web statistics

Garanti’nin Art Niyetli Hesap İşletim Ücreti Tahsilatı


Hesap işletim ücreti, kredi kartı ücretlerinden sonra tüketicinin bankalarla ilgili en fazla şikayette bulunduğu konuların başında geliyor. Bilinçli tüketiciler olarak özellikle yoğun olarak çalışmayı tercih ettiğimiz bankalarda bir takım ücretlerin kaçınılmaz olduğunun farkındayız. Ancak birazdan detaylarını paylaşacağımız kişisel deneyimimize dayanarak Garanti Bankası gibi bazı bankalarda, hesap işletim ücreti tahsilatında yüksek motivasyonun yerini kötü niyete bırakmış olduğunu gördük.

Birçok yazımızda da yeri geldiğinde bahsettik, bankalar hesabınızdan otomatik ödeme talimatı vermeniz durumunda hesap işletim ücreti tahsil etmiyorlar. Garanti Bankası bu uygulamaya başka ek şartlar getirmiş, üstelik müşterilerine yazılı herhangi bir tebligat yapmadan.

Öncelikle hesap işletim ücretine konu olan hesabın özelliklerinden bahsedelim. Hesap ortak hesap ve “Elma Hesabı” tanımlı, yani sistem boşta kalan bakiye ile otomatik olarak Elma likit fonu alıyor. Elma Hesabı en az 250 TL tutarında bir bakiyeyi her seferinde atıl bırakacak şekilde tasarlanmış bir ürün. Bu alt limit, Vadesiz TL hesabınızda bulunuyor ve yatırıma dönüştürülmüyor. Hesaba bir adet TEDAŞ, iki adet Telekom faturası olmak üzere toplam üç faturanın otomatik ödeme için tanımlı olmasının yanısıra, İGDAS ve İSKİ faturaları da manuel tanımlı. Hesabın aktif olarak kullanıldığının da altını çizmemizde fayda var. Yani Elma likit fonun yanısıra, aynı hesapta Garanti Bankası’nın B tipi likit fonu da bulunuyor.

Garanti Bankası’yla anlaşmazlığımız bu hesaptan 2010 yılı 2. yarıyılı için 08.01.2011 tarihinde 38 TL hesap işletim ücreti kesilmesiyle başladı. Hesabın bulunduğu Garanti Bankası Ulus Şubesi’ne konuya ilişkin yaptığımız itiraza verilen yanıt tatmin edici değildi. Yapılan açıklamada, yetersiz bakiye nedeniyle ödenememiş bir önceki yarıyıla ait iki ve yine eylül ayına bir adet fatura olduğu söylendi. 250 TL’lik alt limit tüm faturaları ödemek için yetmeyince sistem sona kalan faturaların ödemesini yapmamıştı. Bu yüzden de otomatik hesabın tanımlandığı hesaptan işletim ücreti alınmaz kuralı geçersiz olmuştu ve para tahsil edilmişti.

elma hesabiBankacılık süreçlerini bilen bir müşteriler olarak Garanti Bankası’nın yetersiz bakiye nedeniyle ödenemeyen fatura yüzünden gerçekleştirdiği hesap işletim ücreti tahsilatını haksız buluyoruz. Hele bunun için verilen üç örnekten ikisinin hesap işletim ücreti kesilen ilgili döneme ait olmaması adeta kötü bir şaka gibi. Fon bakiyesi bulunan Elma Hesabı tanımlı hesaptan otomatik fatura ödenmemesi yüzünden zaten gecikme ücreti ödemek zorunda kalmak başlı başına tartışmalı bir durumken, bir de üstüne bu sebep gösterilerek hesap işletim ücreti kesilmesi şark kurnazlığından başka bir şey değil bize göre.

Bu kişisel müşteri deneyimi, Garanti Bankası’nın hesap işletim ücreti alma motivasyonun artık art niyetli bir hale geldiğini tespit etmemize yardımcı oldu. Garanti Bankası olsun veya olmasın, çalıştığınız bankanın sizden habersiz olarak tahsil ettiği hesap işletim ücretinin haksız ve bu örnekte olduğu gibi at niyetli olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle sorunu detaylı bir şekilde anlatarak yazılı olarak bu itirazı bankaya iletmeniz gerekiyor. Bununla ilgili 30 gün içinde bir dönüş olmaması durumunda, bir hesap işletim ücreti itiraz dilekçesiyle beraber ikamet edilen kaymakamlığa bağlı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti‘ne başvurabilirsiniz. Yasal süreç başlayacağı için bu itirazın sonucu olumlu veya olumsuz iki tarafa da yazılı olarak bildiriliyor olacak.

“Garanti’nin Art Niyetli Hesap İşletim Ücreti Tahsilatı” üzerine 12 yorum

  1. garanti bankası malesef adına yakışmayan pek çok uygulamaya imza atıyor. Bizzat kendim de hesap işletim ücretinde makul olmayan şeyler yaşadım. Bunun yanında, telefon bankacılığı ile iptal ettirdiğim vadesiz hesabım ve para kartımın üzerinden bir ay geçtikten sonra yine yeni bir parakart göndermesi de beni hayrete düşürdü. Son Kredi kartımdan da kurtulduktan sonra bankalarda bir kuruşumu bırakmamaya ve mücbir haller dışında bankalar ile çalışmamaya yeminliyim.

