web statistics

Yükselen Altın Fiyatları Altın Hesaplarına İlgiyi Artırdı


Altın fiyatlarında son 2 yılda kaydedilen artış, Türk bankalarının ilgisini altın hesaplarına yöneltirken tasarruf sahiplerini de bankalardaki altın hesaplarına çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Eylül 2010 verilerine göre, bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarının toplam tutarı 2009’un tamamına göre 2 kat artarak 1 milyar 755 milyon TL’ye ulaştı.

Bankaların altın depo hesabı büyüklüğünün ise 2008 yılında 8 ton civarında iken, 2010’a kadar 14 ton civarında artış göstererek 22,5 ton (yaklaşık 1,4 milyar TL) seviyelerine yükseldiği ifade ediliyor.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, birkaç yıl önce 1-2 banka ile sınırlı kalan altın hesabı ürünleri günümüzde birçok bankada müşteriye sunulur hale geldi. Çeşitliliği ve müşteri sayısı giderek artan altın hesapları, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına aracılık ederken, küresel gelişmelerden olumsuz etkilenmek istemeyen tasarruf sahiplerini de faize dayalı yatırım araçlarındaki getirinin azalması ve altının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olması dolayısıyla yatırıma çekiyor.

Bireysel müşterilerin bankalarda açtığı altın hesaplarında son bir yılda ciddi artış kaydedildi. Altın ürünlerine talebin artarak devam etmesi sektörü altına dayalı ürün çeşitliliğine yöneltiyor. Altın hesaplarının yanı sıra, bankalardaki altın fonlarının sayısı da artıyor. Bazı bankalar, altın kredisi ve altın kazandıran kredi kartı gibi farklı enstrümanlar sunuyor. Bazı bankalar da önümüzdeki dönemde altın çek çıkartacak.

İş Bankası

İş Bankası’nda altın yatırımı yapmak isteyen müşteriler için 2 farklı ürün bulunuyor. Bankanın mevduat niteliğinde olan ve gram olarak takip edilen altın hesabı, yatırım hesabı aracılığıyla müşterilere sunulan ve adet olarak izlenen 1 gram altına, tam cumhuriyet altınına ve yarım cumhuriyet altınına eşdeğer kaydi altın ürünleri bulunuyor.

İş Bankası Sermaye Piyasaları Bölüm Müdürü Meltem Kökden, fiziki saklama riski olmaksızın altın yatırımı isteyen banka müşterilerinin anılan ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini ifade ederek, İş Bankası’nın şu ana kadar altının yükselişini öngörenler için anapara garantili ve anapara korumalı iki adet fon halka arz ettiğini bildirdi.

Bankanın B tipi Altın Fonu kuruluş işlemlerini yürüttüğünü, ileride de altına dayalı yeni korumalı/garantili fonların halka arzının planlandığını kaydeden Kökden, piyasa verileri, enflasyon seviyeleri, ülkelerin büyüme oranları ve global likidite miktarının altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam edecek olmakla birlikte, altın yatırım araçlarına talebin artarak devam edeceğini beklediklerini ifade etti.

Vakıfbank

VakıfBank’ta 9 çeşit altın türünün fiziki olarak ya da hesaben alım/satımının yapılabilmesine olanak sağlanıyor. Ayrıca bankanın kurucusu olduğu B Tipi Altın Fon da müşterilerce alınıp satılabiliyor.

VakıfBankca altına endeksli anapara korumalı fonların oluşturulmasının planlandığını ifade eden Ecesoy, “Altın fiyatlarındaki artışın altına olan ilgiyi artırdığı göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bunun yanı sıra faize dayalı yatırım araçlarındaki getirinin azalması, altının güvenilir yatırım aracı olarak kabul görmesi nedeniyle talep devam etmektedir. Altına dayalı yatırım araçlarında çeşitlenmenin artacağı düşünülmektedir” dedi.

Yapı Kredi

Yapı Kredi’de hem vadesiz hem de vadeli altın mevduat hesabı bulunuyor.

Mart ayından itibaren dünya altın piyasalarındaki fiyat gelişmelerini yüksek oranda yansıtarak orta ve uzun vadede istikrarlı bir getiri sağlamak isteyen müşterileri için altın fonu imkanı da veren banka, faizlerin düşüşüne paralel alternatif getiri imkanı sunan Altına Endeksli Mevduat ve Anapara Garantili Fonları’nı da dönemsel olarak müşterilerine sunuyor.

