

Diğer alternatifleriyle karşılaştırıldığında daha maliyetli olan Denizbank Her Derde Deva Kredi’de ilk altı ay geri ödeme olmadığının da altını bir kere daha çizmekte fayda var. Ancak ilk 6 ay ödemesiz kredinin hazır limitler, SMS ve WEB kanalından yapılan başvurular için geçerli olmayıp sadece şube kanalından yapılan başvurular için geçerli olduğunu unutmayın. Başvuru için son tarih 6 Mayıs 2011.