web statistics

Shop & Miles Hediye ve Avans Mil Kampanyalarına Katılım Artık Ücretli !


Yıl sonuna girdiğimiz şu günlerde Garanti Bankası Shop and Miles kredi kartı müşterilerine beklenmedik bir sürpriz yaparak bazı uygulamalarda değişikliğe gitmiş. Müşterileri harcamaya teşvik edecek bilgilendirmeleri reklam yoluyla yaparken, Shop And Miles sahiplerinin pek hoşuna gitmeyecek bu uygulama değişikliklerini ise ekstrelerde bildirmeyi tercih etmiş. Aralık ayı Shop and Miles kredi kartı ekstrelerinde yer alan bilgiye göre; Shop and Miles yeni yılla birlikte kart sahiplerinden Hediye Mil ve Avans Mil kampanyalarından 10 TL katılım ücreti almaya başlıyor.

Bankacılık sektörüyle ilgili olarak son günlerde basında çok sık karşılaştığımız “2011’de bankacılık karları düşecek” şeklinde bir kehanet var. Bankacılar ayrıca kendi aralarında “kredi kartlarında marjlar düştü” şeklinde konuşuyorlar. Shop and Miles’taki yeni uygulama değişikliklerinden önce bu iki konuya değinmek isteriz. Bankacılıkta karlar düşecek, çünkü Merkez Bankası kredi kullanımının artışını para politikasıyla ilgili endişeleri nedeniyle frenlemek istiyor. Kredi kartlarında marjlar düştü, çünkü kredi kartları şu anda parekende bankacılık ürünleri arasında en sıkı kontrollerin olduğu alan. Son yapılan değişikliklerle uzun vadede sürdürmeye çalışılması durumunda mağduriyete sebep olan kredi kartı asgari ödeme tutarı oranı ve kredi kartı nakit çekimle ilgili yasal sınırlamalar getirildi. Bu iki kalem kredi kartı operasyonunda bankalara önemli gelir sağlayan gelir kaynakları.

Hal böyle olunca bankalar alıştıkları tatlı karları devam ettirebilmek için iki ayrı üründe farklı stratejiler geliştiriyorlar. İlk strateji BDDK’nın henüz el atmadığı (ihtiyaç kredilerinde geriye dönük KKDF artışı hariç) hala yüksek kar marj potansiyeli olan ve banka kartı ile desteklenen kredili mevduat hesapları (KMH). Kart işindeki hemen her bankanın, bir başka ihtiyaç kredisi türü olan KMH’larda pazar payını iki katına arttırmayı hedeflediklerini söylersek yalan olmaz. İkinci strateji ise bankaların uzun yıllar çok güzel para kazandıkları parakende bankacılıktaki ilk göz ağrısı kredi kartları üzerine. Burada müşterilerden alınabilecek azami faizler yasalarla belirlendiğinde, karı arttırmak için kampanya ve servisleri bedel karşılığında tüketicilere sunmaya başlıyorlar. İşte Garanti Bankası da Shop and Miles’ta yaptığı hamleyle bu alanda harekete geçen ilk banka oldu.

Bunun yanısıra yine aynı açıklamada belirtildiğine göre (yüksek ihtimalle tüm Garanti banka ve kredi kartlarında da) bazı maliyetlerde artış ve yeni ek maliyetler söz konusu. Nakit avanslarla ilgili olarak yurtiçi diger bankalardan nakit avans çekimleri için %3+5TL ,yurtdışı için %3+2EUR veya %3+3USD, yurtdışında debit kart ile nakit çekimler için %1,5 (min 3USD) ücret alınacak. Müşterilere her kayıp/çalıntı kredi kartı yenilemeleri için 7,5 TL, debit kart  yenilemeleri (yani banka kartı) için 5 TL yansıtılacak. Ayrıca kredi kartı asgari ödeme tutarını son ödeme tarihine kadar yatırmayan müşterilerde gecikme bildirimleri için yansıtılan ücret 2 TL olacak.

Garanti Bankası kredi kartlarından Bonus, Aralık ayı anketimizde de çıkan ön sonuçlara göre (ki bu konuya yeni yılda bir makaleyle daha detaylı inceliyor olacağız) en çok tercih edilen kredi kartı ve şu anda kart sayısında da bir numara. Bu kadar büyük bir kredi kartı müşteri portföyüne sahipseniz, müşterilere bu maliyetleri yansıtmakta bir sakınca duymazsınız, üstelik de bu maliyetlerle gayet güzel bir gelir elde edersiniz.

Garanti Shop and Miles Kampanlarina Katilim Artik UcretliHatırlayanlar olacaktır, Garanti Bankası Shop And Miles sahiplerine biri Mastercard, biri American Express olmak üzere iki kredi kartı yollamıştı. Shop And Miles sahiplerinin bazıları bu kartlarından kullanmadıklarını iptal ederken, bir çoğu ikisini birden cüzdanında taşımayı tercih ediyor. Bu kredi kartlarının eski, pahalı ve çok tercih edilmeyen &Club özelliği olması nedeniyle her birinin yıllık kredi kartı ücreti 100 TL’ye varıyor. Hem cüzdanında iki kart taşımak zorunda kal, hem her Shop and Miles kredi kartı için 100 TL’ye varan yıllık kart ücreti vermek zorunda ol. Ondan sonra bir de Hediye Mil ve Avans Mil kampanyalarına katılmak için 10 TL katılım ücreti öde. Biriktirdiğin millerle sınırlı kontenjandan uçak bileti almak istediğinde de eğer yer bulabilirsen biletin vergileri için ayrıca para ödemek zorunda ol. Sizi bilemeyiz ama bu haberden sonra Shop and Miles kredi kartımızı iptal ettirdiğimiz için resmen mutlu olduk. Ne kadar çok mil kazandırıyor olursa olsun, Shop and Miles oldukça maliyetli bir uçuş mili biriktiren kredi kartı olmuş durumda. Görünen o ki THY ihalesini o kadar para verip Yapı Kredi’den almalarının bedelini müşterileden çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklar.

Bu arada tüketicilerin kredi kartı hesap özetlerini neden düzenli olarak incelemeleri gerektiğine dair bir yazımızı sizinle burada paylaşmıştık. Sadece kredi kartı ektrelerinde duyurusu yapılan Shop and Miles maliyetleriyle ilgili bu gelişme, iddiamızda bir kere daha ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkarmış oldu.

Makalemize son verirken kredi kartı harcamalarına uçuş mili biriktirme ve uçak bileti kazandırma imkanı tanıyan diğer kredi kartı alternatiflerine değindiğimiz yazımızı bir kez daha hatırlatmak isteriz.