Altının, Türk yatırımcısı için hiçbir dönemde cazibesini kaybetmeyen bir ürün olduğunu vurgulayan Cemalcılar, Yapı Kredi’nin de piyasa şartları çerçevesinde altına endeksli anapara garantili fonlar ve mevduatlar ile müşterilerine altına dayalı ürünler sunmaya devam edeceğini, ayrıca altın mevduatı ile ilgili olarak internet bankacılığında müşterilerine çapraz kur ile işlem yapma imkanını geçtiğimiz aylarda sunduklarını, artık müşterilerinin dolar ve avro ile de altın işlemi yapabildiğini anlattı.

Halkbank

Altin HesabiHalkbank, tasarruf sahiplerine birikimlerini değerlendirmeleri için vadesiz altın mevduat hesabı ürünü sunuyor. Birikimli vadesiz altın mevduat hesabı ile müşteriler bankanın kredi kartlarından veya vadesiz hesaplarından verecekleri talimat ile aylık veya 3 aylık devrelerde asgari 1 gram altın olmak üzere kolayca birikim yapabiliyor. Anapara Korumalı Altın Yatırım Fonu ile altında yükseliş bekleyen ancak riski sevmeyen ve anaparasını kaybetmek istemeyen müşterilere de yatırım fırsatı sunuluyor.

Müşterilerinin, şubeleri dışında internet sitesinden de altın alım/satım işlemlerini yapabildiğini belirten Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, altın işlemlerinin ATM’lerinden de yapılabilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Garanti

Garanti Bankası, 2007 sonundan itibaren müşterilerine altın hesabı sunmaya başladı. Altının düşüşü ya da yükselişinden faydalanarak kazanç sağlamak isteyenler için altına endeksli mevduat hesabımız ve dönemsel olarak çıkarılan anapara korumalı altın fonları altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşan bir portföy dağılımı ile dünya piyasasındaki fiyat gelişmelerinden faydalanmak isteyenler için altın fonu ve yapılan tüm alışverişlerde altın kazandıran kredi kartı Altın Bonus Card‘ı bulunuyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, önümüzdeki dönemde müşterilerinin yanı sıra müşterileri olmayan tüketicilerin de talep edebileceği altın hediye çeki sunacaklarını, yakınlarına altın hediye etmek isteyenler için hazırladıkları bu çek aracılığıyla çek sahiplerinin, şubelerinden altın gramı karşılığında TL alabileceğini ya da kendisi için bir vadesiz altın hesabı açtırarak belirtilen altın gramını bu hesabına yatırabileceğini bildirdi.

Akbank

Akbank’ın müşterilerine sunduğu Akbank B Tipi Altın Fon’un büyüklüğü 85 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor.

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, 6 bin adet B Tipi Altın Fon ve 3 bin adet altına dayalı anapara korumalı fona sahip müşterileri bulunduğunu ifade ederek, “Altına dayalı fonlara sahip yaklaşık 9 bin 500 müşterimiz bulunmaktadır. Son bir yılda B Tipi Altın Fon’a sahip müşteri sayımız yüzde 25 oranında artarken, anapara koruma amaçlı fonlarımız ile 3 bin müşterimize de bu ürünlerle altının getirisinden yararlanma imkanı sunulmuştur” dedi.

Tözge, altına dayalı fonlarının büyüklüğünün toplamda 135 milyon TL olduğunu belirterek, her ay düzenli olarak halka arz ettikleri anapara koruma amaçlı fonlar içerisinde altın ve değerli madenlere dayalı fonları çıkarmaya devam ettiklerini, aralık ayının 2. haftasında altın, gümüş ve platinden oluşan sepetin yükselişine dayalı APK fonu halka arz edeceklerini, ayrıca gerekli başvuruların yapılmasının ardından altın hesabı ve altın birikim hesabı gibi yeni ürünleri de yakın zamanda satışa sunacaklarını bildirdi.

Finansbank

Finansbank’ın altına yatırım yapmak isteyen müşterileri için 4 adet ürünü bulunuyor. Bunlar altın hesap, altın borsa yatırım fonu GOLDIST, biriktiren hesap altın ve altına yatırım yapan anapara koruma amaçlı fonlar şeklinde sıralanıyor.

Finansbank Perakende Pazarlama Koordinatörü Erkin Aydın, kısa bir zaman içinde piyasaya çıkarmayı planladıkları Altın Hediye Çeki ile müşterilerine, sevdiklerine altın hediye etmenin rahatlığını yaşatacaklarını bildirdi.