web statistics

Online Alışverişlerde 3D Secure’la Ödeme Seçeneği Sunmak Artık Zorunlu


İnternetten kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışverişlerde ek güvenlik sağlayan 3D Secure doğrulama sistemini anlatan bir yazıyı daha önce yayınlamıştık. 3D Secure sisteminde tüketici kredi kartı bilgilerini girdikten sonra kartı almış olduğu bankanın web sitesine yönlendirilir ve kredi kartına ait şifreyle alışverişe onay verir. Ülkemizde pek çok banka ve e-ticaret sitesi zaten 3D Secure hizmeti veriyordu. Ancak yeni çıkan bir düzenlenemeyle birlikte 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren üye işyerlerinin online işlemlerde 3D Secure seçeneği sunması zorunlu oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Resmi Gazete‘nin 10 Mart 2007 tarih ve 26458 sayılı nüshasında yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’in “Teknik altyapıya ilişkin hususlar” başlıklı 27A maddesinin üçüncü ve yedinci fıkrası fıkrasına göre, üye işyeri anlaşması yapan bankalar ve üye işyerleri, harcama ve alacak belgesi düzenleme imkanı olmayan, kart hamili tarafından başlatılan ve internet kullanılarak gerçekleştirilen işlemler için, diğer önlemlerle birlikte 3D Güvenlik (Secure) kart hamili doğrulama teknolojisini içerecek şekilde kart kullanım alt yapısı tesis etmek zorunda olacak. Bu kapsamda gerçekleştirilecek işlemlerde söz konusu altyapının kullanımının zorunlu tutulması, üye işyeri anlaşması yapan bankaların ve üye işyerlerinin tercihlerine bağlı, zorunlu tutulmadığı durumlarda kullanım kart sahibinin tercihine bağlı olacak.

Özetlemek gerekirse; internet üzerinden alışveriş yaptığınız web sitesi ödeme seçeneği olarak 3D Secure ile ödeme seçeneğini sunmak zorunda olacak. Üye işyeri bankayla yaptığı anlaşmaya bağlı olarak 3D Secure’la ödemeyi zorunlu yapabilecek. Zorunlu olmadığı durumlarda ise müşteriler ödeme seçeneğini kendileri seçecekler.

3D SecureVisa tarafından verilen 3d Secure hizmeti “Verified by Visa®”, MasterCard® tarafından verilen hizmet ise “MasterCard® SecureCode™” olarak adlandırılıyor. Eğer ki bankanız bu hizmetlere dahilse, bankanızın internet şubesinden veya telefon bankacılığı aracılığıyla 3D Secure kaydınızı yaptırabilirsiniz. Bankanız bu hizmet için kendi markasını da yaratmış olabilir. Bankanızın web sitesindeki güvenlik bölümünden bu hizmetlere dahil olup olmadığına dair bilgi alabilirsiniz.

Tüketicilere, internetten kredi kartıyla yapılan alışverişlerinde ekstra güvenlik sağlayan 3D Secure sistemini her zaman kullanmalarını öneriyoruz.