web statistics

Bank Asya Mobil DIT Başvurusu Yapmadan Önce…


Temassız işlem özelliğine sahip kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar, toplu taşıma ve şehir kart gibi uygulama alanlarıyla da birlikte tüketicilerin cüzdanlarına girmeye başladı. Cep telefonları kolayca taşınabilecek makul ölçülere indiğinden beri, mobil cüzdan şemsiyesi altında yer alan ödeme sistemleri ve cep telefonlarının bütünleştirilmeye çalışıldığı projeler artmaya başladı.

Bank Asya da geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaştığımız Bonuslu Avea ve Turkcell – Yapı Kredi işbirliği olan Worldcard iCarte projelerine alternatif bir ürün olan Mobil DIT Kart projesini geçtiğimiz yılın aralık ayında tanıttı. Bank Asya, MasterCard ve Smartsoft ortak çalışması neticesinde, cep telefonu sahipleri arzu ederlerse 35 TL’nin altındaki harcamaları Watchdata’nın SDpass teknolojisini kullanarak cüzdanlarından kredi kartlarını çıkarmadan, cep telefonları aracılığıyla ödeyebilecekler. Bank Asya Mobil DIT projesi yakın alan iletişimini (NFC) destekleyen bir hafıza kartı üzerine (Micro SD) tasarlanmış durumda. Söz konusu proje bir mobil cihaz ve ödeme sistemi entegrasyonu olmasına ve projeyle ilgili ön açıklamada müdahil bir mobil operatör gözükmemesine rağmen, Turkcell’in proje partneri olduğu bilgisini aldık.

Micro SD günümüzde birçok mobil cihaz tarafından desteklenen bir hafıza kartı tipi. Nokia, Blackberry, Samsung, Windows Mobile ve Google Android işletim sistemini kullanan hemen hemen tüm akıllı telefonlarda hafıza kartı standardı olarak Micro SD kullanılıyor. Öte yandan iPhone gibi hafıza kartı kullanılmayan ancak oldukça popüler bir cep telefonu var. Sony Ericsson da pazarın son gözdelerinden olmasa da, kıta avrupası ve orta doğuda yaygın olarak tercih edilen bir marka ve hafıza kartı standardı olarak birçok modelinde Micro SD yerine Memory Stick Micro destekliyor.

bankasya mobil ditHafıza kartına kredi kartı özelliğini, kartla birlikte gelen ve Smartsoft tarafından geliştirilen bir program aracılığıyla yüklüyorsunuz. Ürünün tanıtımda yapılan açıklamalara göre uygulama desteği öncelikle Blackberry‘yi destekleyecek şekilde verilecek. Daha sonra müşterilerinden talebe göre veya daha yaygın cep telefonları hangisiyse ona göre parti parti desteklenmeye başlanacak. Bu açıklama kapsamında bakıldığında bu çözümün yaygınlaşma açısından önündeki en büyük engel program desteğinin Blackberry cihazlarla sınırlı olması. Bu sorun aşılsa bile Bank Asya Mobil DIT, cep telefonunda Micro SD dışında bir formatta hafıza kartı kullanan veya hiç hafıza kartı alanı bulunmayan cep telefonu sahiplerinin taleplerini karşılamada sıkıntı çekecek gibi gözüküyor. Günümüzde Micro SD hafıza kartlarının kapasitelerinin de sürekli yükseldiğini düşünürseniz, NFC destekleyen kartların kapasite alternatiflerinin ne olacağı ve tüketiciye yansıyan maliyetlerinin ne şekilde olacağı diğer belirleyici faktörler olacak.

Hiç şüphesiz Bank Asya, DIT ve DIT Pratik kartlarıyla kredi kartı üyelik aidatı veya bağlı hesaplarda hesap işletim ücreti almaması nedeniyle bu tip ücretlere hassas tüketicilere önemli bir alternatif sunuyor. Ayrıca İstanbul’da motor ve vapur iskelelerinde bulunan temassız işlem destekleyen turnikelerde kullanım imkanı ve KGS gişelerinden DIT kart kullanılabilmesi de cabası. Bütün bu avantajlar ve üye işyeri bacağında yaptığı sübvansiyonlarla beraber Bank Asya bilinirlik açısından kredi kartı pazarında uzun yıllardır faaliyet gösteren birçok bankanın ve markanın önüne geçmeyi başardı. Cep telefonu ödeme sistemleri entegrasyonu da bu bilinirliği devam ettirmelerine yardımcı olacaktır.

Öncelikle Blackberry kullanan ve Bank Asya Mobil DIT Card başvurusunda bulunmak isteyen tüketicilerin Nisan sonuna kadar sabretmeleri gerekecek, zira bu ürün de CardFinans One gibi ön lansman ile tanıtıldı ve henüz satışına başlanmadı.