web statistics

Kredi Kartı Borcu Affı TBB’nin Gündeminde Yok (Kamuoyu Duyurusu)


Hükümetin açıkladığı vergi ve prim affından sonra kredi kartı ve sicil affının da gündemde olduğuna dair bir haber yayınlanmıştık. Ancak sonrasında Devlet Bakanı Babacan böyle bir affın tasarıda yer almadığını açıklamıştı. Bu gelişmeye rağmen, okuyucuların ilgisini çektiği için basında her gün kredi kartı borcu affıyla ilgili dayanaksız haberler çıkmaya devam etti ve spekülasyonlar bir türlü kesilmedi. Yanıltıcı başlıklar ve manşetler yüzünde tüketiciler de yanlış bir beklenti içine girdi. Bugün de Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) de affa destek verdiği haberleri çıkınca (örneğin Sabah gazetesi haberi “400 bin esnafa kart müjdesi” başlığıyla verdi), TBB konuyla ilgili bir açıklama yaparak kredi kartlarına yönelik genel nitelikli bir yapılandırma çalışmasının TBB’nin gündeminde olmadığını belirtti. TBB’den gelen açıklamayı aynen yayınlıyoruz :

“ Kart Borçlarına Af Geliyor ” Başlıklı Haberler Hakkında Kamuoyu Duyurusu

(13 Aralık 2010)

13 Aralık 2010 tarihli bazı basın yayın organlarında “Kart borçlarına af geliyor” başlığı ile haber ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Genel nitelikli olan bu değerlendirmenin daha doğru anlaşılmasını teminen Birliğimiz tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken 6 Aralık 2010 tarihinde Türkiye Bankalar Birliği’ni (TBB) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ile görüşmüştür. Görüşmede, sicil affı ve kredi kartı borçlarının yapılandırılması konuları ele alınmıştır.

§ Sicil affı uygulamasının daha önce de gündeme geldiği, bankaların kredi kullandırırken asıl önem verdikleri konunun, müşterilerin krediyi ödeme gücü olduğu belirtilmiştir.

Kredi Karti Sicil Affi Yok§ Kredi kartı borçlarını ödemeyi isteyen ancak ödeme güçlüğü içine düşmüş müşteriler için 2009 yılının ikinci yarısında bir yapılandırma gerçekleştirdiği ifade edilmiştir. Bu nedenle yeni bir düzenlemeye gerek olmadığı açıklanmıştır.

§ Bireysel ve ticari nitelikli kredi kartlarına ilişkin Kasım 2010 verilerinin, kredi kartlarında sorunlu kredilerin azalmakta olduğunu gösterdiği söylenmiştir.

§ Borcunu ödemeyi isteyen ancak ödeme sıkıntısı içinde olan esnaf ve sanatkarların yapılandırma taleplerinin de gönüllülük esasında değerlendirilebileceği konuşulmuştur. TESK tarafından belirlenecek ihtiyaçların TBB’ye iletilmesi durumunda, TESK ve yapılandırmaya olumlu bakan bankaların taraflarının katılacağı bir komitede konunun ele alınabileceği prensip olarak benimsenmiştir.

§ TESK ve TBB arasında yapılacak çalışmalarda sadece sorunlu kredilerin değil, TESK üyelerinin kredi ihtiyaçlarına ilişkin bir değerlendirmenin yapılabileceği konuşulmuştur.

Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde kredi kartlarına yönelik genel nitelikli bir yapılandırma çalışmasının TBB’nin gündeminde olmadığını bilgilerinize sunarız.

Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği