web statistics

ING Bank Turuncu Hesap Başvurusu Yapmadan Önce…


ING Bank bugün bir basın toplantısı düzenleyerek mevduat hesaplarına alternatif olarak çıkarmış olduğu Turuncu Hesap isimli yeni ürününü tanıttı. Biz bu lansmanda yoktuk ancak sonrasında ING Bank bloggerlara özel olarak bir yemek düzenledi ve TuketiciFinansman.net olarak bizi de bu etkinliğe çağırarak Turuncu Hesap hakkındaki detayları bizlerle paylaştı. Yemekte ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, ürünle ilgili sorularımızı içtenlikle yanıtladı. Turuncu Hesap hakkındaki yorumlarımızı sizlere aktaracağız, ancak öncelikle hiç yorum katmadan ürünün özelliklerine değinmek istiyoruz.

Turuncu Hesap nedir ? Vadeli Hesapla farkları nelerdir ?

Turuncu Hesap’ın ne olduğundan çok aslında ne olmadığı bizim için daha önemli : Turuncu Hesap bir vadeli hesap değil ! Turuncu Hesap aynen vadeli hesap gibi faiz kazandıran bir tasarruf hesabı, ancak vadeli hesapta olduğu gibi 1 ay, 3 ay, 12 ay gibi vadelerle işiniz yok; paranızı bu hesaba yatırdığınız andan itibaren günlük faiz kazanmaya başlıyorsunuz. Hesabınıza günlük faiz hergün yattığı için, ertesi gün bu yeni tutar üzerinden faiz kazanıyorsunuz. Dolayısıyla vade bozdurma, vadenin sonunu bekleme gibi dertleriniz de ortadan kalkıyor. Dilediğiniz zaman hesabınıza para ekleyebildiğiniz gibi, paranızı istediğiniz zaman da çekebiliyorsunuz. Vadeli hesapta vade sonu gelmeden para çektiğinizde kazanılan faizden yararlanamazsınız, ancak Turuncu Hesap’ta faiz gecelik işlediğinden para çekseniz bile kazanmış olduğunuz faizinizden feragat etmiyorsunuz.

Bakiyenizi sıfırlasanız bile, hesap kapama talimatı vermeden Turuncu Hesap’ınız kapanmıyor. Hesabınıza para yatırdığınızda, yeniden gecelik faiz kazanmaya başlıyorsunuz.

90 gün boyunca geçerli hoşgeldin faizi

ING Bank Turuncu Hesap(ING Bank ilk çıkış kampanyası kapsamında 90 gün boyunca geçerli olarak yüzde 9.5 gibi bir faiz oranı belirlemiş (Bu oran makalemizi yayınladığımız tarihten itibaren pek çok kez değişiklik gösterdi). 90 gün ürünün çıkış tarihinden itibaren değil, müşterinin hesabı açtırdığı günden itibaren başlıyor. 90 gün dolduktan sonra faiz oranı, ING Bank tarafından günün koşullarına uygun olarak belirlenen rekabetçi bir orana çekiliyor. Kampanya devam ettiği sürece hesap açtıran herkes 90 günlük faiz avantajından faydalanabilecek.)

Hesap işletim ücreti yok

İşte tüketicilerin büyük bir kısmının en hassas olduğu konuya geldik. Turuncu Hesap için bir hesap işletim ücreti ödemiyorsunuz ! Ekstre veya SMS bilgilendirme gibi ücretler de söz konusu değil. İnternet ve telefon bankacılığı aracığıyla yaptığınız havale ve EFT’lerden de ücret alınmıyor. Sadece şube aracığıyla para transferi yaptığınızda bunun için standart bir ücret ödüyorsunuz.

Turuncu Hesap’ın kısıtlamaları neler ?

Normalde bir vadeli hesap açtırmak için banka size bir alt limit koyar, örneğin 5 bin TL’nin altında vadeli hesap açmanıza izin vermez. Ancak Turuncu Hesap’ta böyle bir alt limit yok. 1 TL’niz bile olsa bunu hesabınıza yatırabilirsiniz.

