web statistics

Garanti Bankası MSCI Türkiye Endeksi A Tipi Borsa Yatırım Fonu (GAREN) İMKB’de


Borsa yatırım fonlarının ne olduğunu merak edenler için daha önce buradan bilgi vermiştik. Bugün ise IMKB’de işlem gören borsa yatırım fonları arasına yeni giren Garanti Bankası A.Ş. MSCI Türkiye Endeksi A Tipi Borsa Yatırım Fonu (GAREN) hakkında konuşmak istiyoruz..

Dün GAREN’in İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) ilk günüydü. GAREN’in fon yönetimi, Garanti Portföy Yönetimi A.Ş tarafından yürütülecek. Baz aldığı MSCI Türkiye Endeksi’nin kompozisyonunu fonun portföyüne yüzde 100’e yakın bir korelasyon ile yansıtmayı amaçlıyor. Bu durum SPK tarafından yapılan tebliğ’de söz konusu olan kurallar ile uyumlu. Borsa yatırım fonları ilgili tebliğ’e istinaden, baz alınan endeksin değeriyle fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon katsayısı en az yüzde 90 olacak şekilde, baz alınan endeksi takip etmek üzere Endeks Fon olarak kurulmak zorunda.

Borsa yatırım fonları, tüm dünyada bilinen adlarıyla ETF (Exchange Traded Funds) alım satımları borsada gerçekleştirilen yatırım fonlarıdır. Borsa yatırım fonlarının çoğunlukla bir endekse dayandığından bahsetmiştik. Mesela altına dayalı borsa yatırım fonu olarak geçen GOLDIST İstanbul GOLD Altın Borsa Yatırım Fonu Endeksi’ne dayanırken, GAREN MSCI Barra tarafından hazırlanan MSCI TR (Morgan Stanley Türkiye) Endeksi’ne dayanmakta.

GAREN ile beraber İMKB’de işlem gören borsa yatırım fonu sayısı 10’a ulaştı. Burada bir parantez açarak borsa yatırım fonları hakkında biraz daha detaylı bilgi verelim:

Borsa tatırım fonlarının tarihçesine baktığımızda, ülkemizde ilk borsa yatırım fonunın Finansbank A.Ş. tarafından Eylül 2004 tarihinde Dow Jones İstanbul 20 A Tipi Borsa Yatırım Fonu adıyla Dow Jones Turkey Titans 20 Index’i baz alınarak çıkartılmış olduğunu görüyoruz.

Borsa yatırım fonlarının kendi portföylerinde yer alan menkul kıymetler ve fon payları Takasbank nezdinde saklanır. Fon payı oluşturma işlemine Creation ve fon payı azaltma işlemine Redemption denir. Fon payı oluşturma ve fon payı azaltma işlemlerine Takasbank tarafından aracılık yapılır.

morgan stanleyBelirli bir endekse dayalı borsa yatırım fonları hisse senetleri gibi İMKB’de işlem gördükleri pazarların işlem saatleri içinde yüksek likidite ve kolaylıkla alınıp satılabilme özelliğine sahiptirler. Buna ilave olarak yatırım fonlarının riski dağıtma, yatırım yaptığı piyasaların getirilerinden yatırımcıları yararlandırma gibi özelliklerini birleştirirler.

Borsa yatırım fonlarının avantajlarından biri de, endeksi bire bir oluşturmakla karşılaştırıldığında çok daha düşük bir maliyetle yatırımcılara sunulmasıdır. Örnek vermek gerekirse, İMKB 30 endeksinin getirisine ulaşmayı hedefleyen bir yatırımcının İMKB 30 endeksini oluşturan hisse senetlerinin her birinden en az 1 lot alması gerekirken, İMKB 30 endeksiyle yüzde 90 ila yüzde 100 arası korelasyonu bulunan bir borsa yatırım fonundan (örneğin IST30) 1 pay alması yeterli olacaktır.

GAREN’ın dayandırıldığı endeks, İMKB 30‘da yeralan 20 şirketin (Anadolu Efes Biracılık, Akbank, Arçelik, Bank Asya, BIM Birleşik M.A.S., Coca Cola, Doğan Holding,Enka İnşaat, Ereğli Demir ve Çelik, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası C, Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell İletişim Hiz., Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Tüpraş, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası) hisse senetlerinden oluşmakta. Bu nedenle İMKB 30 verisinde düşüş gözlemlendiği günlerde değer kaybı yaşanması kaçınılmaz. Öte yandan IMKB’nin yükseliş yaşadığı dönemlerde hangi hisse senedini alsam diye düşünmek yerine, bu tür endekslere dayalı fonlar İMKB’ye alternatif getiri fırsatları yakalanmasına imkan verecektir.

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. MSCI Türkiye Endeksi A tipi Borsa Yatırım Fonu alım satım işlemlerini borsaya emir iletebildiğiniz banka ve aracı kurumların hepsinden gerçekleştirebilirsiniz.