web statistics

1500 Dolara Yaklaşan Altın Fiyatları 1600’e Ulaşacak mı ?


Altın fiyatları uluslararası piyasalarda 1500 dolar seviyesine yaklaşmış durumda. Bu rekor sıçramaların birkaç önemli nedeni var. Global ekonomik krizle mücadele eden merkez bankalarının uzun bir süredir faiz indirimi yapıp para basmasından kaynaklanan enflasyon endişesi bunlardan biri. Daha önce de bahsetmiştik, enflasyona karşı doğal bir koruması bulunan altın ve gümüş gibi kıymetli metallere olan talep, küresel bir enflasyonun kaçınılmaz olduğunu düşünen önemli kesim yatırımcı tarafından canlı tutuluyor.

Bir diğer neden de Avrupa Birliği’nde borç sıkıntısı yaşayan ülkelerde dalgalanmanın bir türlü dinmek bilmemesi. Geçtiğimiz hafta sonu itibariyle sıra yine Yunanistan’a geldi. “Bu borç döner mi ? Nasıl döndürülür ?” gibi soru işaretlerine aranan yanıtlar altının gerek avro gerekse dolar cinsinden fiyatında bir sıçrama yaptırabilir.

Altının yükselmesi gerektiğine dair tüm bu işaretlere rağmen Türkiye’de yaşayan altın yatırımcısı bahsettiğimiz fırsatlardan maalesef o kadar verimli yararlanamıyor. Bunun en önemli sebebi altın diyatının TL cinsinden belirlenmesi sırasında bir önemli etkenin de dolar kuru olması. Yurtdışı piyasalarda altın fiyatları artarken Türkiye’de altına dayalı yatırım ürünlerinde pozisyon almış yatırımcıların kar amaçlı satış yapmadan önce mutlaka pozisyonlarının maliyetini biliyor olması gerekiyor. Türkiye’de altına dayalı yatırım araçlarında kar amaçlı satış yapmak için en ideal zaman ise altının hem uluslararası para cinsinden fiyatlarının, hem de ABD dolarının TL karşısında değer kazandığı zamanlar oluyor.

Altının ons cinsinden dolar fiyatı 1500’ü bulması artık an meselesi. Bundan sonra hedef 1600. O hedef ise ancak yıl sonuna doğru zaman zaman yaşanacak sıçramalar ile mümkün. Tüm bunlar göz önüne alındığında altın ülkemizde hala ufak ve düzenli birikimler için doğru araç gibi gözüküyor.

altin fiyatlari 1600 dolar olur muÖte yandan altın fiyatlarında 1600 doların üzerine çıkış konusunda kesin bir zamanlama ise bizim açımızdan çok net değil. Konuyla ilgili karşılaştığımız bir makalede, dünyada fiziksel altın talebinin önemli bir kısmını oluşturan ülkelerden Hindistan’da mevcut fiyat seviyelerinin, Hindistan’daki düğün mevsiminde artan talebi negatif etkilemeye başladığının altını çiziyorlar. Bu resmin ışığında altın fiyatlarının 1600 dolara gerçek talebin desteklememesi nedeniyle yıl sonundan önce kolay kolay erişebileceğini düşünmüyoruz.

Uzun lafın kısası uluslararası altın fiyatları ons cinsinden 1500 dolara eriştikten sonra kolay kolay bu fiyatın çok altına inmez. İnse bile 1450 doların altında yakalanan seviyeler alım için fırsat olarak yorumlanabilir (Türkiye’de altına yatırım yapıyorsanız dolar kurunu da dikkate almak gerek), ancak sene içersinde 1600 dolara erişmesi de çok kolay olmayacaktır. Tabii altınla beraber gümüşe dayalı yatırım araçları yaygınlaşırsa değerlendirilebilir.

Yazımıza her zaman yaptığımız uyarımızla son verelim. Bizim burada yaptığımız yorumlar kişisel yorumlarımızı içermektedir. Okuyucuların risk algılarıyla uyuşmayabilir. Burada yer alan yorum veya görüşlerle yatırım kararlarınızı yönlendirmeye kalkarsanız zarara uğrayabilirisiniz. O yüzden yatırımlarınızı yönlendirmek amacını güdüyorsanız yatırım danışmanlığı hizmeti veren kurumlarla yatırım danışmanlığı sözleşmesi imzalayarak çok daha başarılı bir performans yakalayabilirsiniz.