web statistics

Bankanız Yıllık Kart Ücretini Farkettirmeden Taksitle Alıyor Olabilir


Kredi kartı kullanımı için ödenen yıllık kart ücreti veya kart aidatı tüketicileri en çok rahatsız eden konuların başında geliyor. Bunun farkına varan bankalar çeşitli önlemler almaya başladılar. Örneğin Finansbank yıllık aidatı olmayan Fix Card isimli bir kart çıkarttı (gerçi Fix Card incelememizde bu kartı alan kişilerin aslında yıllık kart ücretinden çok daha yüksek maliyetlere katlanacağını göstermiştik). Bazı bankalar yıllık kart ücretinin ismini değiştirerek tahsil etmeye başladılar. Biraz sonra detaylarını vereceğimiz habere göre de yeni yöntem yıllık kart aidatını taksite bölerek tahsil etmek

Star gazetesinin bu haberine göre aidatlar nedeniyle kredi kartı müşterilerini kaybetmek istemeyen bankalar, kredi kartı aidatını 12 aylık taksit halinde tahsil etmeye başladı. Tüketiciler Birliği’nin araştırmasına göre bu yöntemle aylık 2-3 liralık ödemelerin tüketiciler tarafından da fark edilemediği saptandı.

Haberde hangi bankaların bu yönteme başvurduğu belirtilmemiş. Dolayısıyla eğer sizin bankanızın da böyle birşey yapmış olabileceğinizden şüpheleniyorsanuz kredi kartı ekstrenizi dikkatle incelemeniz gerekiyor.

Kredi kartı hesap ekstresinde çoğunlukla büyük meblağlı kalemlerin kontrol edildiği düşünülürse, yıllık kartı aidatını taksitlere bölmek oldukça etkili bir yöntem gibi görünüyor. Farkedilse bile tutar küçük olduğundan, alışverişlerde olduğu gibi “nasıl olsa taksitle ödüyorum” diyerek psikolojik olarak kart aidatını ödemeye kolayca ikna olabilirsiniz.

Taksitle Kart AidatiSözleşmede bir eksiklik veya yanlışlık olduğu durumlarda yıllık kart aidatını geri almanız mümkün. Ancak hatırlatma fayda var, yıllık kart ücreti doğru bir formatta kredi kartı sözleşmesinde yer aldığı sürece hala tamamen yasal bir uygulama. Ama bir tüketici olarak zaten yaptığınız alışverişlerle kart aidatından çok daha yüksek tutarlarda ücret ödediğinizi düşünerek kart ücretinden muaf tutulmanız gerektiğini düşünebilir ve bankanızı arayarak bu talebinizi iletebilirsiniz. İsteğiniz banka tarafından değerlendirilerek kredi kartı yıllık ücretiniz iptal edilebilir. Eğer yeni kartı başvurusunda bulunuyorsanız ve kart ücreti ödemek istemiyorsanız, BDDK Başkanı’nın tavsiyesine uyarak sözleşmenize “yıllık kart aidatı ödemeyeceğim” yazıp şansınızı deneyebilirsiniz.