web statistics

ADSL POS, Mobil POS, Ortak POS, Sanal POS Başvurusu Yapmadan Önce…


Kredi kartı POS cihazı artık neredeyse herkes tarafından bilinen bir kavram. Eğer kredi kartı sahibiyseniz POS’la ilgili bilmeniz gereken tek şey ödeme sırasında şifrenizi girmek ve giriş tuşuna basmak. Ancak masanın karşı tarafında oturan satıcı firmaysanız, iş yerinizde kredi kartıyla ödeme hizmeti verebilmek bilmeniz gereken pek çok detay ortaya çıkıyor. Bu makalemizde karşınıza çıkacak olan bu kavramlardan, kredi kartı POS çeşitlerinden ve başvuru detaylarından bahsetmek istiyoruz.

Kredi kartıyla ödeme hizmeti verebilmeniz için öncelikle bir bankanın POS cihazına sahip olmanız gerekiyor. POS hizmeti bir çok banka olduğu gibi , POS cihazlarının da bir çok çeşidi bulunuyor. POS hizmeti veren bankalara ve başvuru detaylarına değinmeden önce gelin hangi POS’un sizin firmanıza uygun olacağını anlayabilmek için POS çeşitlerine bir göz atalım :

Dial-up POS

Dial-up POS en yaygın olarak kullanılan POS cihazıdır ve Masaüstü POZ çözümleri arasında yer alır. Sabit telefon hattı ile bağlantı kurarak çalışır. Kredi kartı ödeme işlem sayınız az ise değilse, bu POS türünü tercih edebilirsiniz.

ADSL POS

kredi karti posuBir başka Masaüstü POS türü olan ADSL POS ile ödeme işlemlerinizi internet üzerinden alarak hem işlem zamanından, hem de iletişim maliyetinden tasarruf sağlarsınız. İşlem adedi çok olan işyerlerinde ve hızın önem taşıdığı sektörlerde tercih edilir.

DSL bağlantısı için sabit bir ücret ödenir. Bu nedenle ADSL POS kullandığınızda, işlem adediniz ne olursa olsun, POS işlemleri için ekstra iletişim ücreti ödemezsiniz. ADSL POS ile bilgisayarınızı aynı anda kullanabilirsiniz. Bilgisayarınız olmasa bile ADSL hattı için başvuruda bulunup ADSL POS kullanabilirsiniz.

Mobil POS

Mobil POS GSM ve/veya GPRS teknolojisi ile çalışır. Güç kaynağı gerektirmeyen (şarj edilebilir pil ile çalışır) ve SIM kart destekli olan Mobil POS ile işlemlerinizi bir ofisten bağımsız olarak istediğiniz her yerde yapabilirsiniz. Adrese ürün teslim eden dolayısıyla kapıda ödeme gerektiren firmalar ve restoran, cafe gibi masada ödeme uygulaması bulunan firmalar için uygundur.

Mail Order

Müşterilerin ‘Sipariş Formu’ doldurmaları veya telefon ile mal/hizmet alımı talebinde bulunmaları suretiyle ödeme alınmasını sağlayan bu sistemde fiziki POS kullanılmasına gerek yoktur.

Müşterilerin mal/hizmet aldığı mağazada fiziken bulunmasının mümkün olmadığı durumlarda; seminer ve kongre gibi rezervasyon gerektiren organizasyonlarda veya periyodik olarak tahsilat yapılmasını gerektirecek sektörlerde (sigorta, aidat, abonelik ödemeleri) yaygın olarak kullanılır.

Mail Order yönteminde işlem yapabilmeniz için kart sahibinin provizyon için gerekli bilgilerini almanız yeterlidir. Bu sayede müşteriniz mağazaya gelmeden de satış yapabilirsiniz.

Sanal POS (WEB POS)

İnternet üzerinden satış yapılmasını ve kredi kartlı işlemlerin güvenli bir şekilde banka sistemine gönderilmesini sağlayan yazılımsal POS hizmetidir.

İnternet üzerinde satış yapan E-Ticaret siteleri ve yaptığı satışların karşılığını yine internet ortamında kredi kartlarından tahsil eden tün firmalar bu hizmetten yararlanabilir.

Ortak POS

Ortak POS birden fazla bankanın POS uygulamalarının tek bir POS cihazı üzerinde çalışmasını sağlayan POS çözümüdür.

Ortak POS, üzerinde uygulaması bulunan bankaların kartlarını otomatik olarak tanıyıp, işlemi kartın ait olduğu banka menüsü üzerinden gerçekleştirir. Ortak POS içinde yer almayan bankaların kartları geldiğinde, kartın hangi banka POS’u üzerinden geçeceğini işyeri kendisi belirleyebilir. Tekil POS’larda yapılan bütün işlemler Ortak POS’larda da aynı şekilde sorunsuz yapılır. Ortak POS’a yeni bankalar dahil edilebilir veya Ortak POS içindeki bankalardan istenilenin POS uygulaması çıkartılabilir.

Bir üye işyeri, Ortak POS üzerinde çok sayıda banka uygulamasını çalıştırması durumunda, kartlı işlemlerden doğan takas komisyonlarını ödemek zorunda kalmaz. Aynı zamanda, kart pazarının çoğuna hitap edeceği için farklı bankaların taksit/puan/ödül uygulamalarını müşterilerine sunmuş olur. Kasa önünde POS’ların yaratmış olduğu kalabalık görüntüden kurtularak daha ferah bir çalışma alanına sahip olur. Ortak POS, kartlı ödeme operasyonunu sadeleştirdiği için zaman tasarrufu sağlanır. Her bir POS için elektrik hattı çekilmesi yerine tüm bankaların uygulamalarının olduğu tek bir POS için hat çekilmesi yeterli olur. POS’un yazarkasa ile entegrasyonu sayesinde tutar yazarkasadan POS’a otomatik olarak aktarılır, yanlış tutar girme riski ortadan kalkar.

DCC POS / Döviz POS

Yurt dışı kart sahiplerine, eklenen yazılım desteği sayesinde tanımlanan döviz cinsleriyle veya kendi yerel para birimlerinde satış yapabilmenizi sağlayan POS çözümleridir.

Yurt dışından gelen turistlere hizmet veren, ağırlıklı olarak turizm bölgelerinde yer alan işyerleri için uygun bir ödeme çözümüdür.

Temassız POS

Son günlerde iyice yaygınlaşan temassız kartlar ile ödeme yapılmasına olanak sağlayan POS cihazlarıdır. Temassız özellikli kredi kartlarının POS cihazına yaklaştırılmasıyla ödeme işlemi otomatik olarak gerçekleşir.

POS başvurusu nasıl yapılır ?

Firmanız için POS başvurusu yapmadan önce hazırlamanız gereken belgeler var. Bunlar bankalara göre farklılık göstermekle birlikte genelde vergi levhası, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri, şirket kuruluş ticaret sicil gazetesi, yetki belgesi gibi belgelerle bir banka şubesine giderek başvuru yapmanız gerekiyor. Bunun dışında bazı bankalar internet üzerinde hazırlamış oldukları online formlar aracığıyla ön başvuru yapmanıza olanak veriyor.

Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak farklı bankalara ait POS bilgilendirme sayfalarına ulaşabilir, POS başvurusu yapmak için gerekli koşullar ve ilgili bankanın sunduğu POS hizmetleri hakkında daha ayrıntlılı bilgi alabilir, online başvuru formu olan bankalara internet üzerinden POS başvurusu yapabilirsiniz :