web statistics

Konut Kredisinde Dosya Masrafı Kalkıyor mu ?


Isparta’da bankadan konut kredisi alan bir tüketici, Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile verdiği hukuk mücadelesini kazandı ve bankaya ödediği dosya masrafını geri alacak. Tüketici lehine verilen bu karar diğer tüketiciler için de emsal karar sayılabilir ve benzer davaların yolu açılabilir.  Bu haber dün bir çok farklı yerde “Konut kredisi kullananlardan alınan dosya masrafları bankalarca geri iade edilecek” yorumuyla birlikte yayınlandı. Ancak bizce medyanın ilgi çekmek için yaptığı bu yorum her zamanki gibi yanlış bir yönlendirme, yorumlarımıza geçmeden önce haberin detaylarını gözden geçirelim.

2008 yılında bir bankadan 57 bin lira konut kredisi alan Ceylan Ertoy’un bankaya ödediği 1.710 lira dosya masrafını geri almak için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurarak hukuki süreç başlattı. Yapılan incelemede, bankanın Ertoy’dan 1.710 liralık dosya masrafı aldığını, ancak banka ile tüketici arasında imzalanan sözleşmeye bakıldığında dosya masrafının haksız yere alındığını tespit edildi. Bankanın konut kredisi ile ilgili dosya masrafı alabilmesi için tüketici ile krediyi vermeden önce dosya masrafının net bir şekilde anlaşıldığı sözleşme imzalaması gerektiğine karar verildi. Karara dayanak olarak bankanın krediyi verdikten üç gün sonra tüketici ile sözleşme imzaladığı, oysa bu sözleşmenin krediyi vermeden bir gün önce imzalanması gerektiği belirtildi. Banka, 15 gün içinde parayı ödeme taahhüdünde bulundu. Ödemediği takdirde de icra yoluna başvurulacak.

Konut Kredisinde Dosya Masrafi Kaldirilacak miKararın emsal teşkil etmesi ve konunun genele yayılması halinde bankalar yeni düzenledikleri kampanyalarda yüksek dosya masya masrafı ve düşük faiz uygulamasından vazgeçerek tekrar yüksek faiz uygulamasına dönebilirler. Böyle olursa tüketici düşük faiz maskesi altında gizlenen yüksek dosya masrafını tekrar yüksek faiz şeklinde bankaya geri ödeyecektir. Zaten banka tarafında dosya masrafı ve diğer komisyon gelirleri bir nakit krediden kazanıldığı için tıpkı faiz geliri gibi “faiz geliri” altında kaydedildiği için, bankalar için kazanç olarak hiç bir fark olmayacaktır.

Burada banka ile davacı arasında yapılan uygulamada bir sorun ortaya çıkmış ve bankanın aleyhinde karar çıkmış. Ancak biz bu kararın genele yayılacağını ve bankaların uygulama değişliğine gideceğini düşünmüyoruz. Kredi kartı yıllık ücreti veya hesap işletim ücreti uygulamalarının aksine dosya masrafı sonradan çıkartılmış bir maliyet değil, mortgage kredilerinde baştan beri bulunuyor. Dolayısıyla bu davadaki gibi sözleşme aşamasında sorun olmadığı sürece ödemiş olduğunuz dosya masrafını geri alma şansınız olduğunu ve konut kredilerinde dosya masrafı uygulamasından vazgeçileğini sanmıyoruz.

“Konut Kredisinde Dosya Masrafı Kalkıyor mu ?” üzerine 2 yorum

  1. Tüketici mahkemesi dosya masrafı nın iptal edilmesi gerekçesinde taraflar arasında sözleşme olsa dahi sözleşmenin matbu sözleşme olması ve tüketiciyle müzakere imkanı bulunmamasını gerekçe göstermiş yargıtayda onamıştır.
    dolayısıyla itiraz eden herkes dosya masrafını geri alabilir.

  2. Bence her ikisi de haklı. Yazılan dilekçede nasıl bir dil kullandığınız haklılığınızdan önemli. Ben de başvuracağım bakalım sonucunu yazmaya çalışırım….

Yorumlar kapalı.