web statistics

Babacan: Kredi Kartları ve Sicil Affı, Vergi Affı Tasarısında Yok


Hafta başında yayınlandığımız haberimizde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken hükümetin arefe günü açıkladığı vergi borcu yapılandırmasının kapsamına kredi kartı borçlarının da dahil edilmesini istediğini yazmıştık. Haberle birlikte kamuoyunda kredi ve kredi kartı borçlarının af kapsamına alınabileceğinin beklentisinin oluştuğunu belirtmiştik. Ancak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dün yaptığı açıklamayla kredi kartları ve sicil affının, kamu borçlarının yeniden yapılandırılması tasarısında olmayacağını belirtti. Babacan tasarıyı en geç hafta başında Meclis’e sevketmeyi planladıklarını söyledi.

Yeniden yapılandırma ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Babacan, yapılandırmanın, kamu sektörü ile şahıslar ve şirketler arasındaki alacakları ilgilendirdiğini söyledi. Babacan, kredi kartlarının bu tasarıda olmayacağını belirterek, kredi kartları ile ilgili bir yasanın geçen yıl çıktığını anımsattı. Ali Babacan, “Bankalar kendi aralarında ortak bir zemin yakalayamadığı için o yasal düzenleme yapılmıştı. Bankalar, yasal düzenlemenin süresi bittikten sonra dahi onu aynen uygulamaya devam ettiler. Şu anda bankaların benzer bir uygulama yapmasının önünde hiç bir engel yok” dedi.

Sicil affı ile ilgili daha önce 2 defa düzenleme yaptıklarını ifade eden Babacan, şunları söyledi: “Sicil affının özü nedir? Merkez Bankasına, ‘kayıtları sil’ diyoruz. Ama bu konuşulmaya başlandığı anda bankalar o bilgileri alıyor ve kendi bilgisayarlarına indiriyor. Banka kredi verip vermeme konusunda serbest, ‘zorla kredi ver’ diyemeyiz. Vatandaş zannediyor ki ‘sicil affı geldi, ben gidip rahat kredi çekeceğim.’ Bankaya gidiyor. Banka bakıyor, Merkez Bankası’nda silinmiş ama banka bilgisayarında duruyor. Dolayısıyla sicil affının pratikte çok karşılığı yok. Biz bunu yaparız ama sonuçta hiç bir şey değişmez. Sicil affı şu andaki taslakta yok. ‘TBMM adım atıyor fakat işe yaramıyor’ gibi bir durum ortaya çıkıyor. Vatandaşlar arasında böyle bir görüntü oluyor, o da çok hoş olmuyor. Biz pratik karşılığı olan adımları atmakta fayda görüyoruz.”

Ali BabacanTuketiFinansman.net olarak biz kredi kartlarının bu tasarıya dahil olmasını zaten beklemiyorduk. Kredi kartlarının bu af kapsamına alınması paralı askerlik gibi tamamen yapay olarak çıkarılmaya çalışılan bir gündem. Bu afta amaç devletin tahsil edemediği vergi harç vs. gibi alacaklarındaki gecikme zammı, faiz gibi kaynaklardan fedakarlık ederek tahsil edemediği vergileri tahsil edebilmesi. Vergi affı kapsamında borçların sıfırlanması söz konusu değil, sadece faiz ve cezalardan indirim yapılıyor. Zaten kredi ve kredi kartlarında sicil affı olsa bile, Babacan’ın da belirtmiş olduğu gibi bankalar yeni kredi ve kredi kartı başvurularında kişinin sicilini KKB kayıtlarını ve kendi kayıtlarını kullanarak sorgulamaya devam edeceklerinden, daha önceki sicil affında olduğu gibi uygulama işe yaramayacaktır.

“Babacan: Kredi Kartları ve Sicil Affı, Vergi Affı Tasarısında Yok” üzerine bir yorum

  1. sevgili devlet büyüklerimizden ricamız isteğimiz dileğimiz temennimiz nasıl vergi su telefon bagkur ssk magdurlarına kolaylıklar saglanıp onlarca mılyonlarca insan mutlu edildiyse evlerinde bayram havası estirildiyse biz ve bizler gibi kredi ve kredi kartı magdurlarınında bayram etmelerini yuvalarında tekrar gülücüklerin olmasını istiyoruz lütfen yuvalar yıkılmasın. özel bankalar yapmazlarsa kamu bankalarında bu uygulama yapılabilir.saygılarımızla

Yorumlar kapalı.