web statistics

Altına Yatırımda Vadeye Göre Alternatif Yatırım Araçlarını Biliyor Musunuz?


Altının ons cinsinden fiyatının 1360 dolara dayandığı şu günlerde, altının yatırım aracı olarak kimliği ziynet eşyası olarak kimliğini oldukça geride bırakmış durumda. Son bir sene içerisinde altın fiyatlarındaki trendi izlediğimizde hala potansiyel var, ancak eskisi kadar yüksek değil. Özellikle kısa ve orta vadede mevduat getirisinin bir kaç misli üzerinde bir getiri yerine, bir kaç puan getiriye razı olmak gerekiyor. Bu getiriye ulaşmak için ise öncelikli olarak altına yatırımı doğru araçla yapmak gerekiyor.

Altının ziynet eşyası ve yatırım aracı olarak kimlikleri eşit ağırlıktayken, ülkemizde kuyumculuk veya sarraflık aktif bir meslek olarak değerlendirilebiliyordu. Ancak düğün, nişan gibi törenlerin vazgeçilmez takılarından olan çeyrek altının fiyatının 105 liraya kadar ulaşmasının ardından, ziynet eşyası kimliği bir anda geri plana düştü. Öyleki insanlar altın fiyatlarındaki artış nedeniyle davet edildikleri kutlamalardan hangilerine katılacakları konusunda daha seçici oldular. Gelişim hakkında bir fikriniz olması amacıyla belirtelim, çeyrek altın fiyatları geçen yıl aynı dönemde 60-70 lira civarındaydı.

Altın fiyatlarındaki dalgalanmalardan oluşabilecek fırsatlardan yararlanmak isteyenler için bir kaç yatırım aracı önerimiz olacak.

Yatırım aracı olarak altın ile işlem yapmak isteyen yatırımcılar için altın alıp satmak için en avantajlı ürünler, şu sıralar bankalar tarafından verilen altın mevduat hesapları gibi gözüküyor. Ancak altın mevduat hesabı açabilmek için bir çok bankada şubeye gidip sözleşme imzalamak gerekiyor. Bu da bugünkü gibi altının önemli artış potansiyeli taşıdığı durumlarda bir engel taşıyor.

goldistSüratli davranmak isteyenler için bir banka veya aracı kurumda yatırım hesapları varsa aksiyon almak çok daha kolay olacaktır. Şu anda İMKB’de işlem gören iki adet altına dayalı borsa yatırım fonu bulunuyor. GOLDIST ve GOLDPI kodu ile işlem gören bu borsa yatırım fonlarından aldığınız her bir pay ile yaklaşık 1 gr’lık bir altın almış gibi oluyorsunuz.

Altına dayalı borsa yatırım fonlarının, altına dayalı yatırım fonlarından bir farkı olmamakla beraber fiyat esnekliği açısından daha avantajlıdırlar. Yatırım fonları fiyatları günde bir kez belirlenirken, borsa yatırım fonlarında fiyatlar gün içinde seans süresi boyunca dayanak varlığın fiyatını belirleyen faktörlere göre değiştiğinden, gün içindeki dalgalanmalar sırasında oluşan fırsatlardan faydalanmaya imkan tanıyor.

Altına dayalı yatırım fonlarına gelince; bir kaç haftalık hatta bir aylık bir yatırım vadesi düşünüyorsanız altın fonlarına başvurabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken, yatırım fonlarında fiyatlar günde bir kere gün sonunda belirlenir, çok esnek olmayan işlem saatleri vardır ve günümüz global piyasalarında gün içinde ortaya çıkabilecek fırsatları kaçırmak anlamına gelir.

Altına yatırım için hala fiziksel altını tercih edenlerin, altını yatırım için değil biriktirmek için kullanmaları daha uygun olacaktır ve altın fiyatlarını şu anda geldikleri seviyelerde büyük sıçrayışlardan sahaflar ve kuyumcular tarafından uygulanan alım satım fiyat farklarıyla yararlanmaları mümkün olmayacaktır. Altını 105 liraya satıp 100 liraya aldıklarını düşünürseniz, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Altın süratli hareket edildiği durumda hala fırsatlar taşıyor. Uzun vadede ekonomik gelişmelere bağlı olarak fiyatların daha da yükselmesi muhtemel, ama bu yatırım aracını tercih ederken şu seviyelerde fiyat hassasiyeti dikkate alınmalı.