Peki bir üst limit var mı ? Evet kısmen var. Turuncu Hesap’a istediğiniz kadar para yatırabilirsiniz ancak Turuncu Hesap’ın avantajlı faizinden yararlanmak için 250.000 TL (ING Bank 250.000 TL olarak duyurduğu üst limiti daha sonra 100.000 TL’ye indirdi) 100.000 TL‘lik bir üst limit mevcut ve avantajlı faiz oranından yararlanabilmek için bu limitin altında kalmanız gerekiyor. Bakiyeniz bu limitin üstüne çıktığında hesaptaki bakiyenizin tamamına ING Bank’ın belirleyeceği daha düşük bir faiz oranı uygulanıyor. Bunun sebebi de yüksek miktarda parası olan kişilerin bu hesabın günlük faizinin avantajından faydalanarak yüksek kazanç elde etmelerinin önüne geçmek. ING Bank bu ürünü bir tasarruf hesabı olarak adlandırıyor ve müşterilerinin parasını uzun süreli olarak bu hesapta değerlendirmelerini istiyor.

Bu ürün bir tasarruf hesabı olduğundan para çekmeye de ufak bir kısıtlama getirilmiş. Nakde ulaşmak istediğinizde şubelerden para çekebiliyorsunuz. Bunun yanında ING Bank’ta bir vadesiz hesabınız varsa Turuncu Hesap’tan vadesiz hesabınıza transfer yaparak ATM’den de paranıza erişebilirsiniz. Veya diğer bankadaki hesabınıza EFT yapabilirsiniz. Ama Turuncu Hesap’a banka kartıyla ATM üzerinden direkt olarak erişilemiyor.

Bir diğer kısıtlama da aynen vadeli hesaplarda da olduğu gibi bu hesap üzerinden fatura ödemeleri, otomatik/düzenli ödeme talimatları gibi günlük bankacılık işlemlerinizi yapamamanız. Bunun için önce Turuncu Hesap’tan vadesiz hesabınıza para transferi yapmanız gerekiyor. Düzenli EFT/havale talimatı vermek de mümkün değil.

Turuncu Hesap sadece bireysel müşteriler için hazırlanmış bir ürün. Dolayısıyla kurumsal / ticari müşteriler bu üründen yararlanamıyor. Her müşteri sadece bir tane Turuncu Hesap sahibi olabiliyor.

Turuncu Hesap faiz hesaplaması

ING Bank’ın web sitesindeki Turuncu Hesap için hazırlanan sayfada bir hesaplama aracı var. Çok basit olarak hazırlanmış bu araçla yatıracağınız miktar ve vade süresini girdiğinizde elinize geçecek net tutarı bulabiliyorsunuz. Örneğin 10.000 TL’niz yüzde 8.5’la hesaplandığında 1 sene sonunda 10.749 TL oluyor.

Turuncu Hesap’a nasıl başvurulur ?

Turuncu Hesap’a şubelerden, internet üzerinde form doldururak veya telefon bankacılığından başvurabilirsiniz. Başvuru sırasında verdiğiniz bilgilere istinaden imzalamanız için evinize kuryeyle Bireysel Bankacılık Hizmet Sözleşmesi gönderiliyor. Hesabınız açıldıktan sonra müşteri temsilcisi tarafından aranarak bilgilendiriliyorsunuz.

Turuncu Hesap açtırmalı mıyım ?

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor, bazı bankaların aksine ING Bank sıfır maliyetli bir ürün çıkardığını iddia ediyor ve bizim gördüğümüz kadarıyla bu vaadinin arkasında duruyor. Bunu aslında ürünle ilgili olarak tüm detayların anlatıldığı soru cevap sayfasına bakarak da anlayabilirsiniz. Tüketicilerin aklına gelebilecek tüm sorular ayrıntılı bir şekilde cevaplanmış, hiçbir eksik bilgilendirme veya hinlik de söz konusu değil gibi görünüyor. Gözümüze çarpan tek hata yukarıda bahsettiğimiz faiz hesaplama aracında yapılmış. Keşke altına bir not düşerek bu konuda ufak bir uyarı yapsalardı.

Aranızda elbette “peki bu banka nereden para kazanacak” diye soranlar olabilir. Katıldığımız toplantıda Cenk Tabakoğlu bu sorunun cevabını; kısa vadede tüketicileri rahatsız eden küçük masraflarla para kazanmak niyetinde olmadıkları, bu ürünle beraber ING Bank’ı yeniden konumlandırdıkları, ürünle bir memnuniyet yaratarak uzun vadede tüm müşterilerine farklı ürünlerle ulaşıp ING Bank’ı Türkiye’nin ilk 5 bankası arasına sokmak olarak özetledi.

