web statistics

Müşteriden Habersiz Çekilen Sigorta Primi İçin Hazine’den Bankalara Uyarı !


Habertürk’ün haberine göre Hazine Müsteşarlığı, müşterilerinden habersiz ve onların onayı olmadan çeşitli adlar altında sigorta yaptırarak, primlerini de yine müşteriden habersiz olarak kredi kartı, mevduat ve kredili mevduat hesaplarından çeken bankaları sert bir şekilde uyardı.

Hazine, bu tür uygulamaları yapan bankalar ve sigorta şirketlerinin genel müdür ve genel müdür yardımcıları dahil sorumluları hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi.

Kredi kartlarından kestikleri aidatlarla müşterilerin tepkilerine yol açan bankaların şimdi de müşterilere haber vermeden ferdi kaza sigortası, hayat sigortası, işyeri sigortası yaptırarak, sigorta primlerini müşterilerin kredi kartı, mevduat veya kredili mevduat hesaplarından çektikleri belirlendi. Primler, uzun vadeli taksitler halinde kesildiği için çoğu zaman müşteriler tarafından fark edilmiyor.

Kredi kartı ve mevduat hesabı ekstrelerini kontrol ederken bu tür kesintilerle karşılaşan müşterilerin ise çoğu zaman paralarını geri alamadıkları, parası iade edilenlere ise prim karşılığı ödenen vergi düşülerek eksik ödeme yapıldığı bildirildi.

Kişinin ölümü veya işsiz kalması gibi durumlarda kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki borçları güvence altına almak amacıyla yapılan sigortalara ilişkin kesintilerin 50 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıktığı, işyeri hesaplarında ise bin lirayı aştığı öğrenildi.

Vatandaşlar bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sanayi Bakanlığı Tüketici Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığını şikayet yağmuruna tuttu.

SUÇ DUYURUSU UYARISI

Şikayetlerin yoğunlaşması üzerine Hazine Müsteşarlığı bankalara ve sigorta şirketlerine geçen hafta bir yazı göndererek sert bir şekilde uyardı. Hazine’nin yazısında, Sigorta Kanunu’nda öngörülen “Sigortalıların hak ve menfaatlerini tehlikeye sokacak hareketlere” ilişkin cezai yaptırımların, sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, aracılar ve sigorta eksperlerinin yanı sıra sigorta işlemlerine aracılık eden bankaları da kapsadığı vurgulandı.

Yazıda, Müsteşarlığa intikal eden vatandaş şikayetlerinden, bazı kredi kuruluşlarının (bankalar) kredi kartı, mevduat, kredili mevduat hesabı gibi vasıtaları kullanarak sigorta primi tahsil ettiği, ancak bu sigortalardan müşterilere bilgi verilmediği ve onaylarının alınmadığının gözlemlendiği ifade edildi.

Hazine’nin yazısında, sektöre duyulan güvenin sarsılmasının önlenmesini teminen, söz konusu şikayet konuları hakkında gerekli tedbiri almayan ve vatandaşların mağduriyetine sebep olan bankalar ve diğer kredi kuruluşlarında genel müdür, ilgili genel müdür yardımcısı, sigortacılık işlemlerinden sorumlu personel ve ilgili şube müdürü ile sigorta şirketi yetkililerinin bu işlemlerden sorumlu tutulacakları ve haklarında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Sigortacılık Kanunu, söz konusu suçlarda 300 günden az olmamak üzere adli para cezası öngörüyor.

“EKSTRELERİNİZİ KONTROL EDİN”

Ekstredeki Sigorta DetayiTüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kendilerine gelen şikayetlere göre bu uygulamanın bankaların büyük bölümü tarafından yapıldığını belirtti. Kimi bankaların tek taraflı standart bir sözleşmeye dayanarak bu kesintiyi yaptığını ifade eden Çakar, bu tür kesintilerle karşılaşan vatandaşların ilçelerindeki tüketici sorunları hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine gitmeleri halinde paralarını alabileceklerini söyledi.

Asıl, bankaların bu konudaki mahkeme kararlarına uymalarının sağlanması gerektiğini ifade eden Çakar, Hazine’nin bugüne kadar hiçbir bankaya yaptırım uygulamadığını belirtti. Çakar, vatandaşları da kredi kartı, mevduat ve kredili mevduatlara ilişkin ekstrelerini dikkatli bir şekilde kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

“Müşteriden Habersiz Çekilen Sigorta Primi İçin Hazine’den Bankalara Uyarı !” üzerine bir yorum

  1. SAYIN YETKİLİLER,
    ÇOK İYİ BİR NOKTAYI AÇIKLAMİŞSINIZ. BENİM ŞİRKETİMDEN DE BU YIL DAHİL OLMAK ÜZERE 3 YILDIR KESİLİYORMUŞ.
    HEMEN BANKAYA BİR DİLEKÇE YAZIP BUGÜN VERİYORUM.
    NETİCESİNİ DAHA SONRA SİZLERLE PAYLAŞACAĞIM.
    TEŞEKKÜR EDİYORUM BİLGİLENDİRMELERİNİZE…..

Yorumlar kapalı.