  2. garanti de otomatik ödeme talimatım olduğu halde alt hesaptan 2 yılda 98 tl kestiler. tüketici masasına başvurdum. karar iadesi çıktı. ama banka hala ödemeyiz diyor. çünki kestikleri paraya vade farkı işlemiyor. sallayabildiklri kadar onların karına bu şer …sizlerin.

  3. garanti bankası müşteri temsilcisi olan arkadaş yaklaşık kredi verebilmek için abartısız 12 kre aramıştır en sonunda şarlarını dinlemeyi kabul ettim ve bende şartlarımı söyledim tamam dedi ancak hiç de öyle olmadı ben çankaya da çalışıyorum banka demirtepe de bana yakın şube ise 3 dk mesafede onu da kabul etmedi buradan verelim diye ısrar etti onaylandığını acil gitmem gerektiğini süreki o gün 4 kere aradı bunalttı beni ah ne büyük hata ettimde gittim krediyi aldım benim şartım masrafsız dı tamam demişti ya imzalardan sonra 380 tl. masraf arkasından da siyor ki 3 adet fatura otomatik ödeme talimat nameli olacak mış aksi halde dönemsel olarak 38 tl. benden alacaklar o da yetmiyormuş gibi zorunlu sigorta yapıyorlar 75. tl. de o kredim 36 ay yıl bitiminde tekrar bir daha sonraki yıl bir daha yani 75*3 38 *3 +380 = 719 tl. bende alıyorlar bu kadarda olmaz ve garanti bankası gibi bankaya reklamların parasını peşin alıyorlar herhalde ne olur vatandaş bir kere aldanır birdaha garanti bankası hafızasından bile siler benim sileceğim gibi hepsinden önemlisi garanti bankası ismine layık değil insanlara güvensizlik veriyor GARANTİ DEĞİL

  4. ßu ay hesap işletim ücreti olarak benden habersiz. 45 TL lik bir ücret tahsil ettiler. Bencede bu çok saçma bir çalışma sistemi bu

  5. garanti bankası kesinlikle zamanın yakışıklı hırsızlarından ş.refsizlerinden biridir. yukarıda belirtildiği gibi hesap işletim ücreti adı altında otomatik ödeme talimatım bulunmasına rağmen 6 aylık dönemde 1 kez bakiyem olmadığından dolayı ödemnememiş faturam olduğundan dolayı 39 lira para kesti. bütün hesaplarımı kapatıyorumm ve bu bankayla birdaha çalışmıyorum aman sizde bu bankayla çalışmayınn adi ler topluluğu

    • Sizde garantiden geri kalmazsınız. Sizdende gittigidiyor üzerinden alışveriş yaptık ama sonuçta bizi kandırdınız.

  6. benden habersiz hesap işletim ücreti adı altında hesabımda ki parayı çeken garanti bankası bu yaptığın hırsızlıktır. hem hesaba yatan parayı kullan sonra da hesap işletim ücreti adı altında müşteriden habersiz hırsız gibi parasını çal. bu tamamen saçmalıktır. bankalar resmen hırsız olmuşlar topunun allah belasını versin. kapatın deyince de aman efendim sepet efendim diye yalakalık yapıyorlar. para için köpek oluyorlar. hepsini kapattıracağım en kısa zamanda bu nedir yaaa ağız dolusu küfredesim var size garanti bankası ama değmezsiniz….

  7. On beş senelik Garanti müşterisiyim. Tüm otomatik ödemelerim, kredi kartlarım ve hesaplarım Garanti Bankası’nda. Bunca senedir tm bankacılık işlemlerimi Garanti’den yapmama rağmen Kredi Kartlarımdan aidat kesiliyordu sesimi çıkarmıyordum ama bu sabah, bakiye bulunmayan Euro hesabımdan ve küçük bir bakiye bulunan USD hesabımdan hesap işletim ücreti kesildiğini gördüm ve bu, bardağı taşıran son nokta oldu. Hemen yazılı şikayetimi internet şubesi üzerinden ilettim, gün içinde şubeye de yazılı başvuracağım. Sonuç alamazsam, tüm hesaplarımı, kredi kartlarımı, otomatik ödemelerimi iptal edeceğim. Sizin cinliğiniz, bizim enayiliğimiz de bir yere kadar sevgili Garanti!

  8. GARATİ BANKASINDAN aman uzak durun ! adamın ocağına incir ağacı dikerler.
    DUYARLI ARKADAŞLAR E DEVLET ÜSTÜNDEN CUMHURBAŞKANLIGINA ŞİKAYETİNİZİ YAZIN BELKİ DUYAN OLUR.

  9. Garanti Bankasina Inanmayin, otomatik odeme deyip yine de hesap isletim ucreti aliyorlar.

  10. ya bu bankaları yabancılara sattılar, bizi soyan garanti yada akbank değil yabancılar…bu yabancılar kendi ülkesinde böyle bir para kesmeye kalsın hesaptan bakalım ne oluyor..müşteriler başına yıkarlar o bankayı..işin komik tarafı devletimiz bil ebu konuda bişey yapamıyor,hukukumuz bile eyapamıyor..sanki bizim bilmediğimiz görmediğimiz bir anlaşma yapılmış, biz yolunup duruyoruz bu na göre…

  11. garanti bankası mağduru olarak, benimde hesabıma gelen 300 TL eft nin içinden 39 TL işlem ücteri alındı. Haksız kazanç sağlıyorlar. Bu bankayla bir daha asla çalışmayacağım.

Yorumlar kapalı.