Turuncu Hesapta Hesap Isletim Ucreti YokÜrünün hangi tür tüketicilere hitap ettiğine gelirsek; elbette yukarıda da belirttiğimiz üzere bankaların aldıkları hesap işletim ücretine aşırı duyarlı olan müşteriler için bu ürün biçilmiş kaftan (ufak bir hatırlatma, ING Bank’ta vadesiz hesap açtırdınızda bu vadesiz hesap için hesap işletim ücreti ödersiniz, ancak sadece Turuncu Hesap açtırıp, para transferini diğer bankadaki hesabınızdan da yapabilir, veya sadece şubeye giderek para yatırma/çekme işlemi yapma şansınız da var). Ayrıca vadeli hesaplarda olduğu gibi vade sonunu bekleme derdinden kurtulup, dilediğiniz zaman paranızı çekebilme veya istediğiniz zaman para ekleme özgürlüğüne sahip olmak da oldukça güzel bir avantaj.

Birikim önemli bir kişisel disiplin getirir. Çoğu tüketici birikime iyi niyetle başlar, ancak aynı disiplini sürdürebilen çok az kişi buna muvaffak olur. Günümüzde masraflarına rağmen bireysel emeklilik poliçelerinin bu kadar satılabilmesinin de en önemli sebebi budur. Çok gereksiz masraflar kesilir ama bu masraflar kredi kartından otomatik olarak az miktarlarda kesildiği için bir çok insan 10 sene prim ödeme zorunluluğu ve yaş sınırına rağmen “olsun, biriksin” diye bireysel emeklilik sistemine girer. Turuncu Hesap’ta da para çekmeyi cazipleştirmeyecek bazı küçük engeller koyulurken, maaş hesabından veya kredi kartından otomatik para yatırma gibi birikime teşvik edecek özellikler koyulsaydı iyi olurdu diye düşünüyoruz. Böylece ING Bonus kredi kartına da çapraz satış imkanı tanınmış olurdu.

Bir kaç söyledik ama bir kez daha tekrar edelim, Turuncu Hesap bir tasarruf hesabı. Yani birikmiş paranızı daha fazla değerlenmesi için bu hesaba yatırıyorsunuz. Ancak şunu da hatırlatmakta fayda var, birikiminizi mevduat ve tasarruf hesabı yerine doğru bir yönlendirmeyle farklı yatırım araçlarında değerlendirebilirseniz, mevduat faizinden çok daha yüksek getiriler elde etme şansınız olduğunu unutmayın.

Bir avantaj gibi gözükse de, birikiminizi istediğiniz an bozdurabilme seçeneğinin çeşitli riskleri bulunuyor. En önemli risk, acil bir durum olmadığı halde normalde dokunmamanız gereken bu paraya sırf bu hesabın sağladığı esneklik sayesinde erişebilmeniz ve birikiminizi artırmak yerine eksiltmeniz ve hatta tamamen tüketmeniz. Ayrıca ismi tasarruf hesabı da olsa bu da bir yatırımdır. Dolayısıyla maliyeti yok diye yeni bir yatırım ürününe yönelmeden önce kendinize bir birikim disiplinine sahip olup olmadığınızı sormanız ve tüm riskleri hesaplamanız gerekir.

Editörün tavsiyesi : TEB’in rakip ürünü Marifetli Hesap hakkında…

“ING Bank Turuncu Hesap Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 37 yorum

  1. merhaba, verdiğiniz örnekte turuncu hesap ile 1000 TL anaparası olan bir kişi 90 gün sonunda 10.201 kazanıyormuş gibi görünüyor 🙂 sanırım anaparada bir 0 eksik yapılmış, yanlış anlaşılmaların yaşanmaması adına gerekli düzeltmenin yapılması gerektiğini düşünüyorum

    • Haklisiniz, yanlislikla 10.000 yerine 1000 TL yazmisiz, gerekli duzeltmeyi yaptik.

  2. ben şimdi 500 tl yatırsam aysonundamı faiz eklenecek yoksa 90 gonde bir mi olacak

  3. Net olarak aylık faiz ne kadar oluyo? Yüzde 9,5 gunlukmu aylıkmı , 3 aylıklımı, tam açıklamamıssınız..mesela benım 17000 tl var yatırsam bıdahakı ay ne kadar faız alcam?

  4. 1000 tl para yatırsam günlük ne kadar faiz gelir acaba. yani 1 gün sonra param ne kadar olur

    • Hayır gerekmiyor, baska bankadaki hesabinizdan EFT yapabilir ve yine bu hesabiniza para gonderebilirsiniz.

  5. ben bir öğrenci olarak biriktirdiğin 1000 lirayı vadeli bir hesap olarak mesela turuncu hesaba yatırmalıyım.yoksa diğer bankaların altın hesaplarına mı ? ama şunu da eklemek istiyorum ben aydan aya bursumdan bu hesabıma para aktarıcam ve bunları 4 yıl sonra çekicem. sizce hangisi dahauygun ???

