web statistics

Worldcard iPhone iCarte Başvurusu Yapmadan Önce…


Turkcell, Visa Europe ve Yapı Kredi, iPhone kullanıcıları için geliştirilen Avrupa’nın ilk mobil ödeme çözümü iCarte‘ı tanıttı. Turkcell abonesi olan Yapı Kredi müşterileri iCarte aksesuarını kullanarak iPhone’larından doğrudan temassız mobil ödeme yapabilecekler.

iPhone iCarte nedir ?

Kanadalı şirket Wireless Dynamics Inc’in ürettiği iCarte, cep telefonu ile mobil ödeme teknolojisini kullanan bir iPhone aksesuarı. Avrupa’da ilk kez Yapı Kredi, Visa ve Turkcell tarafından sunulan iCarte, Turkcell hatlı iPhone 3G ve 3GS telefonları üzerinde çalışacak ve Visa logolu temassız Worldcard işlevi görecek ve mevcut Worldcard’ınıza bağlı bir ek kart gibi çalışacak. Cihaz App Store’dan indirilecek ücretsiz “iCarte for Visa Mobile” uygulamasıyla beraber kullanılacak. Yakın Alan İletişimi (NFC) destekli cihaz, iPhone 3G ve 3GS modellerinde telefonun altına monte edilerek, iPhone 4 modeli için ise iCarte kılıfı telefona takılarak çalışıcak. ve kredi kartı özelliği kazandırılmış telefon, Worldcard temassız ödeme POS’una yaklaştırıldığında 35 TL’ye kadar alışverişlerde ödeme işlemi otomatik olarak yapılacak.

iPhone iCarteYapı Kredi, şubat ayı ortasında faaliyete geçecek iCarte için pilot katılımı da başlattı. iCarte mobil ödeme çözümü için tek sefere mahsus olmak üzere 79 TL program ücreti alınıyor. Worldcard web sitesinden yaptığınız ön başvuruyu takiben en kısa sürede Yapı Kredi müşteri hizmetleri tarafından aranarak başvurunuz tamamlanacak ve iCarte paketi kurye aracılığı ile adresinize gönderilecek. iPhone iCarte başvurusu için buraya tıklayın.

Visa Europe, Yapı Kredi ve Turkcell işbirliğiyle gerçekleştirilen mobil ödeme çözümüne ilişkin toplantıda konuşan Yapı Kredi Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, “Yakın vadede Turkcell ile birlikte iPhone dışında bazı cihazlarda çalışacak NFC lansmanlarını yapıyor olacağız” dedi. Somer, tüm cep telefonları üzerinde çalışabilecek diğer mobil ödeme çözümleriyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini ekledi.

Mobil ödemenin yaygınlaşmasının önündeki engeller

Mobil cihazlar ve temassız ödeme beraber kullanımını sağlayan iki yaklaşım mevcut. Bunlardan ilki, Garanti Ödeme Sistemleri’yle Avea’nın ortak projesi olan BonusluAvea uygulaması. Bu uygulamada NFC destekleyen antenli sim kartlar kullanılıyor ve özellikle arka kapağı metal olan telefonlarda bir iletişim sorunu yaşanması gibi bir durum söz konusu. Günümüzde çoğu Çin’de imal edilen metal arka kapağı olan cep telefonlarının sayısı gittikçe azaldığı için, yeni nesil telefonlarda bu konuda şikayetler de azalacaktır.

İkinci yaklaşım bugünkü makalemizin konusu olan ve NFC destekleyen telefon aksesuarlarının kullanımı. Bu yaklaşım da bizim kanaatimize göre hitap edilen mobil telefonları iPhone ile sınırlaması nedeniyle bir sorun teşkil ediyor. Sahip olduğunuz ürün veya hizmetin yaygınlaşmasının bir başka firma tarafından satılan ürüne bağlı olması ticari açıdan ne kadar doğru bir yaklaşımdır tartışılır.

iPhone’un piyasada en yakın rakibi olarak Android ve Blackberry işletim sistemli akıllı telefonlar geliyor. Bu telefonların farklı modellerde ve her modelin özgün bir tasarımda sunulması, farklı aksesuar tasarımı gerekliliğini doğuruyor. Bazı modellerın kayar veya açılır kapanır model olması, aksesuar tasarımcılığı açısından ayrı bir problem teşkil ediyor. Bu tespitimize çok yakın zamanda diğer akıllı telefonlara uygun aksesuarlarla karşımıza çıkılacağı yönünde bir yanıt vereceklerdir ama aksesuar tasarımlarında bu kadar çeşitliliği sağlamak gerçekçi bir taahhüt olmaktan uzak geliyor bize.

Bu engele rağmen bu konuda genişleyebilmek için en akıllıca alternatif, yakın zamanda NFC’yi destekleyecekleri açıklanan Turkcell markalı akıllı cep telefonlarının ve belki de iPhone’ların kredi kartı harcama taahhütleri karşılığında ücretsiz olarak tüketiciye verilmesi olabilir. Turkcell – Yapı Kredi işbirliğinin yaygınlaşma konusunda önlerinde bulunan bu engeli nasıl aşacağını takip edip sizlerle paylaşıyor olacağız.