web statistics

Bağ-kurlu Prim Borcunu Ziraat’tan Kredi Alarak Ödeyebilecek


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası, emekliliği hak ettiği halde prim borcu sebebiyle aylık alamayan Bağ-Kurlulara kredi kullandırılması konusunda anlaştı. İki kurum arasında 25 Mart’ta imzalanan protokole göre prim affından yararlanarak emekli olmak isteyenler 60 aya kadar vade ile kredi kullanabilecek. Masrafsız kredinin aylık faiz oranı yüzde 0,79 olacak. Bağ-Kurlunun kullandığı kredinin teminatı maaşı olacak. Maaşının bir bölümü banka tarafından borcuna karşılık kesilip SGK’ya aktarılacak, diğer kısmı kendisine ödenecek.

Bağ-Kur’da bu kapsamda yaklaşık 310 bin kişinin olduğu tahmin ediliyor. Düşük faizle kredi kullanıp emekli olma hakkından yararlanmak isteyenler, prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri’ne yapacak. Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Krediyle prim borcunu ödeyip emekli aylığı alabilecekler. Sigortalıların bankadan kullandığı kredi borcu, emekli aylığından taksitler halinde banka tarafından tahsil edilecek. Bağ-Kur borcu olanların yanı sıra işverenler de 60 aya kadar vade seçenekleri ve aylık yüzde 0,79 faiz oranıyla kredi kullanıp borcunu kapatabilecek.

Sgk Ziraat Bankasi IsbirligiKredi kullanarak emekli olma imkanından, 5 yıldan fazla borcu olduğu için Bağ-Kur kaydı silinen çok sayıda esnaf ve çiftçi de yararlanacak. Bu kişiler, kurumdaki sigorta kayıtlarını yeniden hayata geçirebilecekler. Böylece sigortalı olma hakkı kazanan bu kişiler ikinci adım olarak prim affından yararlanabilecek. Bunun ardından kredi kullanarak hem emekli maaşına hem de sağlık güvencesine kavuşacaklar.