    • ING turuncu hesabın mevduat getirisine kıyasla avantajlı getiri sunmasının tanıtım amaçlı olması nedeniyle geçici bir süre devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum sizi rahatsız etmeyecekse hesap işletim ücreti olmaması nedeniyle avantajlı bir ürün olarak tercih edebilirsiniz.

      Internet şubesi üzerinden altın alım satımına imkan veren ve vadesiz hesaplarından hesap işletim ücreti kesmeyen banka bulmanız taktirde, dört senelik bir süre için altın hesabının daha fazla fırsatlar sunacağına inandığımız için önerebiliriz.

      Ama hesap işletim ücreti konusuna özellikle dikkat etmenizi öneririz. Birikime ayırmak için bankaya gönderdiğiniz tutar vadesiz mevduat hesabından altın alımı yapana kadar bir anda hesap işletim ücreti olarak kesilebilir.

  6. çok teşekkürler ilk defa bukadar interaktif tüketici ye yardım sitesi görüyorum.

    ama ek olarak hangi bankalar işletim ücreti almıyor o konu da bir yardımınız olabilir mi bana ?

    • Böyle bir bilgiye sahip değiliz, ama genel olarak tüm bankalar hesap işletim ücreti alıyorlar.

  7. Turuncu hesaba yatırılan tutara 90 gün boyunca hoşgeldin faizi günlük işleniyor.Peki daha sonrasında faiz aylık olarak mı işleyecek?Bir de istediğimiz zaman para yarıtma ve çekme işlemlerini 90 gün sonunda da hergün için geçerli midir?

    • Hayir gunluk olarak islemeye devam edecek, para yatirma cekne de hep gecerli. 90 gun sadece faiz icin gecerli.

  8. bir arkadaşım turuncu hesapta hafta sonu faiz verilmediğini söyledi bu doğrumu

    • Yanlis bir bilgi. Bankalar haftasonlari kapali oldugu icin hesap hareketlerinde faiz yattigini gormezsiniz. Ancak pazartesi gun 3 gunluk faiz hesabiniza yansir.

    • Türkiye’de faaliyet gösteren bir kredi kuruluşunun yurt içi şubelerinde gerçek kişiler adına açılmış olan ve münhasıran çek keşide edilmesi dışında ticari işlemlere konu olmayan Yeni Türk Lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden;
      a) Tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının,
      b) Katılma hesapları birim hesap değerleri ve özel cari hesapların,
      50 bin YTL’ye (ellibin YTL) kadar olan kısmı sigorta kapsamındadır.

  9. ben hesap açmak istiyorum ama 150 tele yatırabilirim olabilir mi ve benden yatırdığım para dışında para istenecek mi?

    • Dilediginiz miktarda para yatirabilirsiniz. Hesap acma ucreti alinmiyor.

  10. merhaba turuncu hesabın hep avantajları yazılmış.peki hiç mi dezavantajı yok.sadece 90 gün sonunda ne olacağı belli değil !!! 90gün sonunda beğenmezsem hemen çıkabilirim değil mi ?bunun haricinde başka riskleri varmı? ayrıca yardımlarnız çok güzel …iyi çalışmalar teşekkürler

    • 90 gun sonunda veya daha oncesinde paranizi istediginiz zaman cekebilirsiniz. Parayi sifirlasaniz bile hesap kapanmaz. Hesap isletim ucreti odemediginiz icin bir kaybiniz olmaz. Baktiniz faiz oranlari diger bankalardan daha yuksek, paranizi tekrar koyarsiniz.

      Yazimizda bahsetmis oldugumuz noktalar disinda baska bir dezavantaj goremedik biz.

  11. turuncu hesaba ilk açtırdığımız gün para yatırılması gerekiyor mu diğer bankalarda vadeli hesabın açılması için belli bir miktar yatırılıyor

    • Hayır böyle bir zorunluluk yok. Ancak 90 gunluk hosgeldin faizi hesabin acildigi gun basladigi icin hemen yatirmanizda fayda var.

  12. 90 gün sonunda şimdiden 8,5 faiz deniliyor.Peki hergünmü takibi yapılacak..bugün yüzde kaçtan diye….Yoksa onunda 90 gün olduğu gibi bir süresi olacakmı?Olmazsa tahminim müşteri kaybedebilirler değilmi?

    • Sonraki faizin ne kadar sure aralikla guncellenecegi konusunda bilgimiz yok. Orandan memnun kalmazsaniz istediginiz zaman paranizi cekersiniz, nasilsa vade bozdurma derdi yok.

