web statistics

Aracı Kurum Seçerken ve Hesap Açarken Nelere Dikkat Edilmeli ?


SPK yatırımcılara yönelik olarak yeni bir web sitesi hazırladı. Yatırımcıların bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan yeni web sitesi bugün www.yatirimyapiyorum.gov.tr adresinde yayın hayatına başladı.

Söz konusu internet sitesi hazırlanırken yatırımcılara piyasalar hakkında özel bilgi desteği verilmesi amaçlandı. Bu çerçevede yatırım araçları, yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken konular, yatırımcı olarak sahip oldukları haklar ve izinsiz halka arz ve sermaye piyasası faaliyetleri hakkında bilgilenmeleri hedefleniyor. Sitede ayrıca hesapla araçları yardımıyla yatırımcıların basit borç, sermaye artırımı gibi hesaplamalarını kendilerinin yapabilmesi sağlanıyor.

Bunlar dışında yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla konuyla ilgili uzman kişilerce kaleme alınan bazı makalelere yer verildi. Aşağıda yayınlanan makalelerden iki tanesini bulabilirsiniz. Diğer makaleler için www.yatirimyapiyorum.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çalışacağım Aracı Kurumu Nasıl Seçeceğim ?

Aracı kurumlar, her bir faaliyet için Kurul’dan yetki belgesi almış olması kaydıyla, menkul kıymet alım satımının yanı sıra, yine ücret karşılığı olmak üzere repo/ters-repo, yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliği, kredili menkul kıymet, açığa satış işlemleri ve menkul kıymet ödünç alma ve verme işlemleri ile halka arzlarda aracılık işlemleri yapabilmektedirler.

araci kurum secerken nelere dikkat edilmeliAracı kurumlar, şube ve irtibat bürosu açabilmekte veya bankalarla acentelik sözleşmesi imzalayarak banka şubelerini acente olarak kullanabilmektedir. Eğer bir aracı kurum şubesine, irtibat bürosuna ya da acente bankaya başvurmuşsanız, hangi aracı kuruma bağlı olarak çalıştığını öğreniniz.

Sermaye piyasasında faaliyet gösteren aracı kurumlarla ilgili iletişim bilgilerine, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB)’nin (http://www.tspakb.org.tr/), İMKB’nin (http://www.imkb.gov.tr/) ve SPK’nın (http://www.spk.gov.tr/) web adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Menkul kıymet aldığınız veya sattığınız zaman aracı kurumlara bir komisyon ödemek zorundasınız. Aracı kurumlarda hisse alım satım işlemlerinde müşterilerden tahsil edecekleri aracılık komisyonlarında alt ve üst sınır uygulamasına son verilmiştir. Aracılık komisyonu Sermaye Piyasası Kurulu’nun 14.10.1995 tarih ve 40/1243 sayılı kararı ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren aracı kurum ve müşteri arasında serbest olarak belirlenmektedir. Diğer taraftan, yatırım danışmanlığı veya portföy yönetimi hizmetlerinin talebi halinde, bu hizmetler için de yine taraflarca belirlenecek ayrı bir ücret söz konusu olacaktır.

Ayrıca, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası‘nda (VOB) yapılacak işlemlerde aracı kurumlar ve bankaların yanısıra SPK tarafından yetkilendirilen vadeli işlemler aracılık şirketlerinden de hizmet almak mümkündür. Söz konusu şirketlerin iletişim bilgilerine SPK’nın (http://www.spk.gov.tr) ve VOB’un (http://www.vob.org.tr/) web adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Aracı Kurum Seçerken ve Hesap Açarken Nelere Dikkat Edilmeli ?

– İşlem yapmayı düşündüğünüz aracı kurumun SPK tarafından yetkilendirilmiş olduğundan emin olun.
– Aracı kurumdan talep ettiğiniz hizmetlerin ne olduğunu belirleyin.
– Birden fazla kurumla görüşerek, ihtiyaçlarınıza olan duyarlılığını ayrı ayrı değerlendirin.
– Hesap açmadan önce talep edilen ücretleri ve komisyonları öğrenin.
– Hesabınıza ilişkin tüm bilgileri dikkatlice gözden geçirin ve herhangi bir belge imzalamadan önce anladığınızdan emin olun.
– Finansal hedeflerinizi düşünerek, ne kadar yatırım yapacağınıza ve ne kadar getiriye ihtiyaç duyduğunuza karar verin.
– Hedeflerinize ulaşmak için alabileceğiniz risk düzeyini gerçekçi bir şekilde belirleyin. Yatırım yapmak istediğiniz tutarı kaybetmeyi göze alıp alamayacağınızı kendinize sorun.
– Her bir yatırım aracının özelliklerini, yatırım stratejinize uyup uymadığını tereddüte yer vermeyecek şekilde anlamaya çalışın.

Aracı kurumunuzu seçtikten sonra bu kurum ile bir sözleşme imzalamanız gerekir. Bu sözleşmenin konusu, aracı kurumdan alacağınız hizmetlere göre değişecektir.

  • Eğer menkul kıymet alım satımı yapacaksanız, “alım satıma aracılık çerçeve sözleşmesi”,
  • Eğer portföyünüzü aracı kuruma yönettirecekseniz, “portföy yönetim sözleşmesi”,
  • Eğer portföyünüzü yönettirmeyip sadece yatırımlarla ilgili tavsiyeler alacaksanız, “yatırım danışmanlığı” sözleşmesi,
  • Eğer repo/ters repo yaptıracaksanız, “repo ve ters repo sözleşmesi”,
  • Eğer kredili menkul kıymet alım satımı yapacaksanız, “kredili menkul kıymetler sözleşmesi”,
  • Eğer açığa satış yapacaksanız, “açığa satış çerçeve sözleşmesi”,
  • Eğer menkul kıymetleri ödünç alıp verecekseniz, “menkul kıymetlerin ödünç işlemi çerçeve sözleşmesi”,
  • Eğer İMKB endeksleri, döviz, altın, emtia ve faize dayalı vadeli işlem yapacaksanız, “vadeli işlem sözleşmesi” yapmanız gerekir.

    Bu sözleşmelerde bulunması gereken asgari koşullar sözleşme türüne göre değişmekle beraber, hepsinde sözleşme tarafları yatırımcı olarak siz ve hizmeti veren kurum olarak aracı kurum yer almaktadır.

    Sözleşmelerdeki kimlik bilgilerinizin, vergi kimlik numaranızın ve yazışma adresinizin doğru olmasına özen göstermeyi unutmayın.

    Çok dikkatli olarak sözleşmelerde yazanları okumalısınız, çünkü bu sizin hesabınızla ilgili kanuni haklarınızı etkileyebilir. Yeni bir hesap anlaşmasını şartlarını tamamen anlamadan imzalamayın. Yatırım uzmanının size sözlü olarak söylediği, fakat sözleşmede yer almayan şeylere inanmayın.

    Aracı kurumla sözleşme yaptıktan sonra bir örneğini almayı unutmayın ve bu örneği kolayca bulabileceğiniz bir yerde saklayın.