web statistics

Yapı Kredi’nin Konuşan ATM ve POS’u, Yetersiz Bir Sosyal Sorumluluk Projesi


Geçtiğimiz haftalarda Yapı Kredi’nin görme engelliler için geliştirdiği konuşan ATM ve POS hizmeti hakkında haberi sizlerle paylaşmıştık. Bugün bu hizmetle ilgili kendi yorumlarımızı paylaşmak istiyoruz. Zira biz bu hizmetten çok etkilenmedik.

İlk olarak konuşan ATM hizmetiyle ilgili haberleri okuduğumuzda aklımıza gelen ilk düşünce “Bu mudur yani ?” oldu. Yıllar önce Finansbank’ın önünden geçenlere aniden “Finansbank’a hoşgeldiniz” diye haykıran ATM’leri vardı. Gecenin bir yarısı ATM’yi kullanma niyeti olmayan insanlar çıkan yüksek sesten korkunca, gelen şikayetler neticesinde bazı ATM’lerde sesler tamamen kapatılmış, bazılarında ise ses kısılmıştı.

Yapı Kredi Bankası’nın “sosyal sorumluluk” başlığı altında sunduğu bu hizmetten tüm bankaların görme engelli müşterilerinin yararlanabileceğinin altı çizilmiş. Ama zaten 1 Ekim 2009’dan itibaren kredi kartı ve banka kartı sahiplerinin kullanmasına imkan verecek şekilde Türkiye’nin bütün ATM’leri birleşmemiş miydi? Ortak ATM Uygulaması’yla herhangi bir ATM’den hangi bankaya ait olursa olsun para çekme, bakiye sorma işlemlerini belirlenen ücretler karşılığı gerçekleştirmek zaten mümkün. Para çeken görme özürlü vatandaşlardan ücret alınmayacak mı ? Öyle bir şey de belirtilmemiş.

“Altı Nokta Körler Derneği ile oturduk, görme engelliler için ürün hizmet geliştirdik” diyen Yapı Kredi haberlerini okuduğunuzda; görme engellilerin kullandığı Braille alfabesinde takip edebilecekleri özel düzenlenmiş ekstreleri ücretsiz basıp gönderecekleri (veya telefonla arayıp dinleyebilecekleri) bir hizmet veya görme engellilere şube işlemlerinde ayrıcalık veya öncelik sağlayan bir müşteri tanıma sistemi geliştirdiklerini mi zannettiniz? Hayır, aslında konuşan POS’lar ve ATM’ler yapmışlar. Belli ki dernekle yapılan bu danışmanlık ilişkisinde baskın taraf Yapı Kredi olmuş. Bu kadar masrafa ne gerek vardı? Basın bülteninde üstü kapalı şekilde “Derneğe bağış yaptık, bunu duyurmak için de Türkiye çapında 844 şubesi olan bir banka olarak 50 ATM kuracağız; şimdilik sadece Karaköy rıhtımda pilot olarak ATM kurduk” demek Yapı Kredi’ye pek yakışmamış doğrusu.

Bu haberi duyan görme engelli vatandaşlarımız şimdi karaköy rıhtımdaki ATM’yi para çekmek için bulmaya mı çalışacak ? ATM’i bulacaksın, Yapı Kredi kartını görmeden yuvasına denk getirip, ses yönlendirmesiyle para çekeceksin. Üstüne üstlük ATM’lerde emeklileri dolandırmaya çalışan bir sürü adam varken, bu bize pek de hayatı kolaylaştıran bir özellik gibi gelmedi.

Konusan POSKonuşan POS, konuşan ATM’ye kıyasla görme engelliler için daha kolaylık sağlayacak bir özellik, hele ki market zincirleriyle ortaklaşa çalışılırsa. Düşünsenize, Türkiye’de hemen her sokakta bir marketi bulunan zincirlerden birkaçıyla anlaşılarak POS koyulsa, temel ihtiyaçları için marketlere giden görme engellilere gerçekten bir fayda olacaktır. Üstelik buradaki personelin de destek vermesi sağlanırsa, harikulade bir sosyal sorumluluk projesi olabilirdi.

Şu yazıyı yazarken bile görme engellilere daha yardımcı olacak bir süreç geliştirebiliyorsak, inovatif çalışmalarda kredi kartlarında önemli projelere imza atan Yapı Kredi’nin çıka çıka böyle bir hizmetle ortaya çıkması nedeniyle neden hayal kırıklığına uğradığımızı anlayabilirsiniz…

Görme engelliler için Yapı Kredi tarafından Altı Nokta Körler derneği danışmanlığıyla ortak geliştirilen konuşan ATM ve POS hizmetini (biraz referandum ağzıyla olacak ama) “Hayır! çünkü Yapı Kredi’ye yakışmadı” şeklinde yorumluruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne yetiştirilmek istenen zayıf bir PR çalışması olmuş.