web statistics

Hisse Senedinde Fiyat Adımlarının Küçültülmesine 1 Kasım’da Başlanıyor


16 Eylül 2010 tarihli İMKB yönetim kurulu toplantısında, daha önce ertelenen fiyat adımlarının küçültülmesi uygulamasının 01 Kasım 2010 tarihinden itibaren aşamalı olarak devreye alınması kararlaştırıldı.

Mevcut durumda uygulanan fiyat adımları üzerinde yapılacak yüzde 50 küçültme sonrasında, fiyat adımı olarak 1 kuruş’un altındaki değerin kullanılması zorunlu olacak.

Bunun sonucunda, mevcut yapıda 2 basamaklı (0,01 TL) olan kuruş hanesi yerine küçültme sonrası 3 basamaklı (0.005 TL) bir yapının kullanılması gerekecek. Bu değişiklik gerek İMKB, gerekse üye ve veri dağıtım şirketleri açısından teknik bir çalışma gerektireceğinden fiyat adımlarının küçültülmesi uygulamasının iki aşamalı olarak devreye alınması kararlaştırıldı.

1 Kasım 2010 Pazartesi tarihinden itibaren geçerli olacak birinci aşamada 1 Kuruş’un üzerinde fiyat adımları yarı yarıya küçülecek. Hisse senetleri ve Borsa Yatırım Fonlarından uygulanacak yeni fiyat adımları da aşağıdaki gibi olacak:

Hisse Senedi Fiyat Araligi

Borsa Yatirim Fonu Fiyat Araligi

Bu durumda fiyat değişimlerinde kademelerde gerçekleşecek oynamalar kar veya zararı yarı yarıya daha az etkileyecek. Yani eskiden büyük tutarlarda kademeye oynayan kişilerin karlarını realize etmeleri için ya iki kat daha fazla işlem adedi gerçekleştirmeleri gerekecek yada iki kat daha kademe artışı beklemeleri gerekecek. Fiyat adımlarının küçültülmesiyle işlem maliyetleri düşücek, işlem hacmi ve işlem miktarı artacak, fiyat dalgalanmaları azalacak ve küçük hisse senetlerinin likiditesi artıracak.