  13. hosgeldın faızı olarak belırlenen %9.5 faız oranı 03/03/2011 tarıhı ıtıbarı ıle sona ermıstır.bankanın müşteri hizmetlerınden ogrendım.ancak bu hıc bıyerde bahsedılmıyor.bende02/03/2011 tarıhınde hesap basvurusu yaptım.ben yararlanıyormusum.ancak daha kuryeyle sözlesmem gelmedı.7000 tl yatıracam.2 ay sure icinde param ne kadar olur.altın fıyatı mayıs baslarında buyuk dususe gececek.paramı turuncu hesaptan cekıp altına yatırım yapacagım.

    • Hoşgeldin faizi uygulamasi zaten ürün lansmanıyla beraber düzenlenen bir kampanyaydı. Dolayısıyla bitmiş olması da gayet normal. Ortada yanıltıcı bir durum yok.

  14. selamlar bende 22500 tl var ben bu parayı yatırdım belli bir süresi yok anladığım kadarıyla yani 2 hafta sonra bu paranın tamamını ve tamamına uygulanan faizi cekebilir miyim? (toplamını) Bu nakit para x bankasında, direkt bu parayı x bankasından sizin bankanıza şubeye gitmeden yatırabilir miyim yatırdığımda sizin şube ve diğer x bankasına para öder miyim?

    • Öncelike sunu belirtelim. Siz tuketicileri bilincledirmeyi amaclayan bir web sitesiyiz, ING bank ile bir bagimiz bulunmuyor.

      Paranizi 2 hafta sonra cekebilirsiniz. Yatirmak icin subeye gitmenize gerek yok. Hesap bilgilerinizi alirsiniz ve kendi bankanizdan EFT yaparsiniz. Tabi bunun icin kendi bankaniza para odersiniz. Fakat daha sonra Turuncu Hesap’tan tekrar bankaniza internetten veya telefonla EFT yaparsaniz ucret odemezsiniz.

  15. merhaba yazılzrınızı okudum birşeyler yazma geregi duydum.ing bankda 86000 tl nakitim var turuncu hesaptan önce 33 günlük vadeli idi.27 ocak itibari ile turuncu hesaba geçtim.daha önce 570 tl olan aylık faiz turuncu hesaba geçmekle 500 tly düşdügünü gördüm oysa daha iyi olacagını söylemişlerdi.yarın ilk işim bankaya gidip ing bankdan paramı çekmek olacak.müşteriyi yanıltmak hiç hoş degil,avantajlarıda var hergün paranın kullanıma açık olması eft vs.ama önceligim aylık getisi müşteri temsilcisi bankanın karını hesaplarken müşderiyide kandırmamalı bence.

    • Azize hanım size şöyle bir yorumum olacak.Normal hesabınız 33 günlük getirideymiş.Fakat turuncuda 1 ay dediğinize göre 30 gün ediyor.Turuncuda faiz geceden geceye işediği içinde ilk ve son günü saymayacaksınız,haliyle 5 gün eksik olmuş oluyor.Çekmeden önce tekrar bu konuyu bankadan net öğrenebilirsiniz.Gerçi turuncu hesapta şuan faizde 8,25 oldu.

  16. Merhaba,

    Merak ettiğim şey; özellikle turuncu hesap açtıktan sonra serbest çalışanlar için mesela alınan hamiline çeklerinin bu hesaba vade gözetmeksizin yatırılıp yatırılmadığı? yoksa sadece nakit mi yatırmak gerekiyor. Ayrıca diğer bir merakım istediğimiz zaman çekebiliyorsak neden banka daha fazla müşteri kazanmak için bu hesabı olan insanların tüm ödemelerini bu hesabı kullanarak yapmasına izin vermemesi. Ben aldığım tüm ödemeleri bu hesaba yatırmak sonrasında yapmak istediğimi tüm işlemleri de buradan yaparak tüm bankacılık işlemlerinde kolaylığa ulaşmak isterim. Bunda bankanın ne kaybı olacak ki?

  17. Merhabalar sitenizi sans eseri buldum ve bira goz attım, surekli yatırım ile ugrasan biriyim hobi olarak bile yaptıgım oluyor ve sitenizde cok samimi tarafsız bilgi veriyor ve yol gosteriyorsunuz bunu farkettim gercekten tesekkur ederim ve tebrik ederim umarım reklamlarınızı arttırarak daha bilinir bir site olursunuz….

Yorumlar kapalı.