web statistics

Merkez Bankası Kara Listesi TBB’ye Devredilecek mi ?


Dün Habertürk’te yayınlanan “Bankaların müşteri bilgileri SGK’ya açılacak” başlıklı bir haber gözümüze çarptı. Haberde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) banka müşteri bilgileri üzerinden kayıt dışı çalışan ya da maaşı eksik gösterilen işçilerle ilgili bilgilere ulaşması sağlanacağı belirtiliyor. Ama bizim asıl dikkatimizi çeken, halk arasında kara liste olarak adlandırılan negatif kredi / sicil kayıtlarını tutma yetkisinin Merkez Bankası’ndan Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) devrediliceği bilgisi oldu.

Yaptığımız araştırmada bu haberin sadece Habertürk’te yayınlandığı gördük. Tek bir kaynakta rastladığımız için açıkçası doğruluğundan da tam emin olamadık. Ancak yine de detayları paylaşmakta fayda görüyoruz.

Habere göre SGK’nın,bankalardan alacağı verilerden hareketle müşterilerin meslek bilgilerine ulaşacak ve bu kişilerin bir işyerinde sigortalı olarak çalışıp çalışmadığını araştırarak kayıt dışı çalışanları tespit edecek. SGK ayrıca bankalardaki maaş hesaplarına yatırılan paralar ile maaş bordrosunda gösterilen paraları karşılaştırarak, primlerin gerçek kazanç üzerinden yapılıp yapılmadığını saptayacak. Tasarıya göre, bankaların müşteri bilgilerinin SGK’ya verilmesi, bankacılık sırrının ifşası olarak nitelendirilmeyecek.

Turkiye Bankalar BirligiKredi ve kredi kartı borcu yüzünden takibe uğrayan kişilerle ilgili kara liste kayıtları ise bundan böyle TBB nezdindeki Risk Merkezi’nde tutulacak. Bankalar Risk Merkezi’ne başvurarak, müşterinin kredi borçlarını düzenli ödeyip ödemediklerini kontrol edebilecek.

Yeni kredi veya kredi kartı başvurusu sırasında, müşterinin sicil kaydı zaten Merkez Bankası dışında Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kayıtlarından ve bankaların kendi bünyelerinde bulunan veritabanlardan sorgulanıyor ve başvuru onayı bu kayıtlara bakılarak veriliyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’ndan tutulan kayıtların TBB’ye devredilmesinin kredi veya kredi kartı başvuruları üzerinde bir etkisi olmayacak.

Kayıtların Merkez Bankası’ndan alınıp TBB’ye devredilmesinin uygulamada ne gibi kolaylıklar veya problemler getireceğini ise şimdiden tahmin etmek oldukça güç. Merkez Bankası’nda kaydı olup olmadığını sorgulamak isteyen kişilerin mevcut sistemde Merkaz Bankası’na yazılı bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Kayıtların TBB’ye devri halinde sorgulamada belki bir kolaylık olabilir, zira TBB yazılı dilekçe haricinde internet üzerinden form doldurularak da bilgi edinme hizmeti sunuyor.

Tasarının ne zaman yasalaşacağı ve yürürlüğe gireceğiyle ilgili bir bilgi verilmemiş. Konuyla ilgili yeni